2021. augusztus 6., 10:37

Ritka jelenség: Vihar nélküli F2-es erősségű tornádó csaphatott le Petkesen

A varannói járásbeli Petkes (Petkovce) községben tegnap pusztító tornádó 200 kilométer/órás  sebességű lehetett, ami a tornádók erősségét mérő nemzetközi skálán az F2-es szintnek felel meg, közölte a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet weboldalán. Hozzátéve: a tornádó pontos erősségének megállapításához szükség lesz a károk felmérésére is.

tornádó- Petkes
Fotó: TASR

Csütörtökön egyébként nemcsak nálunk volt tornádó, de délkelet Lengyelországban is, Rzeszów és Józefów városokra csapott le.

Ezen a napon a kárpáti térségben egy hidegfront hullámzott, amely során Magyarországról Szlovákián keresztül  sekély alacsony légnyomású levegő haladt át.

Közvetlenül mielőtt áthaladt volna az ország területén a Szalánci-hegységben (Slanské vrchy) záporok alakultak ki és ezek egyikével volt összefüggésben a petkesi tornádó, legalábbis a meteorológusok szerint. A térségben csak záporok voltak, egyetlen villámlást sem észleltek. Ezért lehetséges, hogy vihar nélküli tornádó alakulhatott ki.

Szlovákiában az idén április 22-én is volt már tornádó, Poloszkó (Ploské) községben a Kassa-vidéki járásban. Petkesen viszont komolyabb károk keletkeztek, a nagy erejű szél lekapta a házak tetejét, fákat csavart ki.

 

Megosztás
Címkék