2021. augusztus 22., 15:01

Szent István elégedett lenne Nádszeggel

A mátyusföldi Nádszeg nagyközségben négynapos kultúr-fesztivállal ülik meg Szent István király ünnepét. A Szent István ünnepkör Nádszeg legfontosabb ünnepe.

Nádszeg Szent István Napok
Médialapozó

Nádszeg mélységesen vallásos, magyar település, a Mátyusföld gyepüőre. A Szent István királynak felszentelt, monumentális templom erős várként, bástyaként őrzi és szolgálja a helyi keresztény lakosságot, oltárképén Szent István ajánlja fel a koronát Szűz Máriának. A templomkertben az első keresztény uralkodó szobra magaslik, tanúbizonyságként, hogy a falubeliek ragaszkodnak Szent István kultuszához, mély hittel és odaadással élik át az államalapító király ünnepét.

Nádszeg Szent István Napok
Bölcsőd az, s majdan sírod is...

Nádszegen ősi tradíciója van a Szent István búcsúnak. A szülőföld, a megmaradás, a kereszténység, a magyar összetartozásba vetett hit ünnepe ez a faluban. Soha senki nem tudta kiirtani ezt a mélyen fakadó gyökeret a nádszegiekből. Napjainkra a Szent István búcsú központi fesztivállá nőtte ki magát Nádszegen, amely azonban nem elsősorban a mulatozásról és a körhintákról szól. A templomkert meghitt, családias, kedves környezetében, a fák lombjai alatt olyan programok várják a búcsú hangulatával átitatott közönséget, amelyek rámutatnak, jó Nádszegen magyarnak lenni, megmaradni, kitartani, művelni az ősök által hátrahagyott szokásokat, megérteni a szülőföld üzenetét: bölcsőd az, s majdan sírod is, mely ápol s eltakar.

A VII. Szent István Napokat augusztus 19-22-e között, a búcsú ünnepe köré fonva hirdette meg Nádszeg. Augusztus 19-én a 20.századi nádszegi lakodalmas szokásokról szóló kiállítást nyitottak a templom melletti polgári kúriában, a Bence-házban.

Nádszeg Szent István Napok

A tárlat olyan nemzedékről, olyan ősökről szól, akik nélkül a mai nádszegiek sem lennének, akik alapkövei voltak a mai élő generációknak. A pénteki nap a népzenéé és a néptáncé volt a magyar kultúrát és hagyományokat erősen őrző Nádszegen. Táncházat rendeztek, a Pósfa zenekar húzta a talpalávalót.

Élő örökség

A szombati programot szentmisével nyitották meg, amelyet a helyiek szeretett plébánosa, Elek László atya celebrált, aki kiemelte a Szent István kultusz fontosságát és megtartó erejét a faluban. A szentmisét követően koszorúzási emlékünnepet tartottak a templomkertben álló, fából faragott Szent István szobornál.

Az egybegyűlt vendégeket, közéleti képviselőket, a helyi szervezetek képviselőit Kacz Éva, Nádszeg polgármestere köszöntötte. Beszédében kiemelte, a Szent István ünnepkör Nádszeg legfontosabb ünnepe, hiszen az államalapító öröksége a mai napig él a faluban, Szent István a templom főoltáráról követi nyomon, hogy népe és nemzete, akit Szűz Máriának felajánlott, miként boldogul. A polgármester felvetette, sajnos Szent István elé napjainkban nem szép látvány tárul.

Kacz Éva
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Kacz Éva polgármester

„Nagy a kísértés, hogy a szabadság és a tolerancia jegyében elcsábuljunk, és mindent lenyomjanak a torkunkon, miközben a hagyományos értékeink szinte szégyenleni valóvá válnak. A családhoz, a nemzethez való hűség egyre kevésbé divat, vállrándítással intézzük el a csalást és hazugságot. Szent István látja, hogy folyamatosan az igazságtalanságot, az árulások tömkelegét próbáljuk valahogyan igazolni” – hangzott el a polgármester beszédében.

