2022. november 18., 19:44

Szentivánéji álom Kassán

A kassai Thália Színház 53. évadának első bemutatója minden idők egyik legtöbbet játszott komédiája, a Szentivánéji álom. Shakespeare darabját Matusek Attila rendezésében láthatja a közönség.

Szentivánéji álom
Fotó: Thália Színház

William Shakespeare 1595-ben írt darabjának az évszázadok során újabb és újabb rendezők rugaszkodnak neki, hogy ismét értelmezzék, színpadra varázsolják a szerző vérbő, humoros, túláradóan érzelmes, a hatalomról beszélve is kegyetlenül pontos és mindezek fölött igézően mágikus szövegét. 

A Tháliában viszonylag ritkán kerül műsorra Shakespeare-mű, a rendszerváltás óta ez csak az ötödik alkalom. Matusek Attila rendező állítja színpadra, aki elmondja, Goldoni közönségsikert aratott Bugrisok című műve után „művészibb” darabot szeretett volna megmutatni a nézőknek. Úgy véli, szakmai szempontból nívós előadást sikerült összeállítani.

A színészek és más közreműködők – a dramaturgiától kezdve a díszletig – olyan szép és pontos munkát végeztek, hogy azt érdemes szélesebb körben is megismertetni, s örömmel venné, ha a darab a jövőben szakmai eseményekre is eljutna.

Szentivánéji álom
Fotó:  Fábián Gergely

Az előadás egyik különlegessége, hogy Matusek Attila jelentősen „belenyúlt” az egyes jelenetekbe. Bármennyire is költői Arany János fordítása vagy bravúros Nádasdi Ádám magyar szövege, véleménye szerint még pontosabban meg lehet fogalmazni azt, ami napjainkban lényegesnek tűnik, mondta. 

– A darabnak sok visszatükröződése van a jelenben, ezekhez konkrétabb „kulcsot” akartam a nézők kezébe adni – magyarázta a rendező.

A Thália Színház a 2022/23-as évadát az összetartozás és a bizalom kulcsszavakra építette. Ennek jegyében rögtön az első darabban az egész társulat szerepel, sőt, három egyetemi hallgató, Katona Eszter, Hégli Bence és Balla Barnabás is kiegészíti a csapatot.

 – Láttam, a fiatalok milyen új energiákat hoznak, s mindehhez a társulat abszolút elfogadása és nyitottsága társul. Nagyon energikus és nagyon izgalmas előadás született – húzta alá a rendező.

Szentivánéji álom
Fotó:  Thália Színház

A fiatalok szerepét emelte ki Czajlik József, a színház igazgatója is, aki szerint ez a generáció fogja felfrissíteni a színházi gondolkodást. 

– Ők azok, akik képviselik mindazt az új tudást, amit velünk megosztva, minket is gazdagítva felemelnek egy másik szintre. Ennek borzasztóan örülök, számomra ez az egyik legfontosabb pillanata a próbafolyamatnak – fogalmazott. 

A próbák kapcsán megjegyezte, az energiaválság itt is tetten érhető. Korábban úgy volt, hogy egy-egy próbafolyamat lezárását követően azonnal megkezdődtek a következő darab próbái, ezúttal azonban a takarékosság jegyében elhalasztották januárra a következő darab próbáját, és a darab premierje márciusban lesz.

A Thália Színház takarékos üzemmódban dolgozik, mint mondta Czajlik József, kaptak a fenntartótól bizonyos instrukciókat, egyelőre konkrét számok nélkül. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy már több mint három éve dolgoznak a színház energiafelhasználásának csökkentésén, amire 2-300 ezer eurót költöttek. További terveik is vannak ezen a téren. 

– Jelenleg is zajlik a fenntartónkkal egy közös projekt, méghozzá a színház két épületének feleszerelése napelemekkel. A folyamat még az elején van, ha minden jól megy, a jövő évben ez a beruházás meg is kezdődhet – mondta az igazgató.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.