2020. október 23., 19:49

Sok még a válaszra váró kérdés – polgármesterek a tesztelésről

Kis túlzással azt is mondhatnánk, tesztelési lázban ég az ország. Egy dolog vitathatatlan, nemcsak az államnak jelent ez komoly logisztikai feladatot, az önkormányzatok is nem mindennapi próbatétel előtt állnak november első két hétvégéjén, amikor az ország lakosságának jó részét antigén koronavírus-tesztnek vetik alá. Arról, hogy hogyan készülnek a megmérettetésre, megkérdeztünk néhány településvezetőt.

Fotó: TASR
Ki fogja elvégzeni az adminisztrációs munkát?

A Galántai járás polgármesterei csütörtök késő délutánig egyeztettek a járási elöljáróval és a hadsereg vezérkarával. Zupko Tamás, Vezekény polgármestere elárulta, nagyon sok mindent kell bebiztosítaniuk az önkormányzatoknak, most várnak arra, hogy hétfőn egyeztetni tudjanak azzal a katonával, aki az adott községek felelőse lesz.

A katonák a hétfői nap folyamán felkeresik a járás polgármestereit, ellenőrzik a helyiségeket és a felszerelést.

Kérdést vet fel azonban, hogyan tudják majd megoldani a faluk vezetői az adminisztratív munkaerő kérdését az országos tesztelésnél, hiszen a kisközségekben így is alig pár alkalmazottja van a községi hivatalnak, ráadásul többen vissza is utasítják azt, hogy adminisztrációs munkát végezzenek a tesztelésen.

A galántai kórház igazgatója azt mondta nekünk, hisz szükségállapot van. Oldjuk meg. De mit csinálok akkor, ha csütörtök este az alkalmazottam bejelenti, hogy betegszabadságra megy inkább. Egy polgármester, hogy rendel el szükségállapotot az alkalmazottainak?”

– méltatlankodik a polgármester.

zupko_tamas.jpg
Fotó:  facebook.com

További kérdéseket vet fel, honnan szereznek majd a falvak védőfelszerelést a dolgozóik számára. Valószínűleg a helyiségek fertőtlenítésébe a helyi önkéntes tűzoltókat akarják bevonni. Közben kiderült, hogy magukért a tesztekért a katonák a felelősek, a teszteket csütörtök este egy zárt helyiségben kell elhelyezni az adott faluban, ahhoz a helyiséghez csak a katonának lehet majd kulcsuk.

A polgármesterek azzal is számolnak, hogy a tesztelési-bizottságot el kell látni, az napi háromszori étkezést jelent. Kíváncsiak arra, ezt az összeget ki fogja állni?

Zupko Tamás mosolyogva mondta el, erre a kérdésre a hadsereg vezetői azt felelték, a katonák önellátóak, velük nem kell törődnie a polgármesternek. (szomolai)

Állami kompenzációban reménykednek

Egyelőre csak előzetes útmutatóik vannak, a napokban konkretizálódik minden a tesztelés körül. Épp megkeresésünkkor várta a katonaság képviselőit, Szabó Eugen, Párkány polgármestere, hogy pontosabban megbeszéljék a helyszínre és a felszereltségre vonatkozó igényeket.

A tesztelések pontos helyszíneiről még nem született döntés.

Arra is rákérdeztünk, hogy számítanak-e ezen a téren állami segítségre?

„Úgy gondolom, a tesztelésben segédkezők jutalmazása valamilyen kombinációja lesz az önkéntességnek és pluszmunkának, elvárnánk, hogy az állam nyújtson valamiféle kompenzációt. Mindezt a jövő hét első napjaiban fogjuk kihirdetni, de én bízom benne, hogy jelentkeznek majd önkéntesek” – válaszolta a Duna-parti városka vezetője.

Párkányban egyébként arra is felkészültek, hogy szükség esetén segítsenek a pozitív teszteredmény miatt házi karanténba került embereknek.

szabo_eugen_masolata.jpg
Ez a fajta segítségnyújtás már az első hullámban is működött. Segítettünk a bevásárlásban, a gyógyszer kiváltásában és kihordtuk az ebédet is. Ebben már tehát gyakorlatunk van, és az ilyen fajta segítségnyújtást kötelességünknek is érezzük”

– tájékoztatott. (bokor)

Az óvoda helyiségeibe nem szívesen „engednék be” a tesztelést

Tornalján a pénteken, október 23-án ülésezett a városi válságstáb. Szögedi Anna polgármester portálunknak előtte elmondta, hogy ők még semmilyen utasítást, útmutatást nem kaptak, semmilyen megkeresés nem érkezett az önkormányzathoz.

Függetlenül ettől előkészítjük azokat a helyiségeket, ahol választani szoktunk. Egy gondunk van, mégpedig az óvoda épületével, ahová nem szívesen engednénk be a tesztelést. Lenne egy megoldás, hogy az üresen álló gimnázium épületét ajánlanánk fel erre a célra, ha a megyével is sikerülne megegyezni ebben”

– tudtuk meg tőle.

Szögedi Anna elmondta azt is, további problémákat vet fel, hogy több helyiségben nem tudják biztosítani, hogy csak egy ajtón legyen a bejárás, míg egy másikon a kilépés az épületből, így a tesztelésen átesetteknek ugyanott kellene távozniuk, ahol a tesztelésre várók tartózkodnak. Az óvodában két választókörzet van, amelyeket szeretnének a gimnáziumba áthelyezni, de ehhez is időre van szükség, mert erről értesíteni kell a lakosságot.

szogedi_anna.jpg
Fotó:  facebook.com

A városvezető nem rejtette véka alá, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezésre fordított összeg eddig teljes egészében a város kasszáját terheli, mivel még a tavaszi első hullám költségeit sem térítette az állam.

Ennek ellenére szükség esetén (karantén és a korlátozó intézkedések ideje alatt) megpróbálnak segítséget nyújtani a rászorulóknak.

„Nem lesz könnyű, mert közhasznú munkásból is egyre kevesebb van, de mindenképpen átgondoljuk, ha a helyzet úgy hozza. Természetesen a legidősebbeknek próbálunk segítséget nyújtani, ez az önkormányzatnak is nagyon fontos, mert a saját lakosainkról van szó” – tette hozzá. (virsinszky)

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.