2022. augusztus 6., 19:44

Születőben a bodrogközi borút

A Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Intézet – Kassa megyei intézményként – idén tavasszal a rendelkezésre álló megyei projektek keretében, A hagyomány, mint az innováció inspirációs forrása kategóriában benyújtotta elképzelt tervezetét egy bodrogközi bor- és kerékpárút kiépítésére. A nyertes pályázat első szakmai találkozóját tartották Királyhelmecen, július utolsó péntekjén.

Bodrogközi borút csoportkép
Fotó: Molnár Gabriella

A közművelődési intézet tavasszal kinevezett új igazgatónője, Pakosta Andrea, a Mailáth József Regionális Múzeum konferenciatermében üdvözölte a megjelent borászokat, a környékbeli vidékfejlesztő szervezetek képviselőit, valamint a turizmus ágazatában tevékenykedő vállalkozókat, továbbá egy virtuálisan bekapcsolódó bodrogközi, de Budapest vonzáskörzetében tevékenykedő borászt, és Kassa megye kerékpáros turizmusáért felelős szakemberét, Viera Štupákovát. Az igazgatónő rövid bevezetőjében elmondta, ezzel a nyertes pályázattal egy olyan hiánypótló alapot szeretnének megteremteni a Bodrogköz szívében, amire a jövőben építeni lehet. 

A borúthoz kerékpárút is kell

Szemán Tibor szakreferens vázolta, mit is foglal magába az elképzelés. A bodrogközi borút marketing infrastruktúrájának kiépítése elnevezésű projekt 50 ezer eurós megyei támogatásban részesült. A projekt részét képező Az aktív kerékpáros turizmus akcióterv részletes kidolgozásába a borászok minél szélesebb körét szeretnék bevonni. 

Sokukkal tavasztól állandó, élő kapcsolatban van az intézmény, az aktívabbak ettől a közös, személyes egyeztető tárgyalástól függetlenül is érdeklődnek a készülő borturisztikai fejlesztés iránt, megosztják véleményüket, szívesen részt vállalnak a szakmai segítségben. Hiszen éppen ez a cél: együtt, a kölcsönös tapasztalatokat, meglátásokat, észrevételeket figyelembe véve hozhassák létre az információs alapokat nyújtó honlapot, a borút jelölő rendszerét és annak kerékpáros térképét. 

A projekt további részeként a múzeum udvarrészének sarkában őszig kiépül egy elektromoskerékpár-töltőállomás, valamint a múzeum pincéjében a bodrogközi információs pont. Ez utóbbit szeptember 17-én – az előző nap megtartandó szakmai borászati konferenciát követően – a szüreti ünnepségen adják majd át a nagyközönségnek. 

A másodosztályú úthálózaton a Bodrogszerdahelytől a Kövesdeket érintve, Kisgéresen át Királyhelmecig húzódó, a közeljövőben kialakításra kerülő bodrogközi kerékpáros borút nem része ennek a projektnek. 

Megyei szinten viszont a régiófejlesztési, azon belül is a tematikus turizmus prioritásai között szerepel. Idővel így összekapcsolja majd a Bodrogköz kerékpárutakkal egyelőre még le nem fedett részét a már meglévő és működő környező kerékpár-utakkal.

Szakmai összefogással a sikerért

Az eddigi tapasztalatok birtokában célszerű lenne, ha a környéken működő három bortársaság – a kisgéresi Polyhos társulás, a kiskövesdi Aranybánya és a bodrogszerdahelyi borászegylet – további bodrogközi borászatok bevonásával közös szakmai szervezetet hoznának létre a közeljövőben. Ez működtethetné a tervezett borutat.  A szakmai találkozón megjelent lelkes helyiek, a megyei szakember napokban megtett bodrogközi kerékpártúrás beszámolóját hallgatva, örömmel nyugtázták, hogy kívülállóként úgy gondolja, ez a régió sokkal több fejlesztést és turisztikai beruházást érdemelne. 

Adottságai igenis megvannak ahhoz, hogy akár egy évtizeden belül sok turista keresett úti célja legyen.  A tartalmas, valóban gazdag ötletbörzével megfűszerezett kellemes hangulatú eszmecserét követően a megjelentek a múzeum alagsorában lévő L alakú, boltíves rész átalakítási munkálatait is megtekintették. 

Szeptember végén ez a helyiség már borszaküzlettel is rendelkező információs pontként várja a látogatókat.

Megjelent a Magyar7 2022/31.számában.


 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.