2020. november 27., 15:20

Stabilizálódott a vírushelyzet a vágfüzesi idősotthonban

Annak ellenére, hogy egy héttel ezelőtt a tömeges Covid-fertőzés a vágfüzesi Vŕba-Fűzfa idősotthonban is felütötte fejét, a csupán enyhe tüneteket mutató vagy azokkal sem rendelkező ügyfelek hozzátartozói megnyugodhatnak, mert úgy tűnik, hogy stabilizálódott az ottani helyzet – mondta el portálunknak Forró Hilda, a szociális intézmény igazgatója.

Fotó: zdravmat.sk

A Komáromi járásban működő idősotthonok közül a koronavírus-járvány idején több intézményben a járványügyi előírások, illetve a látogatási tilalom betartása ellenére is szembesültek az ott lakók és/vagy dolgozók megfertőződésével. A nonprofit szervezetként működő vágfüzesi Vŕba-Fűzfa idősotthonban egy héttel ezelőtt ütötte fel fejét a Covid.

Stabilizálódott a vírushelyzet a vágfüzesi idősotthonban
Fotó:  zdravmat.sk

„A folyamatos fertőtlenítés, védőmaszk-viselés és mindennemű járványügyi előírás betartása ellenére november 20-án az intézményünkben is megjelent a koronavírus. Szerencsére, mindmáig csak enyhe tüneteket okozott. Az elvégzett antigén tesztelés során kiderült, hogy otthonunk 64 lakója közül 37-en, a 30 dolgozónk közül pedig 4-en fertőződtek meg. A pozitív eseteket elkülönítettük, az alkalmazottaink pedig házi karanténba vonultak, miközben folyamatosan kapcsolatban állunk a Komáromi Területi Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ) szakembereivel“ - nyilatkozta Forró Hilda igazgató.

Stabilizálódott a vírushelyzet a vágfüzesi idősotthonban
Fotó:  zdravmat.sk

Hangsúlyozta: bár tisztában vannak a világjárvány komolyságával, de intézményük kapcsán felesleges a pánikkeltés és a túlzott aggodalom, mert sok érintett személy semmiféle tünetet nem észlelt magán, páran pedig csak náthásak vagy hőemelkedésük van.

„Urai vagyunk a helyzetnek, az eltelt egy hét alatt újabb megbetegedések nem történtek. Hétfőn talán megismételjük a saját nővérkénk által korábban végzett antigén tesztelést. Az RÚVZ illetékesei még nem döntötték el, hogy elrendelik-e a tömeges PCR mintavételt“ - fogalmazott.

Megjegyezte: két nővérkéjük eredménye a múlt pénteken elvégzett antigén tesztelés során pozitivitást mutatott, ám a hétfőn elvégeztetett PCR mintavételük már negatív eredménnyel zárult. Tehát előfordulhat, hogy a kevésbé pontos antigén tesztelés során kiderült pozitív esetek mindegyike valójában nem is pozitív...

„Úgy tűnik, hogy az intézményünkben stabilizálódott a vírushelyzet, s reméljük, hogy az a továbbiakban sem romlik, hiszen nagyon elővigyázatosak vagyunk. A kezdet kezdetén hozzánk ellátogató járványügyisek szerint idejében elcsíptük a fertőzést, s azonnal helyesen kezeltük a helyzetet, ezért okunk van reménykedni, hogy már senkinél sem áll be állapotromlás“ -- fűzte hozzá az elmondottakhoz.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.