2023. augusztus 25., 12:12

Simon János és Fehér Péter kapta idén Fülek Város Díját

Füleken a 32. Palóc Napok és Füleki Városnapok alkalmából átadták a város és a polgármester díjait. Ebben az évben is olyan személyek részesültek elismerésben, akik kiemelkedően hozzájárultak Fülek gazdasági, tudományos és kulturális fejlődéséhez, népszerűsítéséhez.

fülek
Balról: Fehér Péter, Simon János, Szabó Béla, Agócs Attila, Kozák Erika és Bari Jenő, Bari Krisztián édesapja
Fotó: Schnelczer Zoltán

Fehér Péter a város alap- és középiskoláinak fejlesztéséért, valamint pedagógiai életpályájáért részesült a kitüntetésben. Szülővárosában járt magyar alapiskolába és gimnáziumba, majd a pozsonyi Comenius Egyetemen szerzett tanári diplomát, és a bozitai székhelyű Mezőgazdasági Szaktanintézet tanára lett. Az iskola megszűnése után a füleki Ifjúság utcai magyar tannyelvű alapiskola tanára lett, majd kinevezték a füleki tanügyi hivatal vezetőjévé, s onnan vonult nyugdíjba. Nagy hatással volt a minőségi oktatás fejlesztésére helyi szinten és a régió oktatási intézményeiben.

fülek
Fehér Péter átveszi az elismerést
Fotó:  Schnelczer Zoltán
Én raktam le az alapokat a tanügyi hivatalban, és majd 20 évig végeztem ezt a munkát. Mindig jó volt a kapcsolatom a kerületi hivatallal. Szerencsémre voltak segítőim, most én próbálok segíteni az utódomnak

– nyilatkozta Fehér Péter. 

Simon János sokéves kulturális tevékenységéért és az egyházi szertartások alkalmával végzett szolgálataiért kapta Fülek Város Díját.

Kalondán született, az alapiskolát Losoncon, a gimnáziumot Füleken végezte, majd tanulmányait a Prágai Műszaki Egyetem villamosmérnöki karán fejezte be. Az egyetemi évek alatt ösztöndíjasként egészen a Szovjetunióig jutott el az általa kifejlesztett orvosi műszer publikálásával. A műszer képes az agyi alfa-hullámok szimulálására és mérésére, s komoly gyógyászati sikereket értek el vele a Rimaszombati Pszichiátriai Intézet klinikai osztályán.

Dolgozott a helyi Kovosmalt gyárban, majd a füleki Szakközépiskola tanára lett, nyugdíjazásáig a helyi gyártóüzemekben látott el tervezőmérnöki feladatokat. Simon János mérnök életét a zene határozta meg már gyerekkora óta. „A zene örök, a zenének veled együtt kell növekednie és érlelődnie, egészen addig, amíg az ember él. A zene lelket ad az Univerzumnak, szárnyakat az elmének, repülést a képzeletnek és életet mindennek” – munkásságát ezek a platóni gondolatok jellemzik. Megalapította és vezette a Vox Cordis énekkart, a Füleki Pro Kultúra Férfikar aktív tagja, valamint a füleki és a fülekpüspöki templom kántora.

fülek
Simon János átveszi az elismerést
Fotó:  Schnelczer Zoltán
Az én ars poeticám, hogy a technikát és a művészetet össze kell kapcsolni, mert csak így lesz teljes az élet. Családom segít a kántori munkában, a szentségimádások, illetve a körmenetek és szertartások zenei kíséretében is

– nyilatkozta Simon János. 

Átadták a Város Polgármesterének Díjait is. Kozák Erika a város oktatásában végzett sokévi, elkötelezett és eredményes munkájáért, Szabó Béla a szabadidős horgászat fejlesztéséért, a halak génállományának megőrzése és a halászati jog gyakorlása érdekében végzett munkájáért, Bari Krisztián pedig Fülek európai szintű képviseletéért a zsolnai városi sportklub első ligás játékosaként érdemelte ki a díjat. Ezúton is gratulálunk a díjazottaknak!

Megjelent a Magyar7 2023/34. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.