2022. szeptember 23., 13:45

Sikabony a sikabonyiaké

Tízéves a Sikabony Polgári Társulás, amely a régió egyik legaktívabban működő közössége. A Sikabonyi Közösségi Ház megalakulásáról és az elmúlt tíz évről beszélgettem az elnökség két tagjával, Simon Ferenccel és Sidó Jánossal.

sikabony
Fotó: Sikabonyi Polgári Társulás FB-oldala

Simon Ferenc elnök hetvenhét évesen is változatlan lendülettel szervezi a társulás programjait, igaz nemcsak övé az érdem, hanem az elhivatott tagoké és segítőké, akik mindig tudják mi a feladat.

Kocsmából közösségi ház

– Minden egy lakossági fórummal kezdődött, amelyet a polgármester kezdeményezett – kezdi Simon Ferenc.

A sikabonyi kocsma épületének használatáról folyt az eszmecsere, majd egyezségre jutottak a sikabonyiak, hogy a volt vendéglátóipari-egységet közösségi házzá alakítják át.

Ehhez azonban polgári társulást kellett létrehozni, így páran – név szerint Magyarics Judit és Ondus Gabriella – a kezükbe vették a dolgot és mindent elintéztek. 2012-ben létrejött a Sikabony Polgári Társulás és megkezdődhettek a kocsma átépítésének munkálatai.

Rengeteg segítséget kaptunk a várostól és természetesen az önkéntes segítőinktől. Maroknyi, kilenctagú közösségünkhöz csakhamar újak csatlakoztak, hogy kocsmából közösségi ház legyen

– teszi hozzá Ferenc. Ettől fogva igyekeztek minél több programot szervezni.

Célok és tevékenység

A Sikabony Polgári Társulás fő feladatának tekinti a sikabonyi múlt ápolását, az értékek megőrzését és továbbadását a jövő generációinak.

 – Célunk a kultúrán és a múlton edzett nemzeti öntudat erősítése, átemelése a jelenbe, illetve a jövőbe. A közösségi ház az a tér, ahol találkozhatunk. Az új évet disznóvágással kezdtük és ezt a szokást továbbra is fenntartjuk. Fontosnak tartjuk a népszokások megtartását, bálokat rendezünk, a Szent György-napi búcsúkat és a további jelentős ünnepeket is mindig együtt, közösen üljük meg. Újabb Sikikonyha főzőversenyünkre, illetve a Sikifesztre vagyunk büszkék, amely nem csak a sör szerelmeseinek szól – magyarázta Simon Ferenc. Az elmúlt tíz évben fokozatosan csatlakozott a közösséghez a fiatalság, amelyet nem kell noszogatni, ha munkáról van szó. Az októberi elnökségi ülésen szívesen továbbadná a stafétát a fiatalabbaknak.

Egy kiváló csapat, család vagyunk, akik nem engedték megszűnni Sikabonyt!

– hangsúlyozta Simon Ferenc.

Minden évben megjelentetik az elmúlt év eseményeiről a fényképalbumot. Sidó János elnökségi tag készíti a fotókat, az albumot is, így a tízéves jubileumi kiadványban is az ő képei szerepelnek.

– Van igény a társulásra, hiszen ebben az elszemélytelenedett világban igenis kellenek a valódi, emberi kapcsolatok, a barátságok, egy közösség, ahova jó tartozni – zárta Sidó János.

Megjelent a Magyar7 2022/38. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.