2020. augusztus 5., 00:07

SHMÚ: változékony volt a júliusi időjárás

A csapadék tekintetében a júliusi időjárás változékony volt, összességében azonban kevesebb eső esett és kevesebb vihar volt, mint júniusban. Az időjárás csak a hónap végén állandósult – közölte a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet.

változékony időjárás
Fotó: TASR

Július folyamán az ország területének nagy részén 40-100 milliméternyi csapadék esett, ami normálisnak nevezhető. Lokálisan, főként a keleti országrészben előfordult nagyobb mennyiségű csapadék a viharok, zivatarok következtében, ezek hatására kis távolságon belül is nagy eltérés mutatkozik a csapadékmennyiségben – mutatott rá a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ).

A legtöbb eső júliusban Javorinán (Tatranská Javorina), illetve Gánócon (Gánovce) esett, előbbi településen 215,7 mm, utóbbin 195,2 mm, míg a legkevesebb csapadékot, 25,3 mm-t a pozsonyi Kolibán mérték, Ógyallán (Hurbanovo) 27,8 mm esett.

vihar
Fotó:  TASR

A meteorológusok hangsúlyozták, Ógyallán négy csapadékszegény hónap követte egymást, április 1. és július 31. között csupán 113,9 mm-nyi eső esett. A településen az év elejétől számítva már több mint száz milliméterrel marad el a csapadékmennyiség a sokéves átlagtól.

A keleti országrészben hidegebb volt a július

Ami a levegő hőmérsékletét illeti, a július normálisnak nevezhető, az 1981 és 2010 közötti időszak átlagától mínusz 0,4 és plusz 0,9 Celsius-fok között mozog az eltérés. Az elmúlt hónap átlaghőmérséklete az alacsonyabban fekvő területeken 20-22 Celsius-fok, a magasabban, 600-800 m tengerszint feletti magasságban fekvő területeken pedig 16-18 Celsius-fok.

Az elmúlt hónapban az abszolút legmagasabb hőmérsékletet Szenicén (Senica) mérték, ahol július 28-án 36 Celsius-fokot mutatott a hőmérő. A legalacsonyabb hőmérséklet 1 fok volt, ennyit mértek július 8-án a Dobsinai-jégbarlangnál, illetve július 14-én Hutti (Huty) községben.

hőség
Fotó:  TASR

„Érdekes a trópusi napok számának alakulása, vagyis azoké a napoké, amikor a hőmérséklet meghaladta a 30 Celsius-fokot. Míg Nyugat- és Közép-Szlovákia déli részén többnyire 10-17 ilyen nap volt, addig Tőketerebesen hat, Kassán csak kettő, Mezőlaborcon pedig egyetlen ilyen nap sem akadt. Megállapítható tehát, hogy a 300 méteres tengerszint feletti magasságnál alacsonyabban fekvő települések esetében a keleti országrészben sokkal kevesebb forró nap volt, mint nyugaton” – mutatott rá az SHMÚ.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.