2020. január 29., 17:42

Sikeres pályázat a természeti és a kulturális örökség védelméért

Bodrogszerdahely Önkormányzata sajtótájékoztatót szervezett az Interreg V-A  Szlovákia – Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében belül elnyert „Castle to castle” elnevezésű pályázattal kapcsolatosan.

Médialapozó

A természeti és a kulturális örökség védelméről szóló projektet Kiss Gábor projektmenedzser mutatta be, aki többek között elmondta, hogy ezúttal négy projektpartnerről van szó: Bodrogszerdahely, Nagykövesd, Nagyida, illetve a magyarországi Regéc.

Ez utóbbi nyerte el a legmagasabb összeget, az EU-s támogatásból összesen 1 885 495 €-t,  vára egyik szárnyának felújítására. A második legmagasabb összeg, 480 890 € Nagyidára kerül, ahol a kastélypark körülkerítését tervezik. Bodrogszerdahely szintén kastélyának felújítására nyert el 349 296 €-t, míg Nagykövesd a közös kerékpárút kiépítéséhez csatlakozott, és 17 558 €-t kapott. A közel 2,7 millió euró értékű projektben az is szerepel, hogy a partnereket a jövőben a kerékpáros ökoturizmus fejlesztése is összeköti majd,  ill. a partnerek történelmi épületeikben interaktív kiállítást hoznak létre, valamint  közös marketing tevékenységet is folytatnak.

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy 2018. március 1-je óta mindössze a közbeszerzést sikerült megvalósítaniuk, a  munka fizikai része csak most veszi kezdetét. Mivel eredetileg a munkálatokat idén februárban kellene  befejezniuk, ezért kérvényezték, hogy a megvalósítás fázisát 10 hónappal  hosszabbítsák meg, amit a minisztérium az elmúlt héten  jóváhagyott.

Bodrogszerdahely polgármestere, Mento Zoltán azt is elárulta, hogy 

decemberben újabb pályázatot nyújtanak be, mert szeretnének még falujuknak többek között egy szabadtéri színpadot, illetve a kastélykertben egy szabadidőparkot kialakítani.

Nagy Attila, Nagykövesd polgármestere pedig azt mondta el portáluknak, hogy ők már egy másik projektben is érdekeltek voltak, ezért pályáztak ennek keretén belük pusztán a biciklisek pihenőhelyének kialakítására. Legnagyobb sajnálatukra azonban az a pályázat nem nyert. Az ő egykori váruk romjai  ugyancsak megerősítésre várnak, illetve szeretnének kastélyuk felújítására is támogatást szerezni.

Barta Pál, a Regionális Fejlesztési Ügynökség képviseletében pedig azt árulta el, hogy Nagyida eredetileg Gönccel kívánt pályázni, miután azonban a partner  visszalépett, Tolcsvával léptek kapcsolatba. Sajnos, Tolcsva is lemondta a partnerséget, így  ő utólagosan csatlakozott a bodrogköziekhez.

+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!