2021. április 10., 11:11

Sőreg: a szomszéd telken éktelenkedő járművek és műtrágya megkeseríti Kati néni életét

Az ajnácskői Hanyus Szilvia azzal a kéréssel kereste meg szerkesztőségünket, hogy hozzuk nyilvánosságra panaszát, miszerint Sőregen, az édesanyja háza mellett, nem megfelelő módon tárolják a műtrágyát és a mezőgazdasági gépeket.

Fotó: Szvorák Emese

A 65 éves Nagy Kati néni a falu végén, az utolsó házban él. Közvetlen közelében, immár 12 éve, kombájnok és traktorok parkolnak, a műtrágyát pedig zsákostól a szabad ég alatt tárolják, ami az egészségének sem tesz jót, és a környezetre is káros. Lánya, Szilvia, több fényképet is eljuttatott szerkesztőségünknek.

sőregi műtrágya
Fotó: Hanyus Szilvia

Ezeken jól látható, hogy a zsákokon feltüntették a műtrágya helyes tárolási módját, melynek azonban a tulajdonos nem tesz eleget. A műtrágya helytelen tárolása viszont veszélyes is lehet, hiszen nem megfelelő tárolás esetén, bomlás hatására mérgező gázok szabadulhatnak fel. Ezért a beltéri tárolás a legelőnyösebb, hiszen így az időjárás viszontagságaitól és legfőképp a közvetlen napfénytől védve lehet.

A telekre megérkezve már más típusú műtrágyát találtunk. A csomagoláson feltüntetett címke szerint biztonsági zsákokban vannak, ezért lehetnek a szabad ég alatt.

sőregi műtrágya
Fotó: Szvorák Emese
sőregi műtrágya
Fotó: Szvorák Emese
sőregi műtrágya
Fotó: Szvorák Emese

Tódor Zsolt, vállalkozó és telektulajdonos kérdésünkre elmondta: a műtrágyát az előírásoknak megfelelően raktározza, a mezőgazdasági gépek pedig a saját telkén vannak, ezért azt csinál velük, amit akar. Ugyanerre az indokra hivatkozva a község polgármestere is tehetetlen.

Végh Zoltán úgy nyilatkozott, hogy már többször próbált igazságot tenni a felek között, mindeddig sikertelenül.

„Nem érzem magam kompetensnek, hogy ebben az ügyben eljárjak, csak figyelmeztetni tudom a vállalkozót, amit meg is tettem. A továbbiakban már nekik kellene megegyezésre jutni”- mondta.

sőregi műtrágya
Fotó: Szvorák Emese

Kati nénién kívül még egy szomszédos ház van a közelben. Az ott élők azonban csak ritkán tartózkodnak Sőregen. Viszont nekik sem tetszik, hogy nem egyszer a telkükön parkolnak a gépekkel, sőt, előfordult olyan eset is, hogy a műtrágyás zsákok nem voltak megfelelően lezárva, és a szél vitte mindenfelé a tartalmukat.

Mivel Szilvia már megelégelte, hogy évek óta nincs előrelépés az ügyben, ezért a médián kívül levélben fordult a környezetvédelmi minisztériumhoz. A napokban érkezett a válasz, hogy foglalkoznak az üggyel. Ezt a polgármester is megerősítette, ugyanis a minisztériumtól felszólították, hogy írásban adjon választ a vádakra.

Így Szilviék számára felcsillant a remény, hogy hamarosan megoldás születhet. Nem szeretnének mást, mint pontot tenni a több éve húzódó ügy végére, és tiszta, ápolt környezetben élni. De amíg a gépek és a műtrágya a közelükben éktelenkedik, addig ez nem fog sikerülni.

sőregi műtrágya
Fotó: Szvorák Emese
sőregi műtrágya
Fotó: Szvorák Emese

„Itt pakolják a műtrágyát, gyújtják a permetezőt, égetik a zsákokat, szerelnek a ház mellett, a hatalmas gépek parkolása sem megfelelő a lakóház közvetlen közelében. Féltem az unokákat is, amikor kint játszanak, nehogy bajuk essen”- panaszkodott Kati néni.

A vállalkozó azt ígérte, hogy az üres zsákokat és a műtrágyát még a hétvégén elszállítja, a gépek viszont maradnak. Tervei szerint hamarosan körülkeríti a területet, így a gyerekeknek nem eshet bántódásuk.

sőregi műtrágya
Fotó: Szvorák Emese

Szilviának és Kati néninek viszont ez nem kielégítő megoldás. Ezért bíznak a környezetvédelmi minisztérium döntésében, és remélik, hogy a közeljövőben a gépek is eltűnnek onnan. Hiszen a talajra, a környezetünkre, mint legfontosabb természeti erőforrásra mindnyájunknak ügyelni kellene!

Megosztás
Címkék