2022. január 8., 10:03

Szőgyénben a vártnál nagyobb volt az érdeklődés a koronavírus elleni oltás iránt

A községbe havonta kiszáll a Medchir Kft. mobil oltóközpontja. Nagy segítség ez a falusi embereknek. Amellett, hogy nem kell utazni, a helyszínen elvégzik a regisztrációt, sőt a mozgásképtelenekhez házhoz mennek a központ munkatársai.

Viola Miklós Szőgyénben
Fotó: Bokor Klára

A tegnapi tömeges oltást maga Viola Miklós doktor, a központ működtetője, Nyitra Megye Önkormányzata Egészségügyi Bizottságának elnöke végezte Pfizer vakcinával.

Elmondta, az oltóközpontot május 28-tól működtetik, ezidáig több mint 40 ezer embert oltottak be. Nyitra megye déli részén végzik munkájukat a települések polgármesterivel együttműködve, akik a megfelelő helyiségeket biztosítják számukra. Tudják az oltás lehetőségét biztosítani hétvégéken és munkanapokon is.

Több falusi ember nem is keresné az oltás lehetőségét, ha nem mennénk a helyszínre. Levesszük a vállukról a regisztráció terhét, jelentjük az oltás felvételét a központba, ők pedig digitális formában megkapják az oltási igazolást. Fontos az oltás felvétele, mert bár az oltott ember is elkaphatja a koronavírust, sokkal enyhébb tünetekkel jár a fertőzés, nem utolsó sorban pedig minél nagyobb az átoltottság, a vírus annál kevésbé tud mutálódni”

– emelte ki az orvos.

oltásra várakozók
Fotó:  Bokor Klára

Az oltás végeztével megtudtuk, a vakcina első adagját 25-en, második adagját 26-an, a harmadik adagot pedig 163-an vették fel. Ebből négy volt 12 éven felüli gyermek.

Méri Szabolcs polgármester úgy tippeli, a szőgyéniek 60 százaléka vehette fel eddig az oltás valamelyik adagját, bár hangsúlyozta, erről az utóbbi időben semmiféle hivatalos kimutatást nem kapott.

oltás
Fotó:  Bokor Klára

Megkérdeztünk pár várakozót, mi  a véleményük az oltásról.

Kati sokáig harcolt, ellenállt, de feladta. Most a második adagért áll sorban. „Sokan dorgáltak, nem kell minden hülyeséget elhinnem, amit a fészbuk ír. Nekik mindig elmondom, nem használok internetet, ebből adódóan közösségi oldalam sincs. Én magamtól gondoltam azt, nem fog jót tenni az oltás a szervezetemnek és ismerőseim közül is többen panaszkodtak a mellékhatásaira.

Másfél hónapja mondtam azt, hogy elég, hiszen oltatlanként nagyon kevés helyre mehettem. Már a depresszió környékezett, így hát eljöttem, de még most se vagyok abban biztos, hogy jól döntöttem-e“

– fejti ki az 52 éves nő.

Egy nagyobb csoportban szinte mindenki a harmadik oltásra vár. Ők nagy többségben bíznak a vakcinában, hogy ha elkapják is a koronavírust, nem lesz maradandó bajuk, de azért köztük is van, akinek az oltás biztosította szabadság a fontosabb.

Imre az első adagra jött.

Már nem bírtam hallgatni gyerekeim unszolását, mikor veszem fel az oltást. A fejemhez vágták, hogy ha nekem mindegy is, elkapom-e a betegséget, de az intelligens, felelősségteljes ember nem csak a saját, de a közösség érdekeit is védi. Minél nagyobb az átoltottság, annál nagyobb biztonságban leszünk. Meggyőztek, és eljöttem“

– magyarázza a 68 éves férfi.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!