2023. október 21., 16:19

Száll a rege várról várra

A nagy sikerű Felföldi tájoló történelmi emlékhelyeket bemutató filmsorozat után máris itt egy újabb sorozat ugyanazoknak az alkotóknak a műhelyéből. A Száll a rege várról várra vármondákat feldolgozó öt-nyolc perces kisfilmek – 56 részben – fokozatosan kerülnek képernyőre.

Száll a rege várról várra
A stáb
Fotó: Bokor Klára

Sztruhár Izrael Diánától megtudjuk, a két éve indult Felföldi tájoló szép nézettséget hozott. Ugyanakkor látták, hogy azok a részek, amelyekben várat is bemutattak, még kedveltebbek voltak. Ekkor jött az ötlet, hogy vármondákat dolgozzanak fel.

Alapként Szombathy Viktor Száll a rege várról várra című könyve szolgált. A szerző (nem mellesleg tavaly volt születésének 120. évfordulója) ötvenhat felvidéki magyar vármondát dolgozott fel.

Mi is felkerestük az összes helyszínt. Szombathy az egyes várakról több mondát is közöl különböző korszakokból, ezek közül a legjellemzőbbet emelem ki és olyan terjedelműre alakítom, hogy az időkeretbe beleférjünk.

Fontos szempont az is, hogy a szövegek önálló hanganyaként is megállják a helyüket, mivel hangoskönyv formájában is elérhetőek az egyes részek. Kisfilmjeinket a tapasztalatok szerint online nézik a felhasználók, ezért olyan hosszúságot választottunk, ami egy szuszra megnézhető – idézi a kezdeteket Diána. Hozzáfűzi, amíg a Felföldi tájolóban szereplőként is részt vett, az új sorozatban szerkesztőként és narrátorként van jelen, a regét Korpás Árpád meséli el, akit nemcsak hallhatnak, de láthatnak is a nézők.

A történelmi tények mellett a regék is a várakhoz tartoznak

Korpás Árpád nagyon otthon van a vármondák terén, idegenvezetőként tulajdonképpen ez is mondandója része. Szombathy Viktor vármondákat tartalmazó gyűjteményét nagyra értékeli. A szerző mind a magyar, mind a szlovák forrásokból merít, ez külön értéke a könyvnek. Szombathy a mondafeldolgozások mellett az ifjúsági irodalom terén is értékes munkát tett le az asztalra, de szlovákiai magyar közíróként is jelentős.

Száll a rege várról várra
Korpás Árpád
Fotó:  Bokor Klára

– A száll a rege várról várra című könyve a múlt század hetvenes éveiben jelent meg, azóta csak romlott jó néhány vár állaga, van, ahol már csak faltöredékek, vagy már azok sem állnak.

Ahogy a térből kikoptak ezek a helyek, úgy koptak ki az emlékezetből is. Ideje visszahozni őket. Még rám is sok minden az újdonság erejével hatott

– meséli. Kitért arra is, a stábtagok rácsodálkoztak, hogy sok várban milyen komoly felújítási munka folyik a különböző civil szervezeteknek, helyi önkormányzatoknak köszönhetően. Ez annak ellenére így van, hogy néhány évvel ezelőtt megtorpant az állam által támogatott várfelújítási program.

Fontosak ezek az alulról jövő kezdeményezések, hiszen az országban több mind háromszáz vár, rom, falmaradvány található.

Több helyen a magyar turistáknak is tesznek gesztusokat, alapszinten ismertetik a tudnivalókat magyar nyelven, leginkább egy applikáció segítségével. A várak fenntartói, akikkel kapcsolatba kerültünk, örültek, hogy lesz magyar filmes ismertető, megállapodtunk mindenkivel, a filmet eljuttatjuk hozzájuk – tájékoztat Árpád. Mint mondja, kell, hogy a történelmi tények tiszteletén alapuljon a honismeret, de a várak köré font regékre, mesés történetekre is oda kell figyelni, hiszen ezek is a történelmi múlt részei, a várak sajátjai. 

Kicsit kirándulás és kaland is a munka

Sztruhár György rendező a sorozat képi megjelenítésének titkaiba avat be. 

– Először megálmodjuk, mit akarunk képre vinni, majd megnézzük a helyszínt. Sok várból csak pár kő maradt. Mivel a vártörténetek nem csak a várról szólnak, sokszor bemutatjuk a környéket, a régió folyóját, hegyeket, esetleg barlangokat, hogy a történet „kerek” legyen. Megírjuk a forgatókönyvet, megtervezzük az útvonalat. Az előkészület időigényesebb, mint maga a forgatás.

A helyszínekre két kamerát viszünk, drónt, világítástechnikát, az én felszerelésem 30-35 kilogramm – részletezi.

Elmeséli azt a történetet, amikor három órát kaptattak a sziklás terepen a murányi várhoz, ott leszakadt az ég, egy kis fedett rész alatt vészelték át a vihart.

Közben besötétedett és jöhettek le dolguk végezetlenül.  

Száll a rege várról várra
A Sztruhár házaspár
Fotó:  Bokor Klára

A munka során nem akartak animációt és egyéb művi dolgot alkalmazni, e nélkül is van ritmusa, dinamikája a történeteknek. Az ötvenhat részben mintegy négyszáz zene fog megszólalni, nyolcszáz hangeffektust – lódobogás, vízcsobbanás, farkasvonítás, vadludak hangja stb. – alkalmaznak. – A legjobb képi világ megjelenítésére törekszünk, ezért a nyersanyaggal nagyon sok utómunka van: a videóanyag retusálása, színezése, fényezése, valamint a hangmérnöki munka, a zenei szerkesztés, csak ezután kezdődik a film vágása. Bízom benne, e mesélős, figyelemfelkeltő, identitáserősítő kisfilmeket érdekesnek fogja tartani minden korosztály – ad hangot reményének György.

Az elmondottakhoz Diána még hozzáteszi, nagy örömükre szolgál, hogy Szarka Tamás Kossuth-díjas énekes, zeneszerző írt főcímzenét a sorozathoz Szálljon a rege címmel.

A sorozat a magyar kormány támogatásával valósul meg. Néhány részt már láthatott a közönség – Lőcse, Késmárk és Beckó várát. Az új részek először a ma7.sk portálon jelennek meg szerdai napokon és vasárnaponként 19.00 órakor. Ezt követően láthatók a YouTube csatornán, a Facebookon és a regionális televíziókban. Terveik közt szerepel a sorozat népszerűsítése a párkányi moziban, valamint iskolai rendhagyó történelemórákon is.

Megjelent a Magyar7 hetilap 42. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.