2021. augusztus 22., 17:44

Süssünk, süssünk valamit!

„Tudod, miért fontos a finom desszert? Összehozza az embereket, bárhonnan származnak is. Mindenkit barátságossá tesz és mosolyt csal az arcára.” Ez a hitvallás vezérli a nagydaróci Kapsa Júliát, kinek konyhájából szebbnél szebb és ízletesebb torták, pohárdesszertek, mousse-ok és egyéb nyalánkságok kerülnek a családi asztalra.

sütemény
Fotó: Kapsa Júlia archívuma

Mivel Juli otthoni „cukrászműhelyének” alkotásait a közösségi hálón is közkinccsé teszi, ezért bárki megcsodálhatja az ínycsiklandó finomságokat. Mint mondja, fogtechnikusi munkája mellett jut ideje a kedvtelésének is hódolni, ezért igyekszik minden szabadidejét a konyhában tölteni férje, Jancsi nagy örömére, aki szívesen kóstolja az éppen készülő édességeket.

sütemény
Fotó:  Kapsa Júlia archívuma

Az első gyermekkori próbálkozások máig Juli emlékeiben élnek. – Anyukámnak szerettünk volna a húgommal sütni egy tortát, de a piskótából kimaradt a liszt. Úgy voltunk vele, hogy az első nem sikerült, de másodjára biztosan jó lesz. Akkor apukánknak sütöttünk egy tortát. A piskóta már tökéletes lett, de a krémbe, ami konkrétan egy málnás puding volt, nem kevertünk vajat. Ezzel a masszával öntöttük nyakon a piskótánkat. Ez volt a láva torta, ami így 10 év múltán is mindig eszünkbe jut. Nálunk a családban mindenki nagyon ügyes cukrász, illetve a férjem hölgy rokonai is fantasztikus süteményeket készítenek. Ezért, mivel nem szerettem volna lemaradni a többiek mellett, én is belekezdtem. Komolyabban 2-3 éve foglalkozom a sütéssel, főleg torták készítésével – meséli Juli, aki a sütést a szakmájához tudja leginkább hasonlítani.

sütemény
Fotó:  Kapsa Júlia archívuma
Számomra ez olyan, mint a fogtechnika. Csak azért jobb, mert a süteményeket meg is lehet enni, és bármilyen formát, alakzatot, ízt létre tudok hozni, kombinálni, a díszítésről nem is beszélve. És mindennek csak a képzelet szab határt!

Mint mondja, ahhoz, hogy valaki jó cukrász legyen elengedhetetlen az akarat és a szeretet. Ha ezek megvannak, a kitartás, a türelem, a megújuló ötlettár, az energia, már jönnek maguktól. – Nagyon sokszor küldenek nekem képeket, videókat inspirációnak, főleg a sógorom, Dávid, aki rettentő édesszájú, hogy ezt láttad már? Ki kéne próbálni, nem!? Leginkább a csokira, fehércsokira és mindenféle kombinációjára, illetve krémesre, habosra, gyümölcsösre van igény. Számomra megdöbbentő, hogy mennyien szeretik a puncsos sütit, tortát is.

sütemény
Fotó:  Kapsa Júlia archívuma

Juli szerint manapság a legtrendibb édességek közé a makaronok, a tükörglazúros mini mousse-ok, a mini Pavlova desszertek, tartellete-k, pohárkrémdesszertek, képviselőfánkok, choux-ok tartoznak. Legalábbis hozzá leginkább ilyen igények érkeznek. Szívesen kísérletezik újszerű módszerekkel is. Legutóbb a rizspapíros díszítést próbálta.

– Szerintem a mousse-ok és a tükörglazúr is nagyon érdekes technikával készülnek. Nem beszélve az isomaltról, a csokitemperálásról, az ehető virágok készítéséről, vagy a cukormasszából való figurák mintázásáról. Szeretem az extravagáns, új dolgokat, meg a régi sütiket, ízeket új, modern köntösbe burkolni. Szerencsére az interneten nagyjából minden elérhető, de olykor rengeteget kutatok egy-egy technika után. Sokszor segítségemre vannak régi, illetve új cukrász könyvek, naptárak, vagy egy-egy napilap is – mondja Juli, akinek leghőbb vágya, hogy egyszer az ő tortája nyerje el a Magyarország Tortája címet, és a hobbija a hivatásává váljon. A cél elérése érdekében, ha lassacskán is, de mindent elkövet. 

Megjelent a Magyar7 2021/33.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.