lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2023. október 6., 20:30

Szilágyi Péter: Október 6. üzenete az, hogy a veszteség nem örök, az elbukás nem végleges - VIDEÓKKAL

A magyar nemzet gyásznapján, október 6-án számos magyarlakta településen emlékeztek meg az 1849. október 6-án Aradon kivégzett magyar szabadságharc 13 honvédtábornokáról, valamint a Pesten golyó általi halált halt Batthyány Lajosról, az első magyar felelős kormány miniszterelnökéről. 

dsz
Fotó: Katona Tamás

Dunaszerdahelyen idén is népes emlékező közönség gyűlt össze, hogy leróják tiszteletüket a hősök előtt. Az emlékezők között volt Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Jankovics Gyula tanácsos, Magyarország pozsonyi nagykövetségének küldöttje, Nagyszombat megye képviselője, Menyhárt József, Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere, továbbá más világi és egyházi méltóságok. 

Az ünnepi műsorról Dunaszerdahely magyar tanítási nyelvű iskoláinak diákjai gondoskodtak, akik fellépésükkel emelkedettebbé tették az emlékezést. Őszinte és szívhez szóló szavalatokat, prózarészleteket hallhattunk. Bízunk benne, hogy a beléjük plántált nemzeti öntudat kitart, és felnőttként sem lesz kérdés számukra a jövőben hovatartozásuk.

Ahogy beszédében Hájos Zoltán fogalmazott, a szeptember végi előrehozott választások során sok családon belül sem volt egyetértés azokat a kérdéseket illetően, hány  színmagyar párt van, illetve a szlovák pártok kirakatmagyarjai pedig szintén szolgáltatták nekik a szavazatokat. Beszédében kiemelte,

a szabadságharc hősei nem lennének büszkék a felvidéki magyarságra, hiszen hajdanán a nemesektől kezdve a földművesig mindenki összefogott, hogy változást érjen el, most azonban ez elmaradt. 
Hájos Zoltán beszéde az emlékezőknek
Hájos Zoltán beszéde az emlékezőknek
Fotó:  Katona Tamás

Szilágyi Péter ünnepi beszédét követően a portálunknak is nyilatkozott. Leszögezte,

felértékelődik a mai nap jelentősége, történelmi párhuzamban élünk, hiszen a magyar közösség olyan összefogást mutatott fel, amire 2010-től nem volt példa.
Videó:  ma7

"Ám ez most sajnos nem volt elég a célhoz, ez a lendület nem vitte be a magyar képviseletet a parlamentbe, de 1849. október 6. megtanított minket arra, hogy ha a legnagyobb áldozatot is hozzuk meg, a siker elmaradhat egy ideig. Idő kell, hogy beérjen. Más taktika, más helyzet, más körülmények. Ezt az esélyt csak a következő választásig vesztettük el, mert addigra más helyzet, más taktika, és több idő áll majd rendelkezésünkre" - húzta alá Szilágyi. 

Videó:  ma7

Zárógondolatként aláhúzta, a veszteség nem örök, az elbukás nem végleges. A győzelemhez áldozatokat kell hozni, a legyőzötteknek is van dicsősége. Október 6-án nem a halált, hanem az életet méltatjuk. Battyhany halála méltósággal ruházza fel nemzetünket. 

Az emlékezés perceit igyekeztünk egy rövid videóban megörökíteni. 

Videó:  ma7
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.