2020. február 12., 19:52

Számos fejlesztés valósul meg ezéven Fülekpüspökiben

Több sikeres projektet tudhat maga mögött Fülekpüspöki önkormányzata. A pályázatoknak köszönhetően helyi polgárőrség indult, megújul a tűzoltószertár, komposztáló épül, de önerőből is több fejlesztést szeretnének megoldani.

Noskó László, a község polgármestere portálunknak elmondta: a fejlesztések megvalósítása összhangban van a falu fejlesztési programjával, amelyet a 2016-2022 közötti választási ciklusra dolgoztak ki. 

„A belügyminisztérium támogatásának jóvoltából tavaly decemberben elindult a faluban a helyi polgárőrség. A közel 95 ezer euró támogatású kétéves projekt eredményeként négy új munkahely létesült. Már most sikeres a működésük, hiszen csökkent az illegális szemétlerakatok száma a faluban, valamint a gyerekek iskolalátogatása rendszeresebbé vált” – tudatta Cupper József, alpolgármester.

Szintén a belügyminisztériumtól kapott támogatást az önkormányzat a tűzoltószertár felújítására, átalakítására.

„Három éve alakult meg az önkéntes tűzoltó egyesület. Korábban nagy hagyománya volt a faluban, viszont harminc évig nem működött. Ezért újraindították és jelenleg 10 fővel működik” – közölte a polgármester, hozzátéve: mintegy 28 ezer euró értékben a helyi sportpályán alakítják át számukra az egyik garázst szertárrá.

Az ez évi legnagyobb projekt egy komposztálóüzem létrehozása, melyet a környezetvédelmi minisztérium támogatott, mintegy 114 ezer euróval. „Ez az összeg nem csupán az építkezést, de a technológia megvásárlását és egy új munkahely létesítését is magában foglalja. Tavaly 500 darab házi komposztáló edényt sikerült vásárolni a községnek annak érdekében, hogy a háztartásokban keletkező zöldhulladék újrahasznosítását támogassa, és a komposztálás elősegítésével a hulladéklerakóban elhelyezett hulladék mennyiségét csökkentse. Az üzem létrehozása egy újabb lépés a környezetvédelem felé”- mondta a polgármester.

A 2018-as évben Fülekpüspökiben a vegyes kommunális hulladék 200 tonna volt. Ezt a mennyiséget a komposztáló edényekkel, valamint a lakosok pozitív hozzáállásával sikerült 165 tonnára csökkenteni.

Nagy előrelépést jelentene a falunak a kanalizáció kiépítése. Azt tervezik, hogy az idén megtörténik a közbeszerzése, és ha lehetőség adódik, rögtön pályáznak. Elbírálásra vár az úthálózat rekonstrukciójára, illetve a járda kiépítésére beadott 349 ezer eurós projekt. Az új járda a főúton a temető felé vezetne, az utak javítása pedig a templom mögötti utcákat, a Dózsa utcát, a Gagarin utcát, és a Május 9. utcát érinti. Szintén a tervek között szerepel egy ivókút létrehozása a roma kisebbség által lakott területen. A 150 ezer eurós projekt tartalmazza a kút fúrását, az ivóvíz tisztítását és kiadóállomások létrehozását. Az automata rendszerben működő ivókút két vízkiadóval rendelkezik majd, és az iskola mellett kapna helyet.

A községben önerőből is igyekeznek felújításokat eszközölni.

A faluház épületét fokozatosan újítják, a temetőben urna fal létesül, a sportpálya mögötti fél hektáros eddig kihasználatlan területen gyümölcsöst szeretnének telepíteni. Sok kellemetlenséget okoznak továbbá a főút melletti tujafák, amelyek a villanyvezetékekbe is beleérnek. Ezt a szakaszt a régi fák kivágásával, és új törpefák ültetésével szeretnék revitalizálni.

A falu ez évi költségvetése 810 ezer euró. Az utak rekonstrukciójára, valamint az ivókút létrehozására beadott pályázat sikeressége esetén ez az összeg további 500 ezer euróval növekszik. Így évről-évre több forrást tudnak fejlesztésre fordítani a községben.  

Megosztás