Szímő: A Rozmaring 35, a Rozmaring-ág 10 éves évfordulót ünnepelt

Bokor Klára 2019. szeptember 16., 11:10

A Csemadok szímői alapszervezete által 36. alkalommal megrendezett Vág Menti Találkozón két jelentős jubileumot is megünnepeltek. 35 éve alapították a Rozmaring Népdalkört, 10 éve pedig a Rozmaring-ág Citeraegyüttest. A két Rozmaringot a falu vezetősége és a baráti együttesek köszöntötték.

A jubiláló Rozmaringot köszöntik a pogrányiak

Mindkét együttes vezetője Kantár Éva az Érsekújvári Területi Választmány elnöke, valamint a helyi Csemadok elnöke.

„35 év nagy idő. Mostanra megfogyatkoztak a tagok, a tizenkettőből heten maradtunk. Desat Irén, Balogh Gizella, Ivolka Valéria, Illés Henriett, Jóba Zsuzsanna, jómagam, valamint Nagy Terézia, aki sajnos ezen az ünnepségen nem tudott részt venni.  Alapító tagok is már csak hárman vagyunk” – emlékezett Kantár Éva.

A Rozmaring Népdalkör és a Rozmaring-ág Citeraegyüttes

Elmondta, általában Borsi Ferenc által összeállított csokrokat énekelnek, amelyet a dunaszerdahelyi népzenei találkozón szoktak elsajátítani.

Az ünnepi műsorban szímői dal is volt Pongrácz István gyűjtéséből. Ruháikat nemrég újították meg. Sajnos, nem eredeti szímői viselet, mert pontosan nem is lehet tudni, az milyen volt. Sokszor elöntötte a Vág a községet, nyomában aztán minden eltűnt, elpusztult. 

A résztvevők

Tíz évvel ezelőtt a citerásokkal kezdtem el foglalkozni. Elsajátítottam a citerajátékot és a felnőtteknek adtam át, akik lelkesek voltak, de egyéb teendőik miatt lemorzsolódtak. Ekkor fordultam az iskolások felé, akikkel a mai napig együttműködünk.

"Közülük mindig akad újabb és újabb fiatal, aki hajlandó elsajátítani a hangszeren való zenélést. Jelenleg öten vannak a citerazenekarban: Komjáthy Dóra, Varga Dóra, Bombicz Ferenc, Illés Barnabás és Kantár Máté." – sorolta az együttes vezetője.  

A Rozmaring együtteseket Ďurica Tibor a helyi dalárda vezetője is köszöntötte

A népdalkör asszonyai elmondták, hetente egyszer próbálnak, a citerások ritkábban, mert tanulmányaik miatt nehezebb összehangolniuk az összejöveteleket.

Mindannyian úgy nyilatkoztak, most már sokkal jobban szeretnek citerakísérettel énekelni, bár a citerások mindenhová nem tudják őket elkísérni. Bemutatkozási lehetőségekből nincs hiány, hiszen szinte minden hétvégére esik egy-egy fellépés.

Képgalériánk:
Az ünnepre egy CD-t is megjelentettek

Bób János Szímő polgármestere fontosnak tartja az együttesek anyagi és erkölcsi támogatását. „Gyönyörű dalokat dolgoznak fel, sok elismerésben részesülnek még határainkon túl is. Sikeresen képviselik kultúránkat és a viszik Szímő jó hírét." – hangsúlyozta a polgármester.

0 HOZZÁSZÓLÁS