Sikeres műtéten van túl a mátyusföldi Eszterke

Horváth Szomolai Andrea 2018. november 08., 19:13

Hihetetlen összefogásnak lehettünk a szemtanúi az elmúlt hetekben, miután nyilvánosságra került a vágfarkasdi Erdélyi házaspár segítségkérése. Az egész nemzet, a Felvidék, külföldi magánszemélyek és különböző egyházi szervezetek fogtak össze, hogy támogassák és segítsék a mátyusföldi református lelkészházaspár Eszterkéjét.

Erdélyi Eszterkének, aki súlyos szívhibával született egy komplikált, életmentő beavatkozásra volt szüksége, amelyet kedden végeztek el a felső-ausztriai Linzben, Európa egyik legjobb gyermek szívklinikáján. A műtét azonban súlyos tízezrekbe kerül, így a szülők az ismerőseik javaslatára felhívást tettek közzé a legismertebb közösségi hálón, Eszterke megsegítésének érdekében.

Szinte hihetetlen erővel terjedt a hír, különböző civil és egyházi szervezetek, magánemberek, falvak és iskolák fogtak össze és kezdtek jótékonysági gyűjtésbe és adományozásba. Rövid időn belül idegen nyelvekre is le kellett fordítani a segélykérést, mivel külföldről is érkezett a segítő szándék és az adományok. Felemelő érzéssel figyelhettük, ahogy a kicsi lány és a család története megérintette régiók, országok és nemzetek szívét, és az emberek nem fordultak el, csak adtak és adnak a mai napig.

Isten oltalmában őrzi ezt a kicsi lányt

Eszterke édesanyja, Erdélyi Anita a közösségi hálón értesítette követőiket, hogy a kislányt kedden megműtötték. Az orvosok szerint a műtét komplikációmentesen zajlott, Eszterke fel fog épülni.

„Isten meghallgatta a rengeteg imádságot. Eszterke nagyon helyesen tartotta magát a műtét alatt és után. Kedden a nővérkék azzal ébresztettek, hogy a sebész-főorvos telefonált, Eszterkét készítsék elő a műtétre. Még fel sem ocsúdtam, már túl voltunk a vérvételen, már jött az altatóorvos és a sebész a felvilágosító beszélgetésre, és már indultunk is, hogy elkísérjem Eszterkét élete talán legnagyobb próbája felé. Még kétségbeesni sem volt időm. Fél 9-kor hagytam ott Eszterkét a műtő előszobájában. Ezután kínkeserves percek következek. Férjemmel imádságok között vártuk a sebész hívását a linzi dómban. Fél 4-kor jött a várva várt hívás, hogy befejeződött a műtét, minden komplikáció nélkül! Félelmetes belegondolni abba, hogy mi történt a műtőben. Eszterkének leállították a szívét. Egy gép működtette a vérkeringését a beavatkozás alatt. Eltávolították a működésképtelen aortabillentyűt, kivették a saját tüdőbillentyűjét, ezt beillesztették az aortabillentyű helyébe, a tüdőbillentyű helyébe pedig egy borjú billentyűjét ültették be. Ezután tágították az ereket, ott, ahol szükség volt rá. Öt óra körül már meglátogathattuk a kicsi lányt. Féltünk attól, milyen látvány tárul majd elénk. De csodában volt részünk. Eszterkét már le tudták venni a lélegeztetőgépről, képes egyedül lélegezni, az értékei a normában vannak, stabil, altatni sem kell. Ébren volt, kommunikált velünk. Erős kislány, mondják a gondozói. Igen, mert Isten hatalmas erőt adott neki. Ez a felvidéki kislány kivágta a rezet, mondja az altatóorvos, egy drága magyar doktornő, aki a Linzbe való kikerülésünket intézte. És ez így is van, de csak azért, mert több száz ember imádsága ölelte át őt a műtét előtt, alatt és után. Isten pedig oltalmában őrzi ezt a kicsi lányt. Övé a dicsőség! Köszönjük, hogy így hordoztok bennünket! Isten áldása legyen rajtatok!” – üzente Erdélyi Anita a közösségi hálón mindazoknak, akik tűkön ülve várták az Eszterkéről szóló híreket.

Ki tudják fizetni a műtét árát

Közben Vágfarkasdon az alapiskolában egész hetes süteményvásárt rendeztek, amelynek teljes bevételét Eszterkének ajánlották fel. A kislány szülőfalujában egy jótékonysági kézművesvásár és nagy rendezvény is szerveződik, amelyre folyamatosan érkeznek a felajánlások. A rendezvény főszervezője, Lozsy Garai Katalin ma úgy informálta portálunkat, hogy összegyűlt a pénz a műtéti költségek kifizetésére. 

Képgalériánk:

Erdélyi Pál, Eszterke édesapja megerősítette portálunknak azt, hogy a pénz valóban összegyűlt. A „drága lelkek” (ahogy a lelkész fogalmaz) adományai mellett egy egyházi segélyszervezet is hozzájárul a műtét kifizetéséhez, éppen arra várnak, hogy ez az összeg beérkezzen. Erdélyi Pál elmondása szerint így már fedezni tudják az operáció költségeit, és egy centtel sem szeretnének több adományt felhasználni, mint amennyibe Eszterke műtétje került.

Az édesapa végtelenül boldogan beszélt arról, hogy Eszterke jól van, bár még kicsit bágyadt, a kórházban édesanyja marad vele, míg az apuka hazatér a család másik két gyermekéhez.

„El sem tudjuk mondani, hogy a félelmen kívül mekkora csodákat is megéltünk ezekben a napokban, és mennyire hálásak vagyunk az összefogásért. Életünk legnehezebb, legtöbb aggodalommal teljes időszaka egyben a legáldásosabb is lett a ti szeretetetek által. Isten csodája ez!” – üzente Erdélyi Pál portálunkon keresztül mindazoknak, akik imájukkal, szeretetükkel és odaadásukkal körbeölelték a családot a végtelenül nehéz hetekben.

0 HOZZÁSZÓLÁS