lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2018. augusztus 20., 08:47

Sok résztvevő tábortól táborig méri az időt

Pihenőidőben érkezek Kovácspatakra, a fogyatékkal élők táborába. Muszáj is kicsit lazítani, hiszen nagyon pörgős a tábor, a délelőtt folyamán például a Dunához mentek és útközben különböző feladványokat, rejtvényeket, ügyességi feladatokat oldottak meg a csapatok.

kovacsp-0-bokor-copy-.jpg
Galéria
+5 kép a galériában

A kézműves foglalkozásokig van egy kis idő, addig a tábor szervezőjével és vezetőjével a kisújfalui Szabó Gáborral beszélgetek, aki autista segítő Svédországban. Ő a családból hozta a fogyatékkal élők iránti érzékenységét, hiszen volt egy Down-szindrómás nővére, Viki. Elmondja, 2001-ben édesanyja, Szabó Márta alapította a tábort és kilenc évig működött. Hat év kihagyás után tavaly indult újra, most már az ő szervezésében.

"Az elmúlt évben nem is számítottunk akkora érdeklődésre, mint  amennyi résztvevővel indult a tábor, most pedig kicsivel még a tavalyinál is többen vagyunk, pontosan 61-en. Erre az utolsó napra még többen érkeztek, régi táborozók, akik nem tudtak velünk tartani egész héten" - sorolja Gábor és hozzáteszi, a tavalyi tábor tapasztalatai alapján megtartották azokat a dolgokat, amiket élveztek a "gyerekek", de meglepetésekkel is készültek. Eljött a táborba a Martosi Néptánc Klub, akikkel együtt a táborlakók is táncra perdültek, voltak a búcsi Babamúzeumban, majd a Karkó Pincészetben, ahol a külön program várta úgy a kísérőket, mind a gyerekeket. Oda érkeztek a kisújfalui színjátszók is, és humoros előadásukkal megnevetettek mindenkit. Berobogtak a táborba a bajcsi motorosok, bemutatójukkal elvarázsolták a közönséget és minden bátor vállalkozót "megmotoroztattak". Volt Aktivity és Ki mit tud, esténként pedig tábortűz, amely mellett jó sokáig elszórakoztak.

Melinda, Nóra és Anikó a gyerekek segítői, ők fogalakoznak velük a programok alatt. A 17 éves Anikót szólítom meg, aki  Down-szindrómás bátyja révén már tavaly is volt a táborban. "Boldog érzést kelt bennem, hogy velük foglalkozhatok, programokat találhatok ki nekik. Még a baráti társaságom is ilyen, imádunk "downosokkal" és autistákkal foglalkozni. Óriási szívük van, tele szeretettel és ahogy ki tudják fejezni, az nagyon jó érzés" - fejti ki Anikó. Elmondja azt is, Sanyának, a bátyjának  van barátnője, már több mint tíz éve együtt vannak. "Egy alapítványban dolgoznak együtt és sokszor a szabad idejüket is együtt töltik, boldogok együtt és megmaradt a szerelem is, hiszen máig picimnek és mucusnak becézik egymást."

Kecskés Erik a komáromi fogyatékkal élők foglalkoztatójának szociális dolgozója. Hat gyereket hozott a táborba. Elmondta, boldog, mert azt csinálhatja, amit tanult. "Ezek a fogyatékkal élő emberek olyan pozitívak, boldogok és vidámak, hogy nem is érzem munkának a velük töltött időt" - mondja a fiatalember.

Ugyanígy nem érzi se munkának, se megterhelőnek a szervezési feladatokat Szabó Gábor táborvezető sem. "A nyári szabadságom töltöm a táborban, de részemről ez nem áldozat, hiszen ugyanúgy élvezem a tábort mint a többi résztvevő. Ösztönzést ad az is, hogy a résztvevők tábortól táborig mérik az időt, és már most az utolsó napon a következő évit tervezik. Ezzel kapcsolatban egész évben kapok tőlük üzeneteket a közösségi oldalon, ugyanúgy, mint a segítők. Tavaly a szervezés motivációja a nővérem emléke volt, most pedig a tavalyi tábor emléke" - mondja vidáman a táborvezető.

Szabó Gábor táborvezető, balján Kecskés Erik kísérő
Szabó Gábor táborvezető, balján Kecskés Erik kísérő

kovacsp-0-bokor-copy-.jpg
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.