2020. július 23., 20:20

Szabadság, kreativitás, világszemlélet: Egy perbenyiki lány mesél arról, milyen az élet a budapesti művészeti egyetemen

A perbenyiki Ádám Zsófia a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) idén fejezte be az alapképzést design- és művészetelmélet, azaz designkultúra szakon. Arra kértük, mesélje el, hogyan lett az egyetem diákja, mit érdemes tudni az intézményről, ill. milyen képzések folynak ott.

Médialapozó
Ádám Zsófi

"Egészen véletlenül hallottam az egyetem nyújtotta lehetőségekről az egyik ismerősömtől,  nem is voltak egészen konkrét elképzeléseim vele kapcsolatosan, abban sem bíztam, hogy felvételt nyerek erre a rendkívül színvonalas egyetemre. Ennek ellenére ma már elmondhatom, jól választottam, hiszen sokat kaptam tőle az elmúlt években, főleg szabadságot, kreativitást és egyfajta rálátást a világunkra."

Az egyetem 139 éves,1971-ben emelkedett egyetemi rangra.1986-ban –első magyarországi állami intézményként–itt nyílt lehetőség menedzserdiploma szerzésére. Az egykor Magyar Iparművészeti Egyetemként jegyzett felsőfokú intézmény 2006-ban vette fel a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem nevet. Névadója jelentős fotográfus, konstruktivista festő, ipari formatervező volt, a Bauhaus iskola kiemelkedő tanára, aki belekóstolt a filmezésbe is, miközben a design minden területét kipróbálta.

Ami pedig az egyetem oktatási egységeit illeti, hozzátartozik a Design-, az Építészeti-, a Média- és az Elméleti Intézet. 21 egyetemi szak és számos tanfolyam közül lehet itt választani. A MOME-n a formatervezés, a tárgyalkotás, a textiltervezés és az építészet mellett egyenrangúan képviselteti magát a digitális tervezés, az animáció, a fotográfia, a tervezőgrafika, a média design, valamint az elmélet, a menedzsment és a pedagógia területei is. A képzési programok egymással kölcsönhatásban működnek. Az egyetem teret biztosít a kreatív kísérletezésnek és az alkalmazott designkutatásnak is.

Emlékszel még a felvételi vizsgádra?

Persze, természetesen. Mivel nem hittem a sikerben, nem misztifikáltam túl a dolgot, nem izgultam különösebben, mertem önmagamat adni. Egyébként minden egyéniségtípus megtalálja itt a helyét. Én nagyra értékeltem a tanárokban azt, hogy folyamatosan kikérik a véleményünket. Ráadásul családias közeg vett körül bennünket.

Ha már designkultúrát tanultál, hogyan fogalmaznád meg a design fogalmát?

Minden, ami tervezett, átgondolt, tükrözi és meghatározza életünk minőségét. Mi heti két alkalommal jártunk ún. design szolfézsra, ahol formatervezőkkel, tárgyalkotókkal, fémművesekkel dolgozhattunk együtt, és ez a fajta gyakorlat nagyon sokat adott számomra. Kitaláltunk magunknak egy fiktív embert, meghatároztuk a nevét, nemét, korát, lélektani típusát, és elképzelt karakteréhez próbáltunk mindent megtervezni, ami illik az egyéniségéhez.A design növeli a versenyképességet, hozzájárul a világ emberi léptékeinek kialakításához.

Milyen tantárgyakkal találkoztál az egyetemen?

Az élet számtalan területéből kaptunk kóstolót. Az elmúlt három évben tanultunk szociológiát, hagyományos- és kortárs művészettörténetet, társadalomtudományt, antropológiát, pszichológiát, kommunikációelméletet, design-t, transzmédiát, filozófiát, filmtörténetet, performanszt stb. Már a felvételi vizsgához is át kellett tanulmányoznunk három könyvet.

Hogy folyik itt egy vizsga?

Az írásbeli rész főleg esszéírásból áll, míg természetesen szóbeli vizsgát is teszünk. Másfél év után számadás következik az alapozó modulból, ez az ún. szigorlat. Ennek a  harmadik év végéig meg kell lennie ahhoz, hogy szakdolgozatot írhassunk, amelynek védése nyilvános.

Tervezed-e a mesterképzést?

Előbb szeretnék munkalehetőség után nézni, tapasztalatot szerezni, majd a grafikát továbbtanulni. Pillanatnyilag Budapesten keresgélek, de nyitott lennék az itthoni munkára is, ha lehetőséget kapnék. 

+3 kép a galériában
Megosztás