2020. szeptember 20., 18:00

Szőgyéni és muzslai rendezvények a COVID árnyékában

Hosszú készülődés előz meg egy-egy kulturális, sport vagy kézműves rendezvényt. Az árusok készülődnek, sütik a rétest, vigyáznak a mustra, ki ne forrjon, beszerzik a lepények alapanyagát. Aztán egyik percről a másikra jön a rendelet, betiltanak mindennemű étel-ital árusítást.

A Pató Pál nyomában című kiadványról beszélget Vércse Miklós szerző és Nágel Dezső amatőr helytörténész
Médialapozó

A hétvégén a muzslai új színpadon nagyszabású rendezvényt terveztek, de a korlátozások miatt a finom frissítőkről le kellett mondaniuk a látogatóknak, de maradt a kulturális élmény, amely a muzslai és kéméndi folklórra volt kihegyezve. Bélán Parasztolimpia zajlott, igen jó hangulatban cipelték a bálákat, tolták talicskában az asszonyokat.

parasztolimpia2.jpg
Béla: Parasztolimpia

Szőgyénben érdekes programsorozat zajlott több napon keresztül.

Retkes Rebeka a határon átnyúló Interreg projekt menedzsere elmondta a pályázat célja a magyar és a felvidéki felek között a jó tapasztalatok megosztása és az emberi kapcsolatok kialakítása. Az alapozás folyik, hogy a jövőben erre lehessen építeni esetleg infrastrukturális dolgokat is. A pályázat a tájértékeinkre fókuszál, és azokra, akik megpróbálják a régi értékeket friss, mai szemlélettel bemutatni, gyártani, továbbadni. Ilyen volt Nyitrai Angelika gyógynövényekről szóló előadása, bemutatkozott a helyi Pató Pál Étterem és bemutatták az étterem különlegességét – Elzer Gergely Pató pale ale kézműves sörét. A Dékány házaspárra is sokan voltak kíváncsiak, akik különböző dolgokra egyedi nyomatokat varázsolnak. Danczi Mónika a zene jótékony hatásairól beszélt a hallgatóságnak, Gáspár Árpád ájurvédikus gyógyító pedig őseink gyógyító praktikáiról mesélt.

szogyen-2-copy.jpg
Magyar kézművesség a Felvidéken

Pénteken a Magyar kézművesség a Felvidéken kiállítást Neszméri Tünde, a kiállítás kurátora és Smídt Veronika könyvtáros nyitották meg, jártunk Pató Pál úr nyomában a kiadvány szerzőjével Vércse Miklóssal és Nágel Dezső amatőr helytörténésszel. Sajnos a tájházi Pajta Titkok színvonalas programját a szigorítások miatt a szervezők kénytelenek voltak átalakítani, így koncert formát öntött a rendezvény.

Retkes Rebeka őszinte köszönetét fejezte ki a tájház és a szőgyéni önkormányzat iránt, akik tartalmas programokkal töltötték fel a hetet. A program magyarországi fele Ferdődön valósul meg.

+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.