Szociális intézményt nyitnak Szepsiben

Fábián Gergő 2019. március 24., 18:30

A demencia, az Alzheimer- és a Parkinson-kór kezelésére szakosodott intézményt létesít Kassa megye Szepsiben. Az idős betegek ellátását szolgáló otthon a volt gyermekkórház épületében kap helyet.

Fotó: demencia

Az egykori gyermekkórház épülete a Kassai Megyei Önkormányzat tulajdonában van. Korábban a szepsi városvezetés szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményt szándékozott itt nyitni. Az erről szóló szerződést 2009-ben kötötték, azzal a feltétellel, hogy az öregotthon öt éven belül megkezdi működését.

– Az volt az elképzelésünk, hogy szociális otthont létesítünk. Elkészítettük a terveket, és tulajdonképpen a pályázati kiírásra vártunk, hogy európai uniós támogatást lehessen felhasználni ilyen célokra, ilyen intézményekre, illetve ezek rekonstrukciójára – idézi fel Zachariaš István városi képviselő, aki korábban csaknem két és fél évtizeden át töltötte be a polgármesteri tisztséget a városban.

Szándék volt, pályázati kiírás nem

– Komplett, kész projektünk volt szociális intézmény létesítésére, amire szükség is lett volna Szepsiben – mondja Zachariaš István. A teljes felújítás a becslések szerint 2,5 millió euróba került volna. A megyével kötött szerződés hosszú lejáratú volt, harminc évre szólt, egyebek mellett elővételi jogot biztosított a városnak az ingatlanra. De olyan kitételt is tartalmazott, hogy amennyiben öt éven belül nem kezdi meg a működését szociális otthon az épületben, a megye felmondhatja a szerződést.

– A strukturális alapokban azonban nem volt olyan kiírás, amely lehetővé tette volna a pályázat benyújtását erre a projektre, úgyhogy addig húzódott a dolog, hogy 2018 végén a megye megszüntette a bérleti szerződést. A megyei határozatot a szepsi városi képviselő-testület februári ülésén tudomásul vette.

A Kassai Megyei Önkormányzat a felmondás indoklásában közölte, hogy az ingatlant szociális célokra szándékozik felhasználni, mégpedig egy, az időskori leépülés, az Alzheimer- és a Parkinson-kór kezelésére specializálódott intézményt hozna létre.

Zachariaš István megjegyezte, hogy az Alzheimer- és a Parkinson-kórban szenvedő időseket ellátó intézményre valóban szükség van a régióban. Ha a megye képes ezt az épületfelújítást a saját vagy valamilyen más forrásból elvégezni, az véleménye szerint megfelelő felhasználása lesz az ingatlannak. Az épület felújítása a környék számára is pozitívum, mert tény, hogy azóta, amióta a gyermekkórház bezárt, az épület kihasználatlanul áll. 

Kevés az öregotthon

A megyei önkormányzat szintén tisztában van azzal, hogy kevés a degeneratív idegrendszeri betegségek kezelésére szakosodott öregotthon.

– A hasonló intézmények alacsony számára Kassa megyében az Állami Számvevőszék (NKÚ) is rámutatott legutóbbi, 2018. április 12. és 2018. június 29. között zajlott ellenőrzése során – állítja Anna Činčárová, a megye elnökének szóvivője. – Az ellenőrzés egyebek mellett az idősek számára elérhető szociális szolgáltatásokkal is foglalkozott. A megye kötelezte magát, hogy elemzést készít arról, hogy a birtokában levő szabad ingatlanok közül melyikben hozhatna létre ilyen szakintézményt, saját fenntartással.

A választás az egykori szepsi gyermekkórházra esett. Mivel az épület hosszabb ideje kihasználatlanul áll, teljesen fel kell újítani, valamint a hozzá tartozó kertet is rendezni kell. A projektdokumentáció még nem készült el, ezért még nem tudják meghatározni a feltételezett költségeket, sem az intézmény megnyitásához szükséges időkeretet.

Kassa megye jelenleg tizennégy szociális otthon fenntartója, ezekből négy bentlakásos, a demencia, az Alzheimer- és a Parkinson-kór kezelésére szakosodott intézmény. A kassai Arcus kapacitása 140 fő, a Bárca városrészben működő Via Lux 40, a tőketerebesi Lumen 88, a rozsnyói Subsidium pedig 76 férőhelyes. Ezenkívül a megye három szak-intézményben ambuláns ellátást biztosít az idősek számára. A Kassai Megyei Önkormányzat tartja nyilván a hasonló intézményekben való kezeléssel kapcsolatos kérvényeket is, illetve határoz arról, kiknek van szükségük ilyen intézményi kezelésre. Jelenleg 313-an kérvényeztek ellátást ilyen specializált intézetben, árulja el Činčárová. A nagy keresletre való tekintettel a megye igyekszik optimalizálni a szociális intézményeinek hálózatát a különböző régiókban.

A gyerekekről sem feledkeznek meg

Március elejétől Kassa megye egy új szolgáltatást indított Rozsnyón az egészségkárosodott gyermekeket nevelő családok megsegítésére. A korai intervenció nevet viselő szolgáltatás keretében szociális munkások, gyógypedagógusok és terapeuták foglalkoznak otthon, családi környezetben azokkal a fejlődési rendellenességekkel küzdő gyermekekkel, akiknél hétéves koruk előtt fedezték fel a betegséget.

A Kassai Megyei Önkormányzat szociális ügyekkel foglalkozó szakosztá-lyának felmérésből kiderült, hogy a megye területén jelenleg 340 olyan gyermek él, akinek szüksége van a korai intervenció keretében nyújtott szolgáltatásokra. A számuk évről évre növekszik, állítja Emília Revajová Bujňáková, a szakosztály munkatársa. A szolgáltatást a rozsnyói székhelyű Jasanima szociális otthon nyújtja, a klienseket pedig a szülészetek és a gyermekorvosok ajánlása alapján választják ki.

A megye területén eddig csak Kassán és Nagymihályban működött hasonló szolgáltatás, Gömörben nem. A tervek szerint 2020-ig még két központot nyitnának, a Szepességben és Abaújban.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2019/12. számában. 

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS