2018. június 17., 19:28

Szőttes Folktábor Ipolyszakálloson

A pozsonyi Szőttes Kamara Néptáncegyüttes az idén 14. alkalommal szervezi meg a Szőttes Felvidéki Folktábort, ahol néptánc- és népzeneoktatás zajlik. A július 16–22. között megvalósuló rendezvény iránt érdeklődő gyermekek és felnőttek – a kézművesfoglalkozások mellett – a hagyományhoz hűen két táncanyaggal ismerkedhetnek meg. Az eseménnyel párhuzamosan zajló FIGUR Népzenei Táborban neves oktatók vezetik be a résztvevőket a hangszeres népzene rejtelmeibe.

Szőttes
Médialapozó

A felnőttek Németh Ildikó és Szabó Szilárd, a gyermekek Méhes Kata és Gémesi Zoltán koordinálása mellett fedezhetik fel a széki táncokat, de Balta Aranka és Richtárcsik Mihály jóvoltából a bodrogközi táncokat is megismerhetik. Fejér Erika és Taba Csaba a sárközi játékokba és táncokba nyújt betekintést.

A FIGUR Népzenei Táborban az érdeklődők – többek között Korpás Évának köszönhetően – a vajdaszentiványi és a bodrogközi hangszeres népzenével köthetnek szorosabb barátságot. A két kiváló széki muzsikustól, Pali Marcitól és Sipos Mártontól is el lehet lesni a zenélés fortélyait.

A pénteki Széki esten fellép a Ruzsmalint Hagyományőrző Együttes, Moldován „Ilka” György, Filep „Pali” Márton és Sipos Márton, Széki Soós János pedig Hallottátok Székvárosán, hogy történt? címmel irodalmi előadást tart. A sok színes program mellett lehetőség lesz kiruccanni Kemencéről a Börzsöny tetején található kilátóhoz, de ki lehet próbálni az Ipoly parti lovaskocsizást is.

Az étkezésről a rendezvénynek otthont adó Méhecske Panzió gondoskodik, s ennek közelében – az ipolyszakállosi kultúrházban – zajlik a táncoktatás is. A jelentkezési határidő 2018. június 25.

További információk a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes honlapján találhatók.

(A Magyar7 c. hetilap 2018/24. számában jelent meg.)

Szőttes
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.