2022. április 29., 18:58

Szent Flórián örökségét Dercsikán is ápolják - KÉPEKKEL

Május 1-jén nagyszabású tűzoltóünnepségre, Szent Flórián napra kerül sor Bősön. A járás összes önkéntes tűzoltó szervezete jelen lesz a rendezvényen. Köztük a dercsikai önkéntes tűzoltók is, akik előző nap még a májusfa-állításnál fognak segítkezni, pénteken pedig a tűzoltóbálon ropják a táncot. Ahogy elmúlt a járvány és beköszöntött a tavasz, úgy sokasodnak a teendők.

önkéntes tűzoltók - Dercsika
Fotó: B. Vida Júlia
A férficsapat egy része a motornál

1926 óta apáról fiúra száll a tűzoltóság hagyománya ebben a csallóközi kis faluban. Persze voltak hullámvölgyek is a szervezet életében, de az utóbbi években újra virágzásnak indult a tűzoltóélet. A szervezet 90. születésnapját nagy, tűzoltó-zenekaros rendezvénnyel ünnepelték, ahol felavatták Szent Flórián szobrát, a szervezet zászlóját és címerét, kitüntették azokat, akik hosszú évtizedekig voltak a szervezet aktív tagjai.

önkéntes tűzoltók - Dercsika
Fotó:  B. Vida Júlia
Tűztámadás!

Azóta felnőtt egy újabb generáció, akik hét éve még az ifi csapatban kezdték, mára viszont felnőtt férfivá cseperedtek és a tűzoltóversenyek aktív és eredményes résztvevői. Ifiként körzeti versenyen nyertek már első díjat is. Tavaly pedig női csapat is alakult, és a „lányok” rendre dobogós helyeken végeznek a falukupákon.

önkéntes tűzoltók - Dercsika
Fotó:  B. Vida Júlia
Hogy csináljuk, hogy gyorsabban menjen?

A szervezet elnöke Simon Vendel, parancsnoka pedig Katona Olivér, aki egész családjával, fiával és feleségével együtt rengeteg szabadidejét áldozza a versenyekre való felkészítésre és az egyes rendezvények megszervezésére és lebonyolítására.

A szervezetnek új tűzoltóautója és bevetési utánfutója már van, a tűzoltószertárat is felújították. Most a legsürgetőbb egy új, erősebb motor beszerzése lenne, ami a tűzoltóversenyeken sokat javíthatna az eredményességen.

önkéntes tűzoltók - Dercsika
Fotó:  B. Vida Júlia
Gyorsan, gyorsan, időre megy a dolog...!

Az utóbbi években főleg nagy esőzéskor nélkülözhetetlen a tűzoltók munkája, szivattyúzzák a vizet a pincékből, udvarokból, ha kell, hajnalig.

2019-ben több mint 100 milliméter eső zúdult hirtelen a falura, és 3-4 napig dolgoztak az önkéntes tűzoltók a károk elhárításán.

Viharban kidőlt fákat is nem egyszer eltávolítottak már és néhány kisebb tüzet is eloltottak. Nem ritkaság, hogy éjjel érkezik a riasztás, és akkor menni kell.

A tűzoltószervezet az utóbbi években megrendezi a hagyományos disznóölést, de tartottak már tűzoltónapot is, és a bográcsnapon gyermekeknek tűzoltóbemutatót, ahol a kicsik maguk is kipróbálhatták a fecskendők használatát, tüzet olthattak és természetesen a tűzoltóautóba is beülhettek, ami szirénázva körbevitte őket a faluban.

önkéntes tűzoltók - Dercsika
Fotó:  B. Vida Júlia
A jövő kis tűzoltói

Dercsikán hagyomány az is, hogy minden nagy egyházi ünnepen, legutóbb például a feltámadási körmenetben, a tűzoltók is segédkeznek. De a koronavírus-járvány alatt, a tömeges tesztelések idején a falu fertőtlenítését is ők végezték. A jövőben pedig a véradást is szeretnék rendszeressé tenni és falukupát akarnak szervezni.

A szervezet számíthat az önkormányzat anyagi támogatására, de önerőből is igyekszik forrásokhoz jutni, azért is hozták tető alá a tűzoltóbált, de ezt a célt szolgálja a disznóölés is.

A pénzre azért is szükség van, mert a felszerelést állandóan meg kell újítani, fejleszteni kell, a tömlők is cserére szorulnak. Egyszerűen meg kell felelni az új kor feltételeinek, régi felszereléssel nehezebb a helytállás nemcsak a versenyeken, de a bevetéseken is.

önkéntes tűzoltók - Dercsika
Fotó:  B. Vida Júlia
Egy kis eligazítás „a női szekcióban” a versenyre való gyakorlás előtt
A legnagyobb kihívás mégis a csapatok összetartása, mert a magánéleti programok sokszor ütköznek a versenyek időpontjával, és fontos, hogy a gyakorlatozáson is megjelenjenek a csapattagok, különben nehéz helytállni a versenyeken. Áldozatvállalás nélkül nem megy az önkéntes tűzoltóskodás sem.

Egész kis gyermekekből nem tudnak utánpótlás csapatot összeállítani, hiszen ahhoz teljesen más felszerelés volna szükséges, ami nem két fillérbe kerül. Éppen ezért most a meglévő két felnőttcsapat lehető legjobb felkészítésén fáradoznak. Egy biztos, ha Dercsikán a helyzet megkívánja, a tűzoltók mindig készséggel segítenek. Köszönet munkájukért!

Felvételeink a csapatok első tavaszi felkészülésén készültek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.