2022. április 2., 10:38

Szőgyénben nyugalom várja a menekülteket

Mivel Szőgyén község is regisztrált arra a honlapra, ahol az ukrán menekültek lehetséges szálláshelyeit tartják számon, egy hete érkezett is a községbe négy felnőtt és három gyerek.

ukrán család
Fotó: Bokor Klára
A Szőgyénben menedékre lelt ukrán család egy része

Méri Szabolcs polgármester elmondta, egy civil szervezet hívta fel őket azzal, hogy egy Pozsonyban tartózkodó családnak sürgősen szállásra lenne szüksége. Természetesen azonnal igent mondtak és előkészítették a kultúrházban található szálláshelyeket, amelyhez kis konyha is tartozik.

A család fiatal nőtagja, aki valamelyest tud angolul, elmondta, Nikolajev (Mykolaiv) városából jöttek, amely Ukrajna déli részén a Fekete-tengertől 65 kilométernyire tlálható. Itt állandóak voltak a légiriadók és a bombázások. Minden nap beszélnek a család otthon maradt férfitagjaival, akik egyelőre jól vannak. Balzsam a lelküknek ez a békés és tiszta falu az ukrajnai káosz után. Nyugatabbra nem szeretnének menni, mert az megterhelő lenne a gyerekek részére. Az ő fia ötéves, csak óvodába járhatna, amit voltak is megnézni, de egyelőre nem íratták be. A 14 éves fiú és a 11 éves iskoláslány online tanulnak – a megszokott pedagógusok Nikolajevből tanítják a gyerekeket. „Úgy tervezzük, 3-6 hónapnál tovább nem kell itt lennünk. Húgommal már el is helyezkedtünk Barton – a fóliasátrakban szedjük az epret és a paradicsomot. Otthon könyvelőként dolgoztam” – árulta el a fiatal nő.

Hozzátette, az szőgyéniek nagyon kedvesek, sokan visznek nekik élelmet és ruhákat, amiért nagyon hálásak. A polgármester a továbbiakban is kéri a lakosokat, segítsenek, lehetőségeik szerint.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.