A sovén korcsok korának megszüntetése a cél

Menyhárt József, Nagyszombat megye képviselője, a Magyar Közösség Pártja országos elnökségének tagja is felszólalt a koszorúzási ünnepségen. A politikus, aki maga is nádszegi gyökerekkel rendelkezik kiemelte, ebben a községben mindig is hittel éltek az emberek, olyan hittel, mely közösséget épített és össze is tartotta azt.

Nádszeg szorgalma és a nádszegi közösség összetartása máig példa és fogalom: elég, ha az ember szétnéz a faluban - takaros portákat, dolgos, egymást tisztelő magyarokat talál. Azt gondolom, ha Szent István ma végigsétálna Nádszeg utcáin, elégedett lenne”

– mondta Menyhárt, majd hozzátette, szükség van az ünnepi alkalmakra, hogy a politikai viszályok viharában bátran és hittel merjük megélni egy-egy történelmi pillanatunkat. Menyhárt utalt a közelmúlt politikai eseményeire, a „magyar kártya” újabb előhúzásának csattanó következményeire is.

Nádszeg Szent István Napok
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Menyhárt József ünnepi beszéde

Ahogy az emberiség történetében oly sokszor, úgy manapság is gyakori jelenség, hogy emberek, vagy akár emberek egész csoportja kiáll valami mellett (vagy ellen): táborok és ellentáborok feszülnek egymás ellen, véd- és dacszövetségek köttetnek majd szűnnek meg. Van, hogy a közös ellenfél legyőzése, van, hogy egy küldetés véghezvitele, vagy akár egy mindet elemésztő természeti csapás elhárítása hozza össze, tömöríti egy zászló alá a különféle embereket.

Felvidéki magyarságunk is egy ilyen szövetség megkötése előtt áll: politikai szétziláltságunk megszüntetése, egységes és hatékony érdekképviseletünk megteremtése, kiszolgáltatottságunk és a nagyotmondó percemberkék, sovén korcsok korának megszüntetése a cél. Ismerve magunkat, nem lesz egyszerű – de nem is lehetetlen! – hangsúlyozta Menyhárt József.

A koszorúzási emlékünnepségen köszöntötte a Szent István-i örökséget őrző nádszegieket Kiss Balázs, Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének munkatársa is, majd a szervezetek és közélet képviselői elhelyezték az emlékezés piros-fehér-zöldbe öltöztetett koszorúit a Szent István-szobornál.

Nádszeg Szent István Napok
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Kacz Éva és Borka Árpád alpolgármester elhelyezik az ünnepi koszorút a Szent István szobor lábánál

A feszivál forgatagában

A Szent István Napokon szombaton a Princess trió bűvölte el a közönséget a hegedűvirtuóz előadásukkal, majd a ZSEB zenekar szórakoztatta az egybegyűlteket a „lombok alatt” Az esti órákban különösen szép, lampionokkal megvilágított, romantikus templomkertben ismét összegyűlt a falu és a régió apraja-nagyja.

Nádszeg Szent István Napok
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea
Princess

Kísérőrendezvényként a templom és a községháza között húzódó utcában kézművesvásárt szerveztek, a határokon átívelő Interreg projektből vásárolt, vadonatúj faházikókban, amelyek csodaszép környezetet adtak a vásár hangulatának.  A helyiek szerint nagyon jó kezdeményezés ez, hogy végre nem a búcsúi „bóvlit” kínálják a faluban, hanem a régióból érkező termelők, kézművesek portékáit.

Vasárnap a búcsúi fesztivált a Fagifor együttes nyitja meg, majd Horváth Charlie koncertje fokozza a hangulatot. A kultúrfesztivált Kökény Attila fellépése zárja majd. A színvonalas műsorok és az értékes kultúrát képviselő fellépők sora is bizonyítja azt, hogy Nádszegen megőrizhető a nem kommersz, igazi, Szent István-i hagyományokat követő magyar kultúra.

Nádszeg Szent István Napok
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék