cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2019. november 12., 09:15

Szerdán vetítjük a Vízsodorta históriák kulcsodi részeit

A helytörténeti filmsorozat következő állomása Kulcsod, ahol november 13-án kerül sor az ott forgatott epizódok bemutatására a helyi kultúrházban. A vetítés este hat órakor kezdődik.

Vízsodorta Kulcsod, vetítés beharangozó
Galéria
+25 kép a galériában
Fotó: Kósa Lőrinc

„Anyám a kezükbe nyomta a maradék másfél kenyeret, és annyit mondott nekik: Vigyék, csak ne lőjenek! Mi már, asszonyom, nem lövünk, mi már csak megyünk, válaszolták. Voltak köztük magyarok is.” Így idézte fel a németek kivonulását a 82 éves Gaál Katalin, Kató néni, mikor ellátogattunk Kulcsodra, hogy a Vízsodorta históriák ottani szereplőivel beszélgessünk.

 Id. Bognár Lajos, Gaál Tibor, Gaál Katalin, Nagy Jolán és Nagy Dezső emlékei elevenednek meg a Duna menti települések múlt századi történelmét dokumentáló filmsorozat kulcsodi epizódjaiban. Kósa Lőrinc operatőr és Zalka Lóránt történész, a Vízsodorta históriák 21. századi krónikásai, visszanyúltak az időben, hogy a fellelhető legrégebbi emlékeket megmentsék a mának és a jövőnek.

A háború másképp muzsikált

A filmsorozat kulcsodi adatközlői még nagyon kicsi gyerekek voltak 1938-ban, de a nap, amikor Felvidék jelentős része újra Magyarország lett, megmaradt az emlékezetükben. Szép, boldog emlékként. „A bátyám meg a testvéreim mentek a medvi hídhoz az ünnepélyre, engem meg az anyukám kézen fogott, úgy vitt. Itt a templomnál és a paplaknál olyan gyönyörű volt a falu, minden háznak a szelelőjén kint volt a piros-fehér-zöld zászló. Azt nem felejtem el, az olyan gyönyörű volt! Örültek az emberek, hogy újra magyarok leszünk, nem szlovákok. De aztán bizony a háború másképp muzsikált…”

Fotó:  Kósa Lőrinc

A háborúról, a kitelepítésről, a hontalanság éveiről, majd az erőszakos szövetkezetesítésről és az áradó Dunáról első kézből hallhatunk a nyolcvanas éveikben járó visszaemlékezőktől. 

A Vízsodorta históriák hősei egyszerű, idős emberek. Tanúk ők, még élő ismerői annak a korszaknak, amit a politikai hatalom a saját érdekeihez ferdítve íratott a történelemkönyvekbe. Tudnunk kell és tovább kell adnunk a hiteles emberek hiteles történeteit, hogy a következő generációkat döntéseikben ne a tudatlanság és ne a kisebbrendűségi érzés irányítsa. Ezt a feladatot vállalták fel a helytörténeti filmsorozat alkotói. Megörökíteni és továbbadni azt, ami még fellelhető.

Fotó:  Kósa Lőrinc

A huszonnégy részesre tervezett sorozatból idáig tizenkét rész készült el. Ezek Csiliznyárad, Medve, Kolozsnéma, Kulcsod és Bős történeteit mutatják be. A filmekben rövid jelenetekkel játsszák el szüleik, nagyszüleik, sőt, dédszüleik emlékeit a falubeliek. A forgatásba Kulcsodon is nagyon sokan bekapcsolódtak, köztük több gyerek. Képgalériánkban az akkor készült fotókat láthatják. A filmet a kulcsodi kultúrházban vetítjük le először november 13-án, majd ezt követően portálunkon is közzétesszük.

Fotó:  Kósa Lőrinc

Fotó:  Kósa Lőrinc

Fotó:  Kósa Lőrinc

Fotó:  Kósa Lőrinc

Fotó:  Kósa Lőrinc

Fotó:  Kósa Lőrinc

Fotó:  Kósa Lőrinc

Fotó:  Kósa Lőrinc

Fotó:  Kósa Lőrinc

Fotó:  Kósa Lőrinc
 

Vízsodorta Kulcsod, vetítés beharangozó
Galéria
+25 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.