2020. január 10., 13:02
Frissítve: 23:13

Szeretnék újraindítani a Csángót

Pered, Farkasd, Zsigárd, Negyed és Deáki lakosai petícióban kérik a Vágsellye és Negyed közötti vasúti közlekedés újraindítását.

Zsigárd-Pered-Csángó
Fotó: vonatmagazin.blog.hu
A zsigárdi és a peredi vasútállomásra is ráférne a tatarozás

A petíciót Vágsellye városa is támogatja.

A Csángóként ismert vasútvonalat még az Osztrák-Magyar Monarchia idejében építették és 1909 és 2010 között Vágsellyét kötötte össze Negyeddel. Tíz évvel ezelőtt azonban döntés született a vasútvonal lezárásáról.

Csángónak a Vágsellye-Negyed közti vasúti szárnyvonalon közlekedő kisvonatot nevezték, a múlt század végén hívták Fapadosnak és Bolhás Expressznek is kissé pejoratív értelemben. A szárnyvonal jelentősen hozzájárult Mátyusföld déli részének gazdasági felzárkózásához. A vasúti szárnyvonal a vágsellyei járásbeli falvakat, Deákit, Peredet, Zsigárdot, Vágfarkasdot és Negyedet kapcsolta rá az akkori budapesti fővonalra. Működésének utolsó éveiben elsősorban diákok és munkások használták ki a helyi, "Csángó járatot", amely még az esetlegesen késő pozsonyi vonatot is mindig bevárta a szigorú menetrend szerint közlekedő buszokkal és gyorsvonatokkal ellentétben. 

A 110 éve épített vonal és a rajta közlekedő vonat nem megerősített források szerint azért kapta a Csángó elnevezést, mert a monarchia-korabeli vasúttársaság csángó munkásokkal építtette ki a szárnyvonalat.

A petíciót a vágsellyei Városi Hivatalban írhatják alá. Baranyai Alajos, Zsigárd polgármestere elmondta portálunknak, értesült a kezdeményezésről és valóban nagyszerűnek tartaná, ha a Csángó újraindulna.

Az érintett települések lakosai üdvözölnék a „Csángó” újraindítását, mert elégedetlenek a buszközlekedéssel. A járat újraindításával sok embernek megoldódna a munkába járása, de a hozzátartozók és a rokonok látogatása is. A vágsellyei sportrendezvényekre és kulturális eseményekre is egyszerűbben jutnának el az érdeklődők vonattal, mint autóbusszal. Mindez Vágsellye érdekeit is szolgálná.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.