2023. szeptember 24., 13:24

Szabad könyvtár nyílt a kassai buszpályaudvaron

Kevésbé unalmas lesz a várakozás az utasok számára a kassai autóbusz-állomáson, ahol szabad könyvtárat helyeztek üzembe. A könyveket kölcsönvehetik és olvasgathatják, amíg a buszra várnak, és saját, feleslegessé vált könyveiket is elhozhatják, hogy mások számára kellemesebbé tegyék a várakozást.

Kassa, buszpályaudvar, autóbusz-állomás, szabad könyvtár, nyitott könyvespolc
Fotó: facebook.com/kosickykraj

Az úgynevezett szabad könyvtár vagy nyitott könyvespolc ötlete Németországból származik, az elsőt Darmstadtban létesítette két művész a ’90-es évek elején. Azóta sokfelé elterjedt. A lényege, hogy az olvasók szabadon válogathatnak a könyvek között, elvihetik őket, illetve hozhatnak is olyan köteteket, ha otthon már nincs szükségük rájuk.

A kassai buszpályaudvaron Kassa megye és az IDS Východ közlekedési társaság együttműködésének eredményeként jött létre az autóbuszt formázó könyvespolc. Jelenleg regények, kalandregények, ismeretterjesztő kötetek, szakirodalom és gyermekkönyvek találhatók rajta. A kínálat később annak tükrében változik, hogy az emberek milyen könyveket visznek el és milyeneket hoznak.

Kassa, buszpályaudvar, autóbusz-állomás, szabad könyvtár, nyitott könyvespolc
Fotó:  facebook.com/kosickykraj

Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke szerint a szabad könyvtár lehetőséget ad az utazóknak arra, hogy értelmesen töltsék el az időt a busz indulásáig. „Emellett a kezdeményezéssel olvasásra szeretnénk buzdítani az embereket, valamint második esélyt, új életet adni a régi könyveknek” – magyarázta.

A könyvek kölcsönzéséhez nincs szükség regisztrációra, az érdeklődők elvehetik, ami megtetszik nekik, aztán az iskolából, munkából hazafelé, vagy amikor ismét arra vezet útjuk, visszaviszik. A szabad könyvtárban elhelyezhetik saját, feleslegessé vált könyveiket is. „Remélem, ilyen módon kellemesebbé tesszük a várakozást a buszra” – mondta Radovan Hužvík, az IDS Východ igazgatója.

Kassa, buszpályaudvar, autóbusz-állomás, szabad könyvtár, nyitott könyvespolc
Fotó:  facebook.com/kosickykraj
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.