2021. augusztus 24., 15:28

Szent Istvánra méltóképpen emlékeztek az ung-vidékiek

Nagykaposon az idén államalapító Szent István királyunk emléke előtt három napos rendezvénysorozattal tisztelegtek.

Nagykapos aug.20.
Fotó: Molnár Gabriella
a megkoszorúzott Szent István szobor

Talán nem túlzás azt állítani, hogy az ország keleti szegletében az idén leglátványosabban Ung-vidék központjában emlékeztek meg az utolsó magyar fejedelem és egyben az első magyar király, Szent István örökségéről, ezeréves államiságunkról.

A rendezvénysorozat főszervezője a Csemadok Nagykaposi Alapszervezete,  társszervezője Nagykapos és Vidéke Fejlesztéséért Polgári Társulás és a nagykapos.ma hírportál volt.  

A Magyar Közösségi Házban került megrendezésre a csütörtök délutáni kovászműhely. A házi kovászból készült ung-vidéki kenyerek közös elkészítésének ötletgazdája Bálint Annamária, a nagykaposi Csemadok elnöke. Az idén második alkalommal jöttek össze egy közös kis dagasztásra, kelesztésre az ung-vidéki falvakból és Nagykaposról az érdeklődő ügyeskezű lányok, asszonyok. Miközben szorgoskodtak, jókat beszélgetve örültek egymás társaságának. 

Annamária eredeti ötlete szerint Ung-vidék minden egyes falva készítene kovászos kenyeret, amit az augusztus 20-ai megszentelés után megszelve közösen fogyasztanának el az ünneplők. Ez az elképzelés még új a környéken, idő kell, míg hagyománnyá válik.

Bár az idén nem volt még minden egyes községnek felcímkézett külön kenyere, nagy volt az érdeklődés és sok szép formás vekni dagadt a kelesztő kosárkákban.

Kemence híján, nem a helyszínen sültek a kenyerek, a megkelt tésztákat az asszonyok hazavitték, ki-ki maga megsütötte a másnapi ünnepségre. Amíg az anyák és nagymamák szorgoskodtak, a gyerekekkel az nagykaposi óvoda pedagógusai foglalkoztak, lebilincselő gyermekprogamokkal kötötték le figyelmüket.

Nagykapos aug.20.
Fotó: Molnár Gabriella

A pénteki, augusztus 20-ai napon a nagykaposi római katolikus plébániatemplomban Schmotzer Péter káplán ünnepi szentmisét szolgáltatott. Majd a református templomkertben folytatódott a megemlékezés. Bálint Annamária ünnepi beszédében, áttekintve államalapító Szent István királyunk egyedülállóan sikeres államfői tevékenységét, emlékeztetett a diplomáciai bravúrok sorozatával megvédett független ország erős, keresztény alapokra felépített államszerkezetére. Ennek köszönhetően a magyar nemzet, hol győztes, hol vesztes pozcióban, de kiállta a történelem viharait.

„Legyünk most tehát nagyon büszkék, mert ahhoz a nemzethez tartozunk, amely évezredes államisággal rendelkezik, és mi még mindig itthon vagyunk a szülőföldünkön. Itt vannak az értékeink, a múltunk, önazonosságunk. Mindig jönnek korok és viszonyok, amikor megpróbálják elhitetni velünk, hogy felettünk már eljárt az idő. Nézzünk körül, emeljük fel a fejünket, és töltsön el minket a nemzeti büszkeség érzése.“

– mondta a Csemadok Nagykaposi Alapszervezetének elnöke.

Nagykapos aug.20.
Fotó: Molnár Gabriella
Ung-vidék megszentelt, megáldott új kenyerei
Az ünnepi megemlékezés végén a katolikus atya megszentelte és Pándy Árpád református lelkész megáldotta Ung-vidék kenyereit. Fazekas Lídia, az Erdélyi János Alapiskola igazgatónője a tanévnyitón ezen kenyerek egyikével, mint a jövő magyar nemzedékének reménység-zálogával várja a kis elsősöket.

Szent István szobra előtt, az Erdélyi János Vegyeskar dallamai közben tiszteletüket leróva koszorút helyeztek el a helyi - és környékbeli magyar szervezetek, polgári társulások, a nagykaposi óvoda és – iskolák, az MKP képviselői, valamint Nagykapos polgármestere és alpolgármestere.

Nagykapos aug.20.
Fotó: Molnár Gabriella
Szent István szobor koszorúzása - a Komócsa táncosai
Az ünneplő tömeget szimbolikusan a cserkészek vezeték át a múlt iránti tisztelgés helyszínéről, a megkoszorúzott Szent István szobortól a városháza előtti térre. A Honfoglalási Turul Emlékmű  árnyékában az ünnepi műsor első fellépőjeként a nagykaposi Komócsa Néptáncegyüttest üdvözölhette a közönség. Szirénfalvi - és bodrogközi táncokkal gondoskodott a jó hangulatról.

A helyi fiatalok alkotta Apeda zenekar előadásában elhangzott Koltay Gergely Kell még egy szó c. szerzeménye, amely Koltay Gábor Honfoglalás c. filmjének betétdala. A megszegett kenyérszeleteket cserkész kezek liba-, mangalica- és disznózsírral megkenték, ezeket ízlelgetve az István a király rockopera dallamaira levezényelt tüzijátékban gyönyörködhettek a téren összegyűltek.

Nagykapos aug.20.
Fotó: Molnár Gabriella
Komócsa Néptáncegyüttes

Vasárnap a megtelt görögkatolikus templomban zendült fel Tolcsvay László Erkel Ferenc-díjas zeneszerző zenéjére és Tolcsvay Béla Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró szövegkönyvére készült zenés rockoratórium, a Magyar Mise. E szimfonikus zenekarra komponált művet a testvérpár kimondottan a nemzeti ünnepre írta. Muzsikája rezonál a változó világra s benne Magyarországra.

Zeneileg nagyon sokrétű, a rock-, a szimfonikus-, és a népzenét is ötvöző rapszódia. Csapongóan ezerféle, hol melankólikusan töprengő, hol szenvedélyes vagy heroikus s egyben a hirtelen váltásoktól sem mentes érzéseket tükröző.

A nagy vonalakban a római katolikus liturgiát követő oratórium az Ung-vidéken is betöltötte küldetését – a mintegy 200 jelenlévőnek hittel és zenével hírdette a magyar nemzet elköteleződését a keresztény értékek mellett.

A Magyar Mise felvidéki előadássorozata a magyar kormány támogatásával, Petneházy Attila miniszteri biztos fővédnöksége alatt valósult meg.
Megosztás
Címkék