Szepsiben mutatkoznak be a felvidéki kézművesek

Fábián Gergő 2018. december 03., 17:53

Megnyitották advent első vasárnapján Szepsiben a Magyar kézművesség a Felvidéken 2018 című vándorkiállítást, amely a szlovákiai magyar kézművesek alkotásaiból mutat be válogatást.

Fotó: Fábián Gergő

Kupec Mihály, a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ igazgatója a megnyitón úgy fogalmazott, a kiállítás a legjobb felvidéki kézművesek legjobb munkáit mutatja be.

Az a legfontosabb a mai világban, hogy hitelesek legyünk. Nemcsak amit mutatunk, hanem ahogy élünk, ahogy cselekszünk”

– hangsúlyozta. Hozzátette, most, az adventi időszakban a hit, a szeretet mellett más értékeink is fontosak, legyen szó akár a szellemi kultúráról, akár a tárgyi kultúráról, a kézművességről.

Kupec Mihály, Nagy György Fotó: Fábián Gergő

A kiállítást Nagy György, a Gömöri Kézművesek Társulásának elnöke, a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség elnökségi tagja nyitotta meg. Először is gratulált Kupec Mihálynak és az általa vezetett Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttesnek, hogy továbbjutott a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató elődöntőjéből.

Misiék sokéves munkája, mondhatjuk, most csúcsosodik ki. Ez számunkra is erőt ad, mutatja, hogy érdemes dolgozni”

– fogalmazott.

Képgalériánk:
Fotó: Fábián Gergő

Ezt követően bemutatta a 2018 áprilisában alakult Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetséget. Mint mondta, kiemelt célkitűzéseik közé tartozik a hagyományos népi mesterségek felelevenítése, különös tekintettel a népművészet tisztaságának megőrzésére, továbbá olyan országos szinten működő alkotóműhelyek létrehozása, amelyekben az alkotni vágyók teret kapnak a hagyományos népi mesterségek oktatására és a kész termékek bemutatására. Feladataik között említette még a Szlovákiában élő és alkotó magyar kézművesek érdekvédelmét.

Képgalériánk:
Fotó: Fábián Gergő

A kézműves szövetség és a Hagyományok Háza Hálózat–Szlovákia közösen rendezi a Magyar kézművesség a Felvidéken 2018 elnevezésű vándorkiállítást. A hazai kézművesek egy tavasszal meghirdetett pályázatra küldhették be termékeiket, amelyek közül a nyár folyamán szakmai zsűri válogatta ki a legjobbakat. A vándorkiállítás első állomáshelye Fülek volt, majd Pográny következett. Szepsiből pedig Ipolyságra, Lévára és a Barsi Múzeumba vándorol tovább, majd 2019 őszén a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum fogadja a felvidéki kézműves kiállítás anyagát.

Az elnökségünk még ebben az évben meghirdette a Magyar kézművesség a Felvidéken 2019 vándorkiállításra szóló pályázatát, melyre 2019. május 31-ig várjuk a kézművesek jelentkezését”

– fűzte hozzá Nagy György.

A vándorkiállítás a kézműves termékek széles skáláját öleli fel. A bemutatott darabok között találhatók egyebek mellett nemezből, bőrből, szalmából és csuhéból készült tárgyak, ruhák és hímzések, ékszerek, babák, kosarak, számos fából faragott szobor, mézeskalács és húsvéti tojás, de harang, kolomp, kerámia és festett templomi kazetta is akad. Szepsiben a kiállítás 2019. január 25-ig tekinthető meg a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ Galériájában, a Fő utca 52. szám alatt.

Fotó: Fábián Gergő

0 HOZZÁSZÓLÁS