2023. november 27., 08:51

Segít-e a Pozsony–Komárom közti közlekedésben a vereknyei átszálló állomás?

Több mint egy hónapja csak úgy tudnak a Pozsony belvárosából vonattal Komárom felé utazni szándékozók eljutni úticélukig, hogy az Újváros és Pozsonypüspöki távot vonatpótló autóbuszokkal teszik meg. Azaz végigbumliznak a városon, ami a reggeli csúcsforgalomban nem éppen leányálom, ha pozitívan akarnánk fogalmazni: felér egy jó kis városnézéssel.

vonat
Fotó: Dunajszky Éva

Persze, abban a tudatban, hogy majd jobb lesz a helyzet, az ember hajlandó áldozatot hozni. A gond csak az mindezzel, hogy szinte már most borítékolható: mindegy melyik szállítócég biztosítja a vonatközlekedést Pozsony és Komárom között, a menetrendszerű késések aligha szűnnek meg. Erre ugyanis kizárólag az lenne a megoldás, ha kétvágányúsítanák a vonalat. Ezt azonban az illetékes egyelőre nem tudják – vagy nem akarják – megtenni.

A téma annak kapcsán vált újra aktuálissá, hogy október 23-én elindult a pozsonyvereknyei új vasútállomás, vagy ahogyan a megye a projektet nevezi: átszálló terminál építése.

A forgalmi dugók enyhítése a cél

Egy átmeneti vasúti megállót Vereknyén már korábban is létesítettek, a Hidas felé vezető régi út jobb oldalán, ennek azonban az volt a hátránya, hogy a megálló nem csatlakozott semmilyen városi tömegközlekedéshez, így Pozsony Megye Integrált Közlekedésének elvét nem igazán tudta teljesíteni, a fel- és leszállók száma ennek megfelelően nagyon gyér volt itt.

Az új vereknyei vasútállomás megépítését a megye a reggeli és délutáni forgalmi dugók enyhítésével és alternatív lehetőség biztosításának lehetőségével indokolta.

Mint mondta, naponta több tízezer autó érkezik Pozsonyba, ezért nem meglepő, hogy ilyenkor értékes időt veszítünk a forgalmi dugókban, sőt néha pattanásig feszülnek az idegeink is. A káros kibocsátásokról és a zajról nem is beszélve.

A megye szerint, ha csökkenteni akarjuk a zsúfolt utakon az autóközlekedést, alternatívát kell kínálnunk az utazóknak.

Ennek egyik módja lehet, hogy növeljük a tömegközlekedést igénybe vevők arányát, ezt a célt követi az átszálló terminálok építése is.

Ezek egyike kíván lenni a jelenleg építés alatt álló vereknyei átszálló terminál is, amely a Pozsonypüspöki városrészhez tartozó Alsódűlő (Dolné Hony) Čiližška utcai trolibusz- és autóbusz-végállomás közelében lesz. A tervek szerint így a vonaton Komáron felől érkezők az integrált közlekedés szellemében a vonatközlekedésről kényelmesen városi tömegközlekedésre válthatnak majd.

Vereknyei vasút felújitása
Fotó:  Facebook/Pozsony megye

A megye azt ígéri ennek megfelelően az autóbuszok és trolibuszok Čiližská utcai felszállóhelye a jelenlegi helyéről a trolibusz-kijárattal szemben lévő új helyre kerül. A Dvojkrížná utca felőli új megálló peronjának mindkét végére járdát is építenek, és a megállót kerékpártárolókkal is felszerelik.

Az utazóközönség nem igazán elégedett

A beruházó a Szlovák Államvasutak, az építkezés kivitelezője pedig a TSS GRADE részvénytársaság. Az építkezés az előrejelzések szerint 2024 nyaráig tart majd. A terminál építése miatt október 23-tól teljesen lezárták a vasúti forgalom elől a Pozsony Újváros–Pozsonypüspöki szakaszt, a lezárás 2023. december 10-éig tart.

