2023. február 7., 16:38
Frissítve: 11:20

Sztrájkot hirdetett a kassai tömegközlekedési szakszervezet

Sztrájkot hirdetett a Kassai Városi Tömegközlekedési Vállalatnál (DPMK) működő szakszervezet - erősítette meg a TASR-nek a szakszervezet részéről Andrea Vindišová.

autóbusz busz Eurobus tömegközlekedés
Fotó: TASR

Úgynevezett éles sztrájk lesz, még februárban, azt később döntik el, hogy pontosan melyik nap.

Korlátlan sztrájk lesz, önkéntes részvétellel. Ha a gépjárművezetők 100 százaléka csatlakozik, akkor egyáltalán nem lesz tömegközlekedés Kassán. Nemcsak a sofőrök fognak sztrájkolni, hanem a munkások, karbantartók és a gazdasági alkalmazottak is”

– tette hozzá.

Az éles sztrájkról csak akkor tesznek le, ha addig megfelelő ajánlatot kapnak Kassa önkormányzatától, amely nem számolna leépítéssel a tömegközlekedésben. „A fenntartó idézte elő a helyzetet, mert nem kívánja teljesíteni a DPMK költségvetési elvárásait” – jelentette ki Vindišová.

A DPMK alkalmazottainak képviselői január 10-én hirdettek sztrájkkészültséget, az Integrált Szakszervezet (IOZ) is támogatja őket. Marta Brodzianska elnök a TASR-t úgy tájékoztatta, a sztrájkkal az ellen tiltakoznak, hogy nincs megfelelően kezelve a DPMK válságos helyzete, és nincs elegendő pénz a működtetésre. Szavai szerint nem utolsó sorban a munkahelyek és a munkakörülmények megvédéséről és a megfelelő bérezésről van szó.

Kassa városa korábban a tömegközlekedésben és a lakáskezelő vállalatnál hirdetett sztrájkkészültségről azt közölte, elsősorban a munkaadók és a szakszervezetek ügyéről van szó, amely nem az önkormányzatra, hanem a városi vállalatokra tartozik. A megoldást a cégek vezetésétől várt

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.