cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. március 10., 10:02

Sok olvasót a viski könyvtárnak!

Tavaly novemberben ideiglenesen bezárt az ipolyviski könyvtár, 2024. március 9-én azonban már új otthonában, a községháza épületében várta az olvasókat.

Visk
Galéria
+2 kép a galériában
Baka Anita
Fotó: Setény Jakus Annamária

Amint azt a helyi könyvtárostól, Baka Anitától megtudtuk, a könyvtár 2016-ig a kultúrház emeletén működött. Ekkor határozott úgy a Csemadok helyi alapszervezete, hogy a könyveknek méltóbb körülményeket teremtve átköltözteti a könyvtárat az iskola épületének emeleti helyiségeibe:

Később bebizonyosodott, hogy megközelítése miatt ez a megoldás sem igazán ideális, főleg a mozgáskorlátozottak, az idősebbek és a babakocsis szülők számára. Mivel a községháza épületében éppen megüresedett két nagyobb helyiség, lehetővé vált a könyvtár költözése. Fontos szempont volt az is, hogy a könyvtár a falu központjában maradjon. A szóban forgó akadálymentesített épületrész a községháza udvaráról könnyen megközelíthető.”

Mint mondta, az iskola épületében töltött majdnem nyolc év alatt a könyvtár gyarapodott s aktívan kivette részét a község kulturális életéből:

Az évek során mások mellett Bolgár Katalin, Gazdag Katalin, Kicsindi Enikő, Baka L. Patrik, Szomolai Tibor és Zolcer János is vendégünk volt. Könyvtárunk nem csupán a könyvkölcsönzés helyszínéül szolgál, sokkal inkább baráti találkozók helyszíne. A könyvtárfalak a tanúi annak, hogy mennyi jótanács, hír, recept cserélt gazdát, hogy mennyi gyerkőc jött el könyvet lapozgatni, csocsózni.”

2016 óta a könyvtár kötelékébe 67 új beiratkozó került; közülük mintegy harmincan valóban aktívan látogatják is az intézményt. A könyvtár a helyi önkormányzat támogatásával évről évre bővül, új kiadványokkal, polcokkal.

Könyvtárunknak jelenleg közel 6 ezer könyve van, magyar, szlovák és idegen nyelvűek egyaránt. A látogatók száz százalékban magyar ajkúak. Nem csak a helyiek látogatják, vannak ipolysági, nagysallói és budapesti tagjaink is. Ugyan pici falu a miénk, de büszke vagyok arra, hogy olvasnak az emberek. A mai fiatalok is, csak meg kell találni a jó könyvet számukra…”

– tette hozzá Baka Anita.

A könyvtár újranyitásának keretei között valósult meg a Csokoládéba öntött isteni adomány című könyv bemutatója. A Sacher család és a Sacher-torta zselízi vonatkozásai alcímet viselő kiadványról annak szerzői, Csonka Ákos és Kepka Márk értekezett.

Amint azt a kötet előszavában olvashatjuk, a bécsieknek a Sacher-torta azt jelenti, amit a magyaroknak a Dobos: Sacher közkedvelt édessége igazi klasszikus, egy szelet békebeli hangulat, amely méltán vált Bécs és egyben az osztrák gasztronómia egyik legismertebb süteményévé. Egyike azon híres monarchiabeli cukrászkülönlegességeknek, amelyek a maguk korában az osztrák–magyar gasztrokultúra emblematikus védjegyévé váltak. E sorba illeszkedik a Dobos-torta, az Esterházy-torta, a zserbószelet, de ide sorolható a Rákóczi-túrós, a Gundel-palacsinta, a franciakrémes, a képviselőfánk vagy éppen a somlói galuska is. A Sacher-torta annak ellenére tett szert világhírnévre, hogy nem egy bonyolult desszert, hiszen mindössze három összetevője van: piskótatészta, csokoládé és sárgabaracklekvár.”

A könyvet lapozgatva kiderül, hogy mi az összefüggés egy osztrák szakács által megkomponált édesség és a Garam menti Zselíz között, de részletezve van a Sacher-torta ősét megalkotó mesterszakácsnak, Franz Sachernek és természetesen a bécsi Sacher Hotel megalapítójának, Eduard Sachernak, valamint feleségének, Anna Sachernak a munkássága is. A kiadvány szerzői levéltári források és korabeli újságcikkek segítségével kísérelték meg bemutatni e három személy életútját, röviden teret engedve a hozzájuk kapcsolódó gasztronómiai és kulturális relációknak is. A munka segítségével pontosabb képet kaphatunk a Zselízzel és térségével kapcsolatos gasztrokulturális hagyományok eredetéről, illetve történelmi összefüggéseikről.
Visk
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.