2019. május 13., 15:08

Szülessen sok gyermek!

A gyermekvállalást népszerűsítette az a május 11-i rendezvény, amelyet a Felső-Csallóközi Magyar Családok Egyesülete szervezett Dunaszerdahelyen. A kultúrműsorral, tanácsadással, könyvbemutatóval összekötött esemény, amelyen a szülők egyszerre lendítették magasba a kicsiket, sok magyar családot vonzott a városi művelődési központ előtti térre.

Szülessen sok gyermek!
Médialapozó
Fotó: Szabados Kati
Emeljünk magasba minden gyereket!

Ezzel a felszólítással szólították meg a kisgyermekes családokat a szervezők, hogy pozitív példákat mutatva, a gyermeknevelés örömeit és szépségét állítva a középpontba lerombolják a fiatalok aggodalmait a gyermekvállalással kapcsolatban, és arra buzdítsanak, hogy minél több gyermek lássa meg a napvilágot.

A Felső-Csallóközi Magyar Családok Egyesületének első rendezvénye volt a dunaszerdahelyi családi délelőtt, tudtuk meg az egyesület elnökhelyettesétől, Hideghéthy Andreától. A fő szervező elmondta, hogy az ötletet a magyarországi Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomból merítették.

Fotó: Szabados Kati

„A világrekord-kísérletben ők tavaly, Budapesten 3015 gyermeket emeltek a magasba. A határon túlról elsőként Csíkszereda csatlakozott a mozgalomhoz. Miután felvettük a kapcsolatot a magyarországi szervezőkkel, beregisztráltuk a dunaszerdahelyi rendezvényt. Így a központi statisztikába is bele fog számítani az a gyermeklétszám, akit ma itt felemelnek, magasba lendítenek a szüleik” - mondta el Hideghéthy Andrea.

Kihangsúlyozta, hogy az egyesület szeretne további programokat biztosítani a fiatal családok számára. „A legfontosabb célunk a fiatalok bátorítása a családalapításra, a gyermekvállalásra. Felkészítő tanfolyamok, összejövetelek szervezését tervezzük Dunaszerdahelyen és környékén, ahol a leendő szülők a felmerülő kérdéseikre is válaszokat kaphatnak.”

Fotó: Szabados Kati

 A térre 105 gyermeket hoztak ki szüleik, nagyszüleik. Karaffa Attila alpolgármester köszöntője után a dunaszerdahelyi Október utcai óvoda és a Tejfalusi Alapiskola műsora, majd tombolahúzás következett, amelyen az egyesület elnöke, Németh Pogány Eszter jelenlétében kihúztak kettő családi belépőt a Bátorkeszi borfesztiválra, valamint egy különdíjat, egy környezetbarát tisztítószer csomagot.

Ezután megkezdődött a visszaszámlálás és pontosan tizenegy órakor a szülők egyszerre emelték a magasba a babákat és a kisgyermekeket. A színpadi műsort Szabó Manyi zenés előadása zárta.

A rendezvény mellé állt Dunaszerdahely város önkormányzata, a fővédnöki szerepet Hájos Zoltán polgármester vállalta el. A szervezők meghívták azokat a felvidéki szervezeteket is, akik támogatják a családokat és megszületett gyermekeket.

A kísérőprogramokban a Dunaszerdahely és Vidéke Célalap a Rákóczi Szövetség Gólyahír Programjának keretében bemutatta Az első könyvem című kiadványt és a Szövetség a Közös Célokért tájékoztatót tartott a Köldökzsinór Programról.

Fotó: Szabados Kati

A gyermek megszületésétől kezdve kell kapcsolatot tartani a magyar családokkal

 A Megbecsültek Társasága is jelen volt, ők Gólya hozza dobozokat osztottak az újszülöttek és csecsemők szüleinek. A társaság elnöke, Forró Krisztián a ma7.sk-nak elmondta, hogy már csaknem háromszáz felvidéki magyar család igényelte a Gólya hozza dobozt a Megbecsültek Társaságától. A doboz tartalma az újszülöttek, csecsemők neveléséhez nyújt segítséget és a gyermek féléves koráig kérhetik a szülők.

„Van benne könyv az anyukáknak, Vida Ágnes Anyapszichológia című könyve, benne van Az első könyvem is és egy horgolt játékpolip, amelynek a lábai a köldökzsinór fogásának érzetét idézik fel a babákban. Ezenkívül babakrém, Kicsi Hang lemez és Gágyor József Édes kincsem, kis virágom című, gyerekdalokat tartalmazó könyve” – sorolta Forró Krisztián, aki kiemelte, hogy a Megbecsültek Társaságának ajándéka azt a célt szolgálja, hogy rögtön a kezdetektől felvegyék a magyar szülőkkel a kapcsolatot, ne csak már a gyermek óvodás korában.

„Fontos, hogy amikor arra ösztönözzük a szülőket, hogy magyar iskolába írassák a gyermekeiket, akkorra már legyen egy kapcsolat, amire alapozni lehet az iskolaválasztás idején” - hangsúlyozta.

Fotó: Szabados Kati

Szülessen sok gyermek!
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék