Rendőrök ellenőrizték az orvosokat Kassa megyében. Az emberek panaszkodnak: nem tudják felhívni a körzeti orvosokat

2021. március 6., 09:16
ma7 | TASR

