Rozsnyó adott otthont a Szeretethíd megnyitójának

hirek.sk 2017. május 17., 20:40
ROZSNYÓ. A Szeretethíd felvidéki nyitányának Észak-Gömör központja, Rozsnyó adott otthont. A 2017-es Kárpát-medencei önkéntes napok felvidéki szeretetszolgálata, a régió legsikeresebb egyházi oktatási intézményéből indult, a rozsnyói egyházközség alapiskolájából. A rendezvény fővédnökségét Farkas Henrietta, rozsnyói látássérült sportoló vállalta, aki minden idők legjobb szlovákiai, téli paralimpikonja.

"Én, mint látássérült sportoló ugyanúgy rá vagyok szorulva mások segítségére egész életemben. Sokan segítenek a mindennapi dolgokban, amit nem tudok magam elvégezni" - mondta Farkas Henrietta paralimpikon síelő, aki saját bevallása szerint maga is nehezebben vette volna az akadályokat segítségnyújtás nélkül. "Sportolóként nagy versenyeken veszek részt, ilyen pl. a paralimpiai játékok. Önkéntesek nélkül nem lehetne megszervezni ezt az eseményt, úgyhogy nagyon fontosak az önkéntesek mindennapi világunkban. Mindenki abban tud segíteni, ami a szívéhez közel áll. Nagyon fontosnak látom az önkéntességét" - tette hozzá Farkas Henrietta.

A Szeretethídban Kárpát-medence-szerte több tízezren vállalnak önkéntes munkát. A segítségnyújtó program a Magyar Református Szeretetszolgálat rendezvénye, Felvidéken a Szlovákiai Református Keresztény Egyház Diakóniai Központja a főkoordinátor.  

"Már évek óta a református egyház a szeretetszolgálat szimbolikus megjelenítésére egy napot választ ki. Ezen a napon hangsúlyosan oda figyel erre a szolgálatra. A mai napon 17 ezer regisztrált tag vesz részt a programban Kárpát-medencei szinten és nálunk a felvidéken 3000 regisztrált személyről tudunk, aki ebben a szolgálatban részt vesz" - mondta Géresi Róbert, a Szlovákiai Református Keresztény Egyház püspök-helyettese.

"Nagyon fontos, hogy a keresztény egyházaknak legfontosabb küldetése az, hogy Krisztusról tegyen tanúbizonyságot, Isten igéjét hirdesse és ennek az igének az emberek felé odavitele, megjelenítése fontos része a szolgálatunknak. Ezért kiemelt szerepet tölt be a szeretetszolgálat, a diakónia" - vélekedett Géresi Róbert.

A Szeretethíd felvidéki nyitánya néhány nappal megelőzte a Kárpát-medencei ünnepélyes megnyitót, amelynek először lesz határon túli helyszíne.  

Balogh Barnabás, a Magyar Református Szeretetszolgálat lelkész-igazgatója erről így nyilatkozott: "Az ünnepnek, ami eddig Pesten volt, most az ünnepélyes megnyitója a generális konvent miatt Nagyváradon lesz, május 19-én, a generális konvent pedig 20-án ül össze. Eddig soha nem volt határon túli megnyitónk, ez a nagy öröm és azt hiszem, hogy a nyelvi-kulturális határokat kell átlépni a szeretethíddal és egy kézfogással, öleléssel, süteménnyel, ásványvízzel, almával lehet építeni a szeretethidakat. A nagyváradi különlegesség, hogy románul, magyarul szétosztjuk a szeret himnuszt. Ebben a hangulatban szeretnénk elkezdeni holnapután a megnyitót"- közölte Balogh.

Beke Beáta, a Szövetség a Közös Célokért Rozsnyói Irodájának munkatársa számára az önkéntes munka életforma. Sokoldalú közösségi ember, segít a kultúrában, egyházban, de karitatív szervezetekkel is együttműködik.

"Én egy ilyen közösségben nőttem fel, ahol önként egyik ember a másiknak segített. Úgyhogy én ezt otthonról természetes módon hoztam magammal. Így bárki bármivel fordult hozzám, nekem természetes volt, hogy segítsek, ahogy erőmtől telik. Nagyobb mértékben az önkéntességgel 2015-ben találkoztam, amikor jótékonysági ruhavásár sorozatot szerveztem a kárpátaljai Nagy Mihály gyermekotthon lakói részére" - árulta el Beke Beáta, a SZaKC munkatársa.

Rozsnyón diákok, református egyháztagok több helyszínen építettek szeretethidakat önkéntes munkával. Jeleskedtek környezetszépítésben, ellátogattak az idősek otthonába, a strandon lócákat festettek. A köztemetőben megtisztították Móricz Zsigmond fiának, Bandikának a sírját, és több védett sírt is rendbe tettek.

"Szerintem minden ember önkéntes valamilyen szinten. Ez, hogy meg van a szeretethíd - ez a csoport - összetart minket. S mint református iskola tanulói így is gyakorolhatjuk a hitünket" - mondta Zakhar Szandra, az egyik résztvevő.

A Szeretethíd önkéntes napokat 2009-től szervezi a református egyház. Évről évre többen vesznek részt a rendezvénysorozaton, hisz az értékes önkéntes munka mellett fontos a közösségben, jókedvűen eltöltött idő. A szeretetszolgálat május 18-tól május 20-ig tart a Felvidéken.

0 HOZZÁSZÓLÁS