2020. december 18., 13:05

Szlovákia műemlékeinek hanyatlását mutatja be a pozsonyi kiállítás - KÉPEKKEL

Szlovákia kulturális- és természeti örökségének aktuális állapotát térképezi fel Tomáš Hulík szlovák dokumentumfilmkészítő és fényképész legújabb pozsonyi kiállítása. 

hulík5
Az egykori nemesség ősi felvidéki rezidenciái ma romos állapotban várakoznak felújításra.
Fotó: Tomáš Hulík

A Szlovák Nemzeti Múzeum épületében december 17-én nyílt meg az Odvrátená strana Slovenska (Szlovákia másik oldala) című kiállítás, melynek keretében Tomáš Hulík szlovák dokumentumfilmkészítő és fényképész Szlovákia kulturális- és természeti örökségének aktuális állapotát mutatja be.

A tárlat a szomorú valóságba nyújt betekintést. Szlovákia árnyoldalait térképezi fel, és a ránk hagyott örökség megőrzésének figyelmen kívül hagyását.

A rendhagyó pozsonyi kiállítás célja bemutatni, milyen kárt okoztunk Szlovákia természeti- és kulturális örökségén az elmúlt évtizedek alatt. A kiállításnak egyben tükröznie kell azt is, milyen változást akarunk, és milyen országot szeretnénk – mondta a tárlat megnyitóján Branislav Panis, a Szlovák Nemzeti Múzeum vezérigazgatója.

A Szlovákia másik oldala című kiállítás egyrészt a romos állapotban lévő értékes műemlékeinket mutatja be, ugyanakkor a környezetvédelem és az ipari építészet témájával is foglalkozik.

A kiállítást Tomáš Hulík tíz éves munkája előzte meg, amely során egy azonos tematikájú dokumentumfilmet forgatott.  

A pozsonyi kiállítás 230 fényképen, térképen és más tényanyagon keresztül mutatja be az ország természeti- és kulturális kincseinek jelenlegi állapotát. Felidézi, ahogy a totalitárius rendszer rányomta bélyegét a körülöttünk levő környezetre, annak anyagi kultúrájára, ahogy az emberek gondolkodására is.

Nagyon örülnék, ha ezek a fotók, ahogy az egész üzenet, amelyet közvetíteni szeretnénk, felhívásként hatna, és elgondolkoznánk azon, amit teszünk, és tenni fokunk, de legfőképpen, amit egykor tettünk, hogy elkerüljük ezeket a hibákat és tanuljunk belőlük”

– mondta Tomáš Hulík.

A kiállítás megnyitóját online közvetítették:  

Hulík nagyméretű fényképen mutatja be, hogyan zajlottak a föld- és vagyonelkobzásokat, illetve államosítások 1948 után, amelyek következtében megszakadtak az emberek kapcsolatai atyai örökségükkel, saját földjeikkel, házaikkal, falvaikkal és műemlékeikkel.  

A tárlat ugyanakkor azt is bemutatja, milyen hatalmas környezeti terheket rót erdőinkre, természeti erőforrásainkra az iparosítás erőltetése az '50-es években.  

A szlovák fényképész emellett dokumentálta a szocialista realizmus stílusában épült szlovákiai beton-monumentumokat, és számos olyan egyedi építészeti alkotást, amelyek jelenleg lassan az elenyészetté, avagy a fejlesztők zsákmányaivá válnak.

A pozsonyi kiállításon megismerhetjük, ahogy a történelmi fordulatok következtében értékes műemlékeink – a nemesség ősi lakóhelyei (várak, kastélyok, uradalmak) - váltak tulajdonosaik nélkül fosztogatások tárgyává, javítóintézetek, menházak székhelyeivé, vagy földműves szövetkezetek raktáraivá.

A kiállításon megtekinthető fényképek bizonyítják, hogy az 1989 után jött restitúció sem igazolta a reményeket. Jelenleg az állam kezében lévő kulturális örökségek is bajban van.  

„Jelenleg minden negyedik kulturális műemlék megbontott- vagy roskatag állapotban van. Az eredeti szlovákiai falvak, telepek, hegyi tanyák lassan eltűnnek. A gyógyvízforrások országában értékes fürdőlétesítmények pusztulásának lehetünk tanúi” – emelte ki Hulík.

A kiállítás egy történetet mesél el arról, mit örököltönk, mit vesztettünk el, és mit is csinálunk valójában Szlovákiában. Branislav Panis szerint a tárlat szomorú képe a valóságnak.

A természeti- és kulturális örökségünkhöz való kapcsolatunkat mutatja be, és ahogy viszonyulunk őseink legnagyobb értékeihez. Így rendkívül tanulságos lehet mindenki számára.

Íme néhány fotó a kiállításról:

hulík
Számos híres gyógyfürdőnk ma romos állapotban van.
Fotó:  Tomáš Hulík
hulík3
Szobráncfürdő kénes, savas, sós gyógyvizét már 1336-ban is használták. A város egykori fürdőhelye ma romos állapotban van.
Fotó:  Tomáš Hulík
hulík4
Szlovákia számos értékes kastélya van romos állapotban.
Fotó:  Tomáš Hulík
hulík5
Az egykori nemesség ősi felvidéki rezidenciái ma romos állapotban várakoznak felújításra.
Fotó:  Tomáš Hulík
hulík6
Az oroszvári kastély az állam tulajdonában van. Az egyes szlovák kormányok évek óta ígérgetik felújítását, amelyre mind a mai napig nem került sor.
Fotó:  Tomáš Hulík
hulík8
Természetkárosító fakivágások Szlovákiában.
Fotó:  Tomáš Hulík
hulík9
Déménvölgye területén óriási építkezések zajlanak, amelyek során az értékes természeti táj, és egyedülálló barlangrendszer pusztítása zajlik, és veszélyeztetve van a talajvíz.
Fotó:  Tomáš Hulík
hulík11
A fotó megtévesztő lehet, mivel egy tóra hasonlít egy kellemes zöld környezetben. A valóságban egy kénsavas tavat kapott lencsevégre a fotós, amely hatalmas környezeti teherrel jár. Szanálása több tízmillió euróba kerülne.
Fotó:  Tomáš Hulík
hulík12
A kiállítás a mezőgazdaság és állattenyésztés témájával is foglalkozik, illetve azzal a fontos problémával, ahogy a minőségi alapanyagokat külföldre szállítjuk, hogy helyettük kevésbé minőségi alapanyagokat hozzunk be más államokból.
Fotó:  Tomáš Hulík

A kiállítás 2021. május 23-ig tekinthető meg.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.