2021. június 22., 08:41

Sikeres pályázatot nyert Vásárút és testvérvárosa, Bőny

A közel húszéves hagyománnyal rendelkező Vásárút – Bőny határmenti testvérközségi együttműködés az Interreg SKHU Kisprojekt Alapjának köszönhetően idén különösen gazdag rendezvényekben bővelkedik.

Vásárút-Bőny-Interreg
Fotó: Reczai Lilla

A ,,Mesétől a találkozóig” elnevezésű projektet az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt támogatta, amely elsősorban az alsó tagozatos tanulókat szólítja meg.

A projekt keretében a már hagyományos Meseverseny vetélkedőt rendezik meg a szervezők, amelyet évekkel ezelőtt a két község iskolája közösen indított el és a vásárúti iskola Dél-Szlovákia szerte a magyar tanítási nyelvű iskolák jónevű regionális rendezvényévé fejlesztett.

Az alapiskola második és harmadik osztályos diákjai kapcsolódnak majd be – mindkét országból – a virtuális fordulókba, és a legaktívabbak pedig júniusban Vásárúton találkoznak a döntőn.

Vásárút-Bőny-Interrreg
Fotó:  Reczai Lilla
Tuba Lajos és Lacza Gergely

A két iskola megbeszélte, hogy nemcsak alsó tagozatosok számára szerveznek közösen versenyt, hanem a felső tagozatosok számára is, valamint kibővítik a vetélkedőt egy honismereti kincskereső ösvénnyel is. A kincskeresés lényege, hogy a gyermekek általa megismerjék a vásárúti nevezetességeket és a természeti kincseket. A kincskereső ösvény augusztus végére készül el.

Vásárúton a megszervezett esemény, több mint egy egyszerű falunap

– emelte ki Tuba Lajos projektmenedzser.

Vásárút-Bőny-Interrreg
Fotó:  Reczai Lilla
Török Gergely beszéde

A programok közé tartozik még a két település falunapja – a hétvégén Bőnyön, augusztus 28-án pedig Vásárúton rendezik meg az eseményt, amelyen a helyi kulturális csoportok és a lakosok lépnek majd fel. ,

Számunkra nagyon fontos az együttműködés, Bőny már 1992-től testvérközségünk, s szeretnénk megtartani ezt a jó kapcsolatot és a közös munkát, közösségfejlesztést

– mondta el Török Gergely polgármester.

Vásárút-Bőny-Interrreg
Fotó:  Reczai Lilla

A szintén rendszeresen megismétlődő rendezvény a két falu futballcsapatának mérkőzése, amelyen idén Bőny, Vásárút, Mihályfa és Medve község csapatai is megtornáztatták magukat.

1965-ben Vásárút és Medve község a csoport továbbjutás reményében játszott le egy nagyon színvonalas meccset, amelyet mind a mai napig emlegetnek

– mondta el Lacza Gergely szervező. Számos programmal készültek a résztvevőknek: volt állatsimogató, légvár és a felejthetetlen habparti.

Vásárút-Bőny-Interrreg
Fotó:  Reczai Lilla
Vásárút 35 255 eurót nyert, ebből általában 5% az önrész, 10% pedig az állami hozzájárulás, 85% pedig az uniós. Csakhogy ebben az esetben az állami támogatást nem adták meg, így 15%-kal kell a két településnek hozzájárulni a projekthez.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.