2020. október 16., 19:48

Szép gesztus: saját fát kaptak a hidaskürti kisgyermekek

A fiatalos lendülettel működő KaKaDu Polgári Társulás ötletétől vezéreltetve juharfákat ültettek a mátyusföldi Hidaskürtön a tavalyi évben született kisgyermekek részére. Egy fa ugyanúgy cseperedik majd, gyökeredzik le a földbe, mint a kisgyermek a családba.

Fotó: KaKaDu Polgári Társulás

Tizenöt juharfa-csemetét ültettek a mátyusföldi Hidaskürtön a tavalyi évben született falubeli kisbabák részére a KaKaDu Polgári Társulás jóvoltából. A facsemetéket a Dudvág folyó partján ültették ki. A társulás vezetője, Kutrucz László elmondta, az anyakönyv szerint 2019-ben tizenhét hidaskürti kisgyermek született. Tizenöt család egyezett bele a facsemeték ültetésébe, két betelepült család azonban teljes mértékben ignorálta a társulás felhívását.  

Már évek óta zavart a tény, hogy sok környező faluban ilyen, vagy olyan módon köszöntik az újszülötteket, nálunk meg semmilyen módon nem ünneplik őket. Aztán tavaly láttam, hogy Szobon faültetéssel köszöntik az újszülötteket. Nagyon megtetszett és javaslatot tettem a KaKaDu tagjainak, mi lenne, ha mi is ily módon köszöntenénk a jövő nemzedékét”

– nyilatkozta portálunknak Kutrucz László. A faültetést idén szervezték meg először, de szeretnének ebből a gesztusból hagyományt teremteni.

A facsemetéket az adó két százalékból befolyt összegből vásárolta a KaKaDu Polgári Társulás, és a kisbabák szülei ültették el őket. Ugyanezen alkalomból a kiültetés során emléktáblát is avattak, amelyet a neves illusztrátor Lukovics Petra tervezett meg és készített el. A fácskákra rózsaszín és kék szalagokat helyeztek el a kisgyermek nevével, akinek a fát ültették, és a családok emléklapot kaptak.

Ily módon szeretnénk kifejezni, hogy a gyermekáldás nem csak egy család életében fontos mérföldkő, de közösségünknek, községünknek is sokat jelent. A szombaton kiültetett fák együtt növekednek, együtt fejlődnek majd a tavalyi évben született gyermekekkel. Az évek során kiültetett fák szimbolizálják a megújulást, az élet körforgását”

– magyarázta az ötletgazda.

Bucskó Hajnalka, hidaskürti lakos kétgyermekes édesanya és férje a 2019-ben született kislányuknak ültette kis a fácskát. Hajnalka szerint ez egy nagyon szép és kedves kezdeményezés a szülők és a kisgyerkőcők felé is.

„Ha nagyobbak lesznek a gyerekek elmondhatjuk nekik, mennyire értékesek ők a közösség számára is hogy születésük alkalmából fával ajándékozták meg őket. Remélem tényleg hagyománnyá válik ez itt a faluban, szerintem sok helyen lehetne ezt a példát követni” – nyilatkozta a kis Bíborka anyukája.

Megosztás