2021. április 8., 09:14

Színes tartalommal megjelent a Kassai Figyelő áprilisi száma

A címlap régi szép hagyományt, a húsvéti locsolkodást idézi fel. Alig pár oldallal tovább pedig Böjte Csaba atya osztja meg az olvasókkal nagyheti gondolatait. A havilap tartalma ezúttal is színesre és tartalmasra sikeredett.

200 éve született Charles Baudelaire, a francia és egyetemes költészet nagy alakja, aki előtt egyik versével és életútjának ismertetésével tiszteleg a lap.

Beszámol arról is, hogy a Felvidéki Magyar Sziget nevű rendezvény közösségi oldalát törölték a facebookról. Vajon miért? Újkori cenzúra tanúi lehetünk?

Köteles Lászlót és Duncsák Máriát nemrég kitüntették, róluk is olvasható írás, de megtudhatjuk azt is, hogy Huszár László halálát követően Takács Ottó lett a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet vezetője.

Hogyan fejleszthetők a gyermekek? Például az Eszterhéj-filmek segítségével, amelyeket a királyhelmeci Tempora Orientia műhely kezdeményezett.

A stószi remete emlékét hivatott éltetni a Fábry Zoltán-emlékház, mely a magyar kormány támogatásának köszönhetően megújul.

Budapesten aratott sikert egy bodrogközi zenész címmel a Petőfi TV-n és Petőfi Rádióban is hallható Felleng zenekarról olvashatunk, amelynek dobosa, Kóbori Dávid Bodrogszentmáriáról származik. Dávid életútjáról, zenész karrierjének alakulásáról nyilatkozik a Kassai Figyelőnek.

A lap interjút közöl Gyimesi Györggyel, a szlovák parlament OĽaNO-s képviselőjével. A politikus többek között az állampolgársági törvényről és a Szövetség megalakulásáról is véleményt mond.

Jó hírt is közöl a lap, szeptemberben megkezdődhet az oktatás a szepsi Boldog Salkházi Sára Egyházi Iskolaközpontban, mely a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkárságnak köszönhetően épült meg.

Dinnyés József daltulajdonosról, valamint Nagy János szobrászművészről, akik nemrég távoztak a földi létből, is megemlékezik a független magyar folyóirat.

Kassa egyik építészeti ékkövéről, az Andrássy palotáról és a kassai polgárról, Márai Sándorról is olvashatunk egy-egy írást.

Folytatódik az Akaratunk ellenére… történelmi visszatekintő sorozat, mely az 1945-1992 közötti időszakot boncolgatja a felvidéki magyarság szempontjából. De Zolczer János Gorbacsovról írt érdekfeszítő könyve is terítékre kerül.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.