2019. augusztus 17., 09:23

Szent István Napok Perbenyíkben

Péntek délben kezdődött Perbenyíkben a Pagony Projekt keretén belül és az igényes szórakozás jegyében egy háromnapos rendezvény, a hagyományteremtés reményében.A szervezővel, Szpisák Gyulával a rendezvény hátteréről, céljáról, részleteiről akkor beszélgettünk, amikor a nézők még csak szállingóztak a Mailáth kastély kertjébe, a rendezők pedig aktívan végezték aktuális feladataikat.

szpisak-gyula.jpg
Médialapozó
Fotó: Zsebik Ildikó

A program az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program által finanszírozott InnoCult projekt  keretében valósul meg. Kik képviselik a magyar, és kik a szlovák felet? 

Magyar részről a BORA 94 /Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség/, amelyet 1994-ben azzal a céllal alapították, hogy segítse a megye fejlődését, a  JóBringa Kerékpárszaküzlet, -szervíz és -kölcsönző, valamint a  Bohemian Betyars nevű magyar világzenei együttes Pálházáról származó tagja, Palágyi Máté. Hazai  részről pedig rendezvényszervező cégem, a Bull Event és egy civilszervezet, a Svenvys (Svetlo na východe Slovenska). Jómagam a kassai Thália Színház osztályvezető menedzsere vagyok.
A Szent István Napok  hátterében az a számomra  érthetetlen  tény áll, hogy nálunk senki sem ünnepli első királyunk trónra lépésének ill. az államalapításnak ünnepét. Ezért 2012-ben szülőfalumban, Ágcsernyőben tartottunk egy megemlékezést, amelyre megszereztem Budapesten az István, a király c. film vetítési jogát, ezt követően meg tartottunk egy kisebb tüzijátékot. Az ünneplés azóta  többször megismétlődött, sőt idén ugyanezzel a céllal tartjuk a Szent István Napokat is Perbenyíkben. Ezért itt, mert szeretnénk emelni az elhanyagolt kulturális örökségként jegyzett helyszínek látogatottságát.


A közös projekt első állomása Pálháza volt, még pünkösdkor, ott a kijelölt bicikliutak mentén szerveződnek a programok. Mindkét országban 3-3 helyszínen tartunk rendezvényt, nálunk ez a perbenyíki az első, tervezünk még egyet Kisgéresben, ahol a népzenéé és a borudvaré, ill. borospincéké lesz a főszerep. Harmadik helyszínként a borsi Rákóczi-kastélyban gondolkodunk.

Ezek kivitelezésére  2 év áll rendelkezésünkre.
Minden helyszínen a fogadó félnek ajándékozunk egy művészi alkotást. Itt egy háromméteres, biciklialkatrészekből álló, lovat ábrázoló szobrot. Perbenyíkben  egyébként más tervünk is van. Szeretnénk létrehozni egy Mailáth Szalont, ahol havi rendszerességgel szervezünk majd műsorokat színházról, irodalomról. A kastélyban székelő középiskola ebben maximálisan partner, mi meg szívesen bevonjuk növendékeiket is a kivitelezésbe, hiszen pincéreket, szakácsokat, cukrászokat képeznek. A helyi kultúrház meg a kassai Thália Színház és a Pesti Magyar Színház  előadásainak adna otthont. A diákoknak ún. nevelési színházi előadásokat is tervezünk. Ehhez  a Bethlen Alap  anyagi támogatásában és a KÁVA Kulturális Egyesület szellemi segítségében reménykedünk. Bármire hajlandóak vagyunk azért, hogy a Bodrogközben élő fiatalokat itthon tartsuk.

A bűvész már elkezdte műsorát
Fotó: Zsebik Ildikó
A bűvész már elkezdte műsorát

Talán térjünk vissza a hétvége műsorához! Ön szerint a meghívott vendégek közül ki aratja  majd a legnagyobb  sikert ?

Véleményem szerint a mai napon Vikidál Gyula koncertje lesz a legnépszerűbb. Vele már többször dolgoztunk együtt, így egyáltalán nem volt nehéz idecsábítani. Vidékünkön a rock zenének is meglehetősen mostoha a sorsa, ezért bízom benne, hogy szeretik majd, ahogyan a Zártosztály nevet viselő együttes műsorát is, akik Edda-slágereket adnak majd elő.
A felnőttek szórakozását semmi sem zavarhatja meg, hiszen gyerekeikkel két óvó néni foglalkozik majd.
Közben éhezni és szomjazni sem kell, hiszen egész nap kemencében sült finomságok, borkóstoló és pálinka mustra várja az érdeklődőket. Az új kenyeret Karnay Tibor biztosítja. Nagyon fontos, hogy az itt lakókat rászoktassuk a minőségi szórakozásra, amelyért, –ha nem is sokat– fizetni kell. A háromnapos rendezvény kb. 12 000 €-ba kerül,  és ennek mindössze a felét fedezi a pályázati pénz.

Akik a finomságokat készítik
Fotó: Zsebik Ildikó
Akik a finomságokat készítik

A logó
Fotó: Zsebik Ildikó
A logó

 

 

szpisak-gyula.jpg
+4 kép a galériában
Megosztás