2022. november 24., 08:00

Szórványcsoda a Zoboralji Kulturális Esteken

Romkocsmává varázsolják át az alsóbodoki kultúrházat minden novemberi hétvégén. A Csemadok helyi alapszervezete a középkorosztályt célozza meg a Zoboralji Kulturális Esték rendezvénysorozattal. Közéleti előadók, humoristák és régióbeli zenészek szórakoztatják a közösséget Alsóbodokon, ahol megtörtént a „szórványcsoda”.

Zoboralji Kulturális Esték
Galéria
+2 kép a galériában
Zoboralji Kulturális Esték - képek a második alkalomról
Fotó: ma7

Színültig megtelt az alsóbodoki kultúrház zoboralji magyarokkal a Zoboralji Kulturális Estek rendezvény során. A Csemadok alsóbodoki alapszervezetének vezetői nagyot alkottak, amikor egy jó ötlettől vezéreltetve kitalálták, változzon a falusi kultúrház nem mindennapi előadóteremmé, ízlésesen berendezett romkocsmává, és hívjanak olyan közéleti szereplőket előadni, szórakoztatni és zenélni, akik a középkorosztályt szólítják meg. Így lett a Zoboralji Kulturális Estek a zoborvidéki magyarok találkozóhelye, a kultúra, a stand up comedy és a könnyűzene központja novemberben.

Zoboralji Kulturális Esték
Zoboralji Kulturális Esték - képek a második alkalomról
Fotó:  ma7

Gyepes Angelika, a rendezvény egyik megálmodója és főszervezője hosszú évek óta tagja a zoboralji kulturális életnek. Hét éve vezeti a Nefelejcs hagyományőrző csoportot, és aktív szervezője a Csemadoknak is. Elárulta,

olyan visszacsatolások érkeztek a Zoboraljáról az elmúlt időkben, hogy kevés a középkorosztálynak szóló kulturális program. Nyilván rengeteg a hagyományőrző, folklórrendezvény a szórványrégióban, de azzal inkább a gyerekcsoportokat vagy az idősebb korosztályt lehet megszólítani. Hiánypótló rendezvényként találták ki a Zoboralji Kulturális Estek sorozatot a késő őszi hétvégékre.

Az első Zoboralji Kulturális Esten Puss Sándor jezsuita szerzetes tartott előadást az alkohol és a drogok káros hatásairól, a második alkalmon Dunajszky Géza író, történész mutatta be a Felszántott tömegsírok című kiadványát. A harmadik klubestre, amelyre november 26-án kerül majd sor, Fehér Sándor egyetemi professzor előadása lesz Zoboralja természeti értékeiről.

A tudást és a közéleti nézőpontokat bővítő előadásokon kívül a szervezők a szórakozást is célként tűzték ki, így az esteken humoristák és stand uposok is a színpadra lépnek.

A késő este már a zenei szórakozásé, Gyepes Angelika elárulta, örülnek, hogy sikerült olyan zenekarokat megszólítaniuk, akiknek van hazai, zoboralji vonatkozása.

Zoboralji Kulturális Esték
Zoboralji Kulturális Esték - képek a második alkalomról. Gyepes Angelika
Fotó:  ma7

A visszajelzések nagyon jók, a romkocsmává változtatott kultúrház és a célzatos előadás-sorozat minden résztvevőnek tetszett, várják a következő alkalmakat. Angelika hozzátette, óriási közösségi munka, a Csemadok és önkormányzati összefogás van a szervezés mögött, de biztosan nem hagyják abba azt, ami ilyen jól sikerült.

Kellet egy olyan rendezvény, ahol nem csak egymást nézzük mi, folklórelőadók, hagyományőrzők. Elégedett vagyok, öröm van bennem attól, hogy van még a Zoboralján annyi magyar, hogy megérje szervezni

– zárta le beszélgetésünket Angelika.

A következő Zoboralji Kulturális Estre november 26-án, szombaton kerül majd sor az alsóbodoki kultúrházban. Fehér Sándor előadása után a Tornóczi Tibor és Göbő Sándor alkotta formáció, a Fifti-Fifti koncertjére kerül majd sor, amelyen egy új Cseh Tamás előadóest körvonalazódik ki. A stand up comedyt ezúttal Tóth Edu képviseli majd a Budapesti Dumaszínházból. Az éjjel pedig soha nem érhet véget, a retro bulira a pogrányi PG retro band várja a szórakozni vágyókat.

A Zoboralji Kulturális Estek hangulatál részletesen a Magyar7 hetilap következő számában olvashatnak.

Zoboralji Kulturális Esték
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.