2019. augusztus 20., 20:24

Szent István uralkodásának üzenete: merjünk változtatni

A Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület a Palatinus Polgári Társulással együtt Szent István király napi kenyérszenteléssel egybekötött ünnepi megemlékezést tartott augusztus 20-án állampalapító királyunk komáromi lovasszobránál. A Kárpát-medence kenyerét Fazekas László református püspök és John Simoneau káplán áldotta és szentelte meg. Ünnepi beszédet Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke mondott.

Szent István 19-ben
Médialapozó
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Büszkén vállajuk első szent királyunk örökségét

Miután a Gaudium Vegyeskar és Hangszeres Kamaraegyüttes közreműködésével (vezényelt Stirber Lajos, a Magyar Kultúra Lovagja) elhangzott a Szózat, Habodász István, a Pesti Magyar Színház újdonsült komáromi színművésze Koltay Gergely Áron imája című versével alapozta meg a nemzettudat-erősítő eseményhez méltó hangulatot.

Majd Keszegh Margit, a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület (JKME) elnöke üdvözölte az ünnepség vendégeit, köztük Márvány Miklóst, Magyarország pozsonyi nagykövetségének tanácsosát, Jankovics Marcell szónokot - a Magyar Művészeti Akadémia alelnökét, továbbá a túlparti küldöttséget - élén Molnár Attila polgármesterrel és Molnárné Dr. Taár Izabellával, a Komáromi Járási Hivatal vezetőjével, illetve a Keszegh Béla polgármester vezette észak-komáromi városvezetést, valamint az egyházak, pártok, civil szervezetek, oktatási és kulturális intézmények s a járás több településének képviselőit.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Azután a főszervező rövid történelmi áttekintést nyújtott. Hangsúlyozta: minden helyzetben büszkén kell vállalnunk első szent királyunk örökségét, magyarságunkat, anyanyelvünket, kultúránkat, hagyományainkat, s hitet kell tennünk a magyar nemzet iránti hűségünkről. Azt is megemlítette, hogy a komáromiak augusztus huszadikát első alkalommal Szénássy Zoltán, egyesületük örökös tiszteletbeli elnöke kezdeményezésére 2007-ben ünnepelték, s az egykori emlékoszlop helyén 2009-ben avatták fel Szent István lovasszobrát. Majd felkérte ünnepi beszéde megtartására Jankovics Marcellt, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező-grafikus-könyvillusztrátor-kultúrtörténész-író-politikust, akinek a nagyapja pozsonyi ügyvéd volt, nagyanyja pedig Nagyrőcéről származott.

A megnyomorító időszakok után is lehet és kell új életet kezdeni

A jeles szónok beszéde elején megjegyezte: Szent István fiatal királyként volt a legsikeresebb – ifjúkorához kötődnek a máig emlegetett legnagyobb érdemei. Jelképes értékkel bír, hogy az akkor érvényes Julián naptár szerint 1000 karácsonyán, Jézus Krisztus születésnapján koronázták őt királlyá, s 1038. augusztus 15-én, azaz Nagyboldogasszony napján halt meg. A Szűzanyának ajánlotta fel az általa szentnek tartott Koronát, majd Székesfehérvárott temették el, az általa építtetett bazilikában, melynek védőszentje ugyancsak Szűz Mária. Úgy véli: Szent István uralkodásának üzenete az, hogy merjünk váltani, változtatni - a megnyomorító időszakok után is lehet és kell új életet kezdeni. Ezt azzal is bizonyította, hogy neki köszönhetően alakult meg a magyar keresztény királyság. A további érdemei közül kiemelte azt, hogy sosem vesztett csatát, továbbá először hozott írásban megfogalmazott törvényeket, illetve nagyszerű érzékkel kapcsolta össze a világi és az egyházi hatalmat.

Az ünnepi beszéd után a Dóka Zsuzsa-Bősi Szabó László énekespáros a Bánk bán című opera Hazám, hazám... áriájával és szívmelengető régi magyar dalokkal örvendeztette meg a jelenlevőket. Azután sor került a hagyományos kenyérszentelésre és koszorúzásra. Pár éve Szolnokon hagyománnyá vált a Kárpát – medence kenyerének sütése. A komáromiak idén 7. alkalommal csatlakoztak e szép hagyományhoz. Ezen az eseményen a dunaparti várost és a Felvidéket már évek óta a komáromi Földes - Kraslan pékség képviseli. A Szolnokról, Zentáról, Beregszászról, Lipótról és Komáromból érkezett pékek a házigazda szolnokiakkal közösen sütöttek kenyeret, amihez hagyományosan lipóti lisztet, beregszászi forrásvizet, sepsiszentgyörgyi sót, zentai kovászt és komáromi krumplit használnak.

A Kárpát-medence kenyerét Fazekas László református püspök és John Simoneau káplán szentelte, illetve áldotta meg. Abból Szent István szobrának megkoszorúzása és a Himnusz közös eléneklése után a jelenlevők kóstolót kaptak. Végül az általuk celebrált katolikus és református igehirdetésen vehettek részt a Szent András-bazilikában. Ráadásként a Koltay Gábor által rendezett István, a király című magyar zenés filmet ingyen tekinthették meg a Tátra Moziba betérők, akiket az ezen alkalomra készített komáromi csokikkal ajándékoztak meg.

Szent István 19-ben
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék