2021. február 22., 11:10

Szinte meztelenül tüntetett a pozsonyi fák védelméért az ismert műsorvezető

Pozsony-Óvárosban nem régiben több tucat fát vágtak ki építkezések miatt. Michal Sabo népszerű szlovák rádiósműsorvezető eredeti módon fejezte ki nemtetszését az ügyben: szinte meztelenül pózolt a kivágott fák előtt, és a természetvédelem fontosságára hívta fel a figyelmet.

Fotó: Micha Sabo FB

Pozsonyban mindig kevesebb a zöldnövényzet, ezért a lakosokat különösen érzékenyen érinti minden fa vagy bokor elvesztése. A pozsonyiakat legutóbb az Óvárosban található Drotárska (egykori Mótzengrundi-út) utcán zajló fakivágások háborították fel. A fakivágások ellen egy tiltakozás is indult, melynek élén Michal Szabo, népszerű szlovák rádiósműsorvezető ál.

Fakivágások az építkezések miatt

A Drotárska utcán évtizedek óta megtalálható fákat egy aktuális építkezés miatt kellett kivágni. Az Ismont nevezetű nagyszombati ingatlanfejlesztő tervez helyükre két lakóházat. A fakivágást a Hegyi park (Horský park) lakosai és más természetvédő aktivisták is igyekeztek megakadályozni, sajnos sikertelenül.

Mikuláš Huba természetvédő szerint

az ilyesfajta fakivágások törvénytelenek. Egyben utal arra is, hogy véleménye szerint a Drotárska utcával kapcsolatos 2018-ban kiadott fakivágási engedélyt megadó határozat nem jogerős. Az ügyet tehát mindenképpen át kellene vizsgálni.
sabo3
Fotó:  Micha Sabo FB
Meztelenül a fák védelméért

Michal Sabo, ismert szlovák rádiósműsorvezető az említett helyen nőt fel, így őt is felháborították a fakivágással kapcsolatos hírek. Ezért úgy döntött, egy eredeti módon add hangot felháborodásának:

csupán egy fekete alsóneműben, szinte teljesen meztelenül fotóztatta le magát a helyszínen, ahol a háttérben a kivágott fák láthatók. Kezében egy transzparens látható, rajta a #85fa hashtaggel.

Annak ellenére, hogy a fákat már kivágták, Sabo úgy gondolja, ennek a performansznak van értelme.

Platformjaimat felhasználva haragomat cselekményé alakítom át, amely a helyzetben pozitív változást hozhat. Nem először csinálok ilyesmit, és garantálom, hogy nem is utoljára. Ez a tiltakozás önökről szól, az aggódó lakosok hangjáról. Fennáll a lehetősége annak, hogy az említett építkezés a város területrendezési tervével áll szemben, nem beszélve arról, hogy a fakivágás körülményei körül (minimum) 85 kérdőjel függ

– írta Michal Sabo közösségi oldalán az események kapcsán.  

sabo5
Fotó:  Micha Sabo FB
Kérdőjelek az építkezések körül

Az építkezésekkel kapcsolatos engedélyeket eredetileg az Ankor Wat nevezetű cég kapta meg, amely azonban a fejlesztési projektet átadta az Ismont cégnek, aki jelenleg építkezni fog a területen.

A természetvédő aktivisták ezért többek között arra is hivatkoztak, hogy az új tulajdonosnak új engedélyre lett volna szüksége. Az ingatlanfejlesztő azonban elutasítja a kifogásokat.

Óváros vezetése úgy nyilatkozott, foglalkozik az ügyel, ugyanakkor mindezt csak a törvény keretein belül teheti meg.

Az Óvárosban foglalkozunk az üggyel, és semmi esetre sem fogunk erről hallgatni. A Drotárska utcai fakivágással kapcsolatban jogi lépéseket fontolgatunk, de nem a Facebookon, hanem hivatalos beadványok formájában

– mondta Zuzana Aufrichtová, Pozsony-Óváros polgármestere, aki az üggyel kapcsolatban nem kívánt több részletet elárulni. Egyben ismertette, a fakivágással kapcsolatban egy sajtótájékoztatót terveznek a hét folyamán.

A Drotárska utca ügye egy nagyon összetett eset, amelyet nem lehet teljes egészében elmagyarázni egy Facebook bejegyzés vagy kommentár keretében. Ezzel kapcsolatban a héten egy átfogó álláspontot fogunk kiadni

– mondta Aufrichtová.

sabo4
A Drotárska utca a fakivágás előtt és után.
Fotó:  Micha Sabo FB

Michal Sabo felhívta követői figyelmét, hogy mondjanak vélemény az üggyel kapcsolatban, és hívják fel családjuk, barátaik, ismerőseik figyelmét is a fakivágások témájára Pozsonyban. Sabo szerint van értelme, ha minél többen, köztük ismert személyiségek is bekapcsolódnak az ilyen ügyekbe és nyíltan támogatják azokat.

Ha ugyanis csak az adott utca lakosai fognak egyedül tiltakozni, szinte észrevétlen marad az egész probléma, és az Ismont cég továbbra is meg lesz győződve arról, hogy mindez rendben van, és így kell ezt csinálni. A hallgatás ugyanis beleegyezést jelent

– üzente a műsorvezető.

sabo1
Fotó:  Micha Sabo FB

Forrás: bratislava.dnes24.sk, Michal Sabo FB

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.