A helyszínen még javában folyik a munka, a régi síneket már teljesen eltávolították, jelenleg a peron, a támfalak és a kábelvédők építése folyik”

– írta ki Pozsony megye közösségi oldalára a minap Michal Feik, a megye kommunikációs igazgatója. Bejegyzése azonban nem aratott osztatlan sikert. Többen azt kifogásolták, hogy ha már úgyis felszedték a síneket, miért nem kétvágányúsították egyúttal a Pozsony-Újváros–Pozsonypüspöki szakaszt. „Vagy legalább a vereknyei megállóhelyen létesítettek volna kétvágányos váltót, mégiscsak egy nyolc kilométeres szakasz egyvágányú állomásközi részéről van szó egy forgalmas pályán… ismét egy Pozsonyhoz méltatlan félmegoldás” – méltatlankodott az egyik hozzászóló.

Bár a kétpályás vonal Pozsony és Komárom között még mindig a csillagokban van, ezt az átszálló állomást úgy kellett volna megépíteni, hogy meglegyen az előzetes felkészülés arra a helyzetre, ha mégis kétpályás lesz a vonal”

– írta egy másik hozzászóló. „Nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal. A megállót Pozsony megye építteti, de a vasúti pálya a Szlovák Államvasutaké. Ha már egyszer az altalajba „fúrtak” és leszedték a síneket, olcsóbb lett volna, ha mindjárt megcsinálták volna a másik sínt is. A vonatok továbbra is késni fognak, mert egymásra várnak majd. Az előre gondolkodás valószínűleg árt a hivatalnoknak!!!” – sommázta véleményét egy következő hozzászóló.

Többen azt is kifogásolták, hogy bár a cél az volt, hogy a zsúfolt utakon – főleg csúcsidőben – csökkentsék az autóközlekedést, nem lesz megoldott így sem a városi tömegközlekedésre való átszállás.

Megszüntették itt a 87-es busz megállóit, és a biztonság kedvéért hétvégéken a 78-as buszjárat is csak a ruzsinói Astronomická utcai állomásig megy, így mindenképpen át kell szállniuk a városba igyekvőknek, azaz megint csak várniuk kell.

Vereknyéből pedig még erre az átszálló terminálra sem lehet eljutni tömegközlekedéssel átszállás nélkül. Így az ember csak örökké a buszmegállókban áll és vár. A városba gyorsabban el lehet jutni biciklivel vagy rollerrel, mint városi tömegközlekedéssel. Szóval kíváncsi vagyok, hogyan jutnak majd el az emberek az autóktól a terminálig. A tömegközlekedés ugyanis teljesen használhatatlan a városnak ebben a részében. (…) Az egyes járatok egymásra hangolásáról pedig inkább már nem is beszélek” – méltatlankodott egy további vereknyei hozzászóló.

Michal Feik a hozzászólások kapcsán elmondta, a vereknyei terminált úgy alakították ki, hogy a jövőben ne legyen gond a vonal kétvágányúvá bővítése és a villamosítása sem.

"A projekt azonban még csak a megvalósíthatósági tanulmány stádiumában van, így nagyon sokáig kell még várnunk a megvalósulásáig. Magának a terminálnak az építése már éveket késik. Ezért örülünk, hogy ez legalább már építés alatt áll” – tette hozzá Feik.

Egy szó, mint száz, úgy tűnik, az utasoknak nincsenek illúzióik az új állomással kapcsolatban, és a helyzeten az se sokat segít, hogy a vonal új szolgáltatója, korszerűbb, kényelmesebb vonatokat ígér.

Az alapproblémát ugyanis ezek sem tudják megoldani. Igaz, kényelmesebben fogjuk ezentúl bevárni majd a szembejövő vonatot – azok a szerelvények ugyanis, amelyek az utóbbi időben Pozsony és Komárom között közlekedtek viharvert régi motorosok voltak, fűtés és mindennemű automatika nélkül –, de mégiscsak várni fogunk…

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.