2022. augusztus 27., 15:29

Szőgyén kezd a környék művészeti központjává válni - KÉPEKKEL

Harmadik alkalommal szervezte meg a festőtábort Baracska Árpád a Szőgyéni Régészeti Múzeum és Tájház munkatársa és restaurátora a tájház udvarán. A község 24 éve a Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábornak is helyet ad, Kortárs Galériája az egyik leghíresebb.

festotabor-1.jpg
Médialapozó
Fotó: Bokor Klára

Baracska Árpád a kezdetektől résztvevője és szervezője a nemzetközi alkotótábornak. Kifejti, az első alkotótáborok még felvállalták a tehetséges gyerekekkel való foglalkozást, de ez az évek során mindinkább háttérbe szorult azon oknál fogva, hogy amíg valaki mással foglalkozik, nem tud önmaga alkotni.

Baracska Árpád
Fotó:  Bokor Klára
Baracska Árpád

„Az évek során többször előfordult, hogy felvételi vizsgához kellett felkészítenem a fiatalokat, sokakat megismertem, akikben ott szunnyadt a tehetség. Három éve jött a gondolat, szervezek egy festőtábort a rajzolni szerető fiataloknak a múzeum keretein belül” – kezdi a tábor bemutatását Árpi.

„A művészet szabadságot ad, de ennek ára van. Meg kell tanulnod művészi szinten alkotni” – ezzel az alapító által kreált mottóval indítják a táborokat.
festőtábor Szőgyén
Fotó:  Bokor Klára

Árpád kifejti, az első tábor nagyon nehezen indult, adományokból indította el, mert volt olyan vélekedés, van itt már egy hasonló tábor, minek egy újabb. A következő évben azonban gyökeresen megváltozott a vélekedés, a helyiek és a múzeum is jó ötletnek tartotta a tábor szervezését.

Az idén 17 résztvevője van a tábornak. Csatlakozott a fiatalok csoportjához két középkorú hölgy is, akik annak idején alkottak, de egy időre felhagytak vele. Mindketten úgy nyilatkoztak, olyan indíttatást kaptak, hogy biztosan folytatják az alkotómunkát.
festőtábor Szőgyén
Fotó:  Bokor Klára

„Szeretném a festőtábort hagyományossá tenni.”

Mi itt a táborban nem a tananyagra építünk, hanem a gyerekekre. Látom, kinél mikor jöhet a második és a harmadik lépés. A múlt évben Miska Bodnárová alkotóművész segítette a munkám, az idén pedig Ottmár Sándor festőművész barátomat kértem fel a feladatra.

Az első nap szárazpasztellel indítottunk, Sanyi barátom még egy kis előadást is tartott a témában, a második napon az akvarell került fókuszba, a harmadik napon pedig sok technikát kipróbálhattak a résztvevők, a gipszkarctól az agyagozásig. Így mindenki rátalálhatott a számára legmegfelelőbb kifejezési módra. Nagyon jó csapatszellem alakult ki, az utóbbi napok, csupa mókával és kacagással teltek. A mai napon a részvevők készítik képeikhez a kereteket, öt órára pedig várjuk a tájházba a szülőket és az érdeklődőket egy zárókiállításra” – zárta szavait Baracska Árpád.

festotabor-6
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.