2021. március 19., 19:31

Szlovákiában csökken a postafiókok száma

A Közlekedési- és Pénzügyminisztérium 2021 elején bejelentette, hogy a Szlovák Posta, amely csaknem 13 ezer főt foglalkoztat, leépítés miatt bezárja néhány hivatalát. A leépítés országosan 756 főt érint, ebből keleten 143 alkalmazottat. 494 alkalmazott már megegyezéssel felmondott, 15 felmondási idejét tölti, 165 személy pedig betegállományban, illetve gyermekgondozási segélyen van. 82 főt más munkakörbe helyeztek.

Illusztráció

Az átszervezés Kassa és Eperjes megyében tehát 143 embert érint, ezekből február végéig 57 már befejezte munkaviszonyát, 80 embert más munkakörbe helyeztek, 6 fő pedig betegszabadságát tölti.

Az átszervezés elsősorban a postai kézbesítőket és az adminisztratív dolgozókat érinti. Kassa megyében 15, Eperjes megyében 13 postafiók végleg megszűnik.

Iveta Dorčáková, a Szlovák Posta szóvivője megerősítette, hogy a fiókok megszüntetése  az elektronikus hírközlés és postai szolgáltatások szabályozásával foglalkozó hivatal jóváhagyásával történik. Az intézkedés nincs összefüggésben a járványhelyzettel.

Hozzátette még:

Szlovákián belül az elbocsátottak száma egyenletesen oszlik meg az egyes régiókban. Martin Ľupták, a Szlovák Posta főigazgatója szerint a változások célja a szolgáltatások korszerűsítése.

A Szlovák Posta olyan részvénytársaság, amelyben több mint negyven éve nem történt jelentős változás az alkalmazottak körében. A posta egyik fő bevételi forrása, a levelek forgalmazása az elektronikus levél megjelenésével drámaian csökkent, ugyanakkor a csomagküldések száma jócskán megemelkedett, hiszen divattá vált otthonról vásárolni. Szlovákiában a Posta 4 nagy központban válogatja a küldeményeket: Kassán, Zsolnán, Zólyomban és Pozsonyban, ahol összesen közel 1000 ember dolgozik.

A Szlovák Posta tavaly többmillió eurós veszteséggel zárta az évet. Megújítását tehát elengedhetetlennek tartja, és több szakaszban tervezi végrehajtani

Az elsőben a munkakörülmények változása körülbelül 1500 postai alkalmazottat érint. Szakszervezetük elnöke, Milan Brlej  nem ért egyet az ilyen mértékű elbocsátással, hiszen az rengeteg családot érint, ráadásul sok az évtizedeken át itt dolgozó ember, illetve az olyan alkalmazott, aki egész életét a postánál töltötte.

Szlovákiában pillanatnyilag 1590 postafiók van, a bezárásokkal – meggyőződése szerint– egyrészt romlik bizonyos településeken a lakosság szolgáltatásokhoz jutása, másrészt több teher hárul mindazokra, akiknek megmaradt a munkaviszonya.

A Szlovák Posta szerint azokon a településeken, ahol a posta veszteséges, nem tarthatják fenn a fiókokat. Annak meghatározásánál, hogy hol működjék tovább is postafiók, az egyik legfontosabb szempontot a postahivatalok földrajzi elérhetőségének garantálása, ill. az adott  település lakosainak száma jelentette.

A Szlovák Posta főigazgatója azt ígéri, hogy minden településen továbbra is elérhetővé teszik a postai szolgáltatásaikat, tehát csak a forma változik, a tartalom megmarad. Ezután is be lehet fizetni náluk a számlákat, kézbesítik a nyugdíjakat és a szociális juttatásokat. Csak ezeket mostantól a postakocsi teszi elérhetővé.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.