2022. február 15., 20:20

Szőgyéni szabómester a filmiparban

Legutóbb Hadik András tábornok huszárjai öltöztek Kunyik Vilmos szőgyéni szabómester műhelyéből. Nagy kihívás volt időre megvarrni a száz mentéből, dolmányból és nadrágból álló díszes öltözetet a csallóközi hadvezér merész bécsi katonai bravúrjáról készülő filmhez. 

Kunyik
Fotó: Bokor Klára

Kunyik Vilmos családjában apáról fiúra száll a szabómesterség. Vilmos édesapja, Béla kitanult férfiszabó volt, aki miután csökkent az érdeklődés a férfiöltönyök varratása iránt, hagyományőrző ruhák készítésére tért át. Vilmos is szabómester lett, sőt a fia Zoltán is, aki már húsz éve „szabóskodik” Kanadában. – Amikor megalakult Szőgyénben a 9. Vörössipkás Zászlóalj, apámat kérték fel egyenruhájuk megvarrására. Ezeket látva egyre több katonai hagyományőrző csoport varratta vele a viseletet. Volt egy nagyon jó tanácsadója, Udovecz György ezredes, író-hadtörténész, a régi fegyverzetek és viseletek ismerője. Ők mindig összedolgoztak azért, hogy az egyenruhák minden részletükben korhűek legyenek – mondta el a kezdetekről Kunyik Vilmos, aki szintén támaszkodik az ezredes szakértelmére, bár mára ő maga is kiváló ismerője a különböző korok katonai öltözeteinek, egyenruháinak.

Amikor apja idősödött és nem győzte a munkát, őt kérte meg, segítsen neki. Fokozatosan átvette tőle az ipart és egyre csak növekedett a megrendelések száma. A magyar, sőt a szlovák filmipar is felfigyelt munkájára. Ő varrta például Milan Rastislav Štefánik egyenruháit is életrajzi filmjéhez.

Szlovák hagyományőrző és tánccsoportok is rendeltek tőle viseleteket. Mivel ezeknek a társaságoknak a tagjai szigorúan ragaszkodnak a történelmi hűséghez, sokszor megkapják a kortársaktól, hogy túl magyarosak a ruháik.

Kunyik
Fotó:  Bokor Klára

A magyarországi filmesektől 2021-ben egy nagyobb megrendelés jött, amikor Szikora János rendezésében elkezdődtek a Hadik című, 1757-ban játszódó történelmi film előkészületei. A produkció képviselete kereste meg őt azzal, hogy a lehető leggyorsabban száz huszáruniformisra van szükségük.

– Kértek egy próbamintát, amit egy általuk kiválasztott posztóból kellett megvarrnom fényképek és egy könyv alapján. Elégedettek voltak és megkötöttük az üzletet. Ezt követően még a posztó színének árnyalatát is cserélni kellett, mert az operatőr szerint az eredetit nem szereti a kamera. Csehországból megrendeltem az anyagot, de a mennyiség és a szűkös határidő miatt együtt kellett dolgoznom az érsek-újvári Spirea varrodával, amelyet úgy ismertem, ügyes varrónőket alkalmaz. Féltek a szokatlan munkától, de elkészítettem a szabásmintát, felügyeltem a zsinórozást, a gombok felvarrását. A munkához egy kilométer anyagot, hat és fél kilométer zsinórt és több ezer gombot használtunk fel. Mivel sok volt a kézimunka, egy öltözet elkészítése öt napba is belekerült – mesélt a munka folyamatáról a mester. Örömmel vette, amikor a filmesek tiszteletük jeléül meghívták őt az egyik jelenet forgatására, ahol már a kész egyenruhákban feszítettek a huszárok.

Rövidesen új kosztümös filmek forgatása is kezdődik Petőfiről, Hunyadiról, de az még a jövő zenéje, hogy ebbe bele tud-e kapcsolódni a szőgyéni mester. Jelenleg Farkas Mihály öltözetén dolgozik, ő a Rákosi-korszak honvédelmi minisztere volt.

Kunyik

 – Állandóan keresnek, mert úgy néz ki, megfelelő nekik a kivitelezés és az ár is, mondhatom, alig győzzük – zárta beszélgetésünket Kunyik szabómester, aki a feleségével, Erikával dolgozik a műhelyükben.

A Szőgyéni Televízió kisfilmet forgatott a huszárruhák készítéséről  A szőgyéni szabómester a magyar filmiparban címmel, amely megtekinthető a legismertebb videómegosztón.

Megjelent a Magyar7 2022/6.számában.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.