2022. január 23., 19:11

Stadionfelújításra várva Komáromban

Jobb későn, mint soha – hangoztatják a 122 éves Komáromi Football Club stadionjának évek óta tervezgetett teljes körű újjáépítése, bővítése kapcsán a helyi polgárok. Szüllő Béla, a KFC alelnöke a város képviselőit nemrég arról tájékoztatta, hogy a tavaly kiírt közbeszerzés során két vállalat és három konzorcium ajánlkozott kivitelezőnek.

 

komáromi stadion
Fotó: AKVADRÁT Kft
A stadion látványtervei

A magyar kormány 2017-ben közel 5,9 millió eurót hagyott jóvá a KFC 11 millió eurós beruházására, amelynek mutatós látványtervét a helyi AKVADRÁT Kft. (Csémy Olivér műépítész és Krisztián fia) készítette el, majd a kabinet további összegekkel is támogatta a klubot. 

Magyar kormánytámogatás, bérelt ingatlanok

A stadion a melléképületekkel és az érintett telkekkel együtt továbbra is Komárom város tulajdonát képezi, miközben azokat 20 évre, jelképes 1 euróért kapta bérbe a KFC. Sőt, az önkormányzat vállalta, hogy ez idő alatt 4,1 millió euróval, azaz évi 205 ezer euróval is segíti a klub működését. Stubendek László, Komárom  korábbi polgármestere és Baráth György, a KFC elnöke 2018 októberében írta alá az új helyi aréna létesítéséhez szükséges telek bérletéről és a kétoldalú együttműködésről szóló szerződést. Akkor úgy tűnt, hogy ezzel a történelmi lépéssel minden akadály elhárult a jelentős magyar támogatás felhasználása elől. A bérleti szerződés azt is leszögezi, hogy a két évtized letelte után a labdarúgó-komplexum díjmentesen visszakerül a városhoz, s azt majd az önkormányzat működteti. Az önkormányzat a támogatásért cserébe elvárja, hogy a KFC a vonatkozó lépéseiről folyamatosan tájékoztassa Komárom városát. Korábban azonban akadozott a két fél közti kommunikáció, s az építkezés engedélyeztetését célzó lépésekről a városvezetés kellőképpen nem értesült.

stadion
Fotó:  AKVADRÁT Kft
Fontos döntések, öt jelölt a kivitelezésre

Élénk vita alakult ki a 2020 nyarán megtartott soron kívüli, maratoni hosszúságú testületi ülésen, amelynek fő napirendi pontja a stadion átépítésével kapcsolatos tervek bemutatása, illetve a város és a KFC közti szerződés pontosítása volt. Közös akarattal tisztázódtak a vitás kérdések. A klub arra is kötelezte magát, hogy a felújítás alatt negyedévente részletes tájékoztatást nyújt az építkezés folyamatáról. Továbbá a város ifj. Bende István képviselő személyében már egy fővel jelen van a KFC vezetésében főleg azért, hogy áttekintése legyen a városi támogatás felhasználásáról, és elősegítse a felek közti párbeszédet.

Szüllő Béla alelnök a tavaly decemberi testületi ülésen arra emlékeztetett: a KFC 2021 októberében kiírta a stadionfelújítás kivitelezésére vonatkozó közbeszerzést, ami várhatóan idén március végén zárul.

Azóta hazai és magyarországi érdeklődők is jelentkeztek, összesen két vállalat és három konzorcium. A munkálatok kezdetének konkrét időpontját még nem tudta, csak a reményét fejezte ki, hogy a 2023/24-es idényt már korszerű körülmények között kezdhetik focistáik, akik már nagyon megérdemelnék a jobb feltételeket. A felnőtt csapatuk ugyanis az országos II. ligába való bejutása után a dobogó 3. helyére került, s mielőbb az I. ligában szeretne bizonyítani. Szerencsére, labdarúgó-utánpótlásból nincs hiány a lila-fehéreknél.

Közhasznú célok, ígéretek és kérdőjelek

A stadion felújításához még hiányzó összeg megszerzéséért komoly lépéseket tettek, s kecsegtető ígéreteket is kaptak, mondta az alelnök. Az azonban csöppet sem mellékes, hogy az euró/forint árfolyam 2017 óta kedvezőtlenül változott, vagyis az anyaország korábbi támogatásának értéke időközben mint-egy 1,2 millió euróval csökkent. Mivel az építkezés kezdetét már többször elhalasztották, jogos azoknak az aggodalma, akik tartanak a további elodázástól. A beruházás mielőbbi megvalósulása közérdek, hiszen a KFC korábban arra is kötelezte magát, hogy húsz évig díjmentesen biztosítja a stadion közhasznú célokra történő használatát. A város, illetve más intézmények és klubok akkor vehetik igénybe az új létesítményt, amikor a KFC menetrendje azt lehetővé teszi számukra. Az átlagos stadionoknál jóval többre alkalmas komplexum majd az idegenforgalom felvirágzásához is jelentősen hozzájárulhat.

A stadion már meglevő épülete felújítási tervének elkészítése sokkal igényesebb feladatnak bizonyult, mint egy esetleges új létesítmény megtervezése lett volna, hiszen egyidejűleg kellett alkalmazkodni a már adott körülményekhez, valamint a FIFA és az UEFA aktuális, szigorú előírásaihoz – derült ki a tervezők korábbi tájékoztatásából.

Nemcsak a jelenlegi főépület teljes körű felújítása, hanem annak két szárnnyal történő bővítése is tervben van. Továbbá U alakú, fémszerkezetű lelátót álmodtak meg, amelyhez a jelenlegitől 13 méterrel közelebb kerül majd a főpálya. Annak több mint 5 és fél ezer fős kapacitása a jövőben akár bővíthető és áthelyezhető is lesz. A földszinten kívül három emelettel rendelkező épületben több mint 20 szobás szálloda- és wellnessrészleg, valamint szolgálati lakás, több iroda, rendezvénytér is helyet kap. Új tetőszerkezet, illetve gyakorlópályák és az öltözőkhöz tartozó bemelegítő helyiségek, a játékosok felsorakoztatására alkalmas tér, új lépcsőházak, sajtószoba és liftek kialakításáról sem feledkeztek meg. 

Az épület két oldalán parkolóhelyek létesülnek.

Megvilágított, fűthető futballpályát kell majd működtetni, és biztosítani kell a tv-közvetítésekhez szükséges megfelelő feltételeket, valamint a villany- és vízvezetékek teljes körű cseréje is megvalósul. Az előzetes ígéretek szerint javarészt járásbeli szakemberekkel végeztetnék el a munkát. Ha végre elkészül, a komplexummal az egész város gazdagodik, s azután már „csak” a lehető leghatékonyabban kell kihasználni.

Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 2022/03-as számában.

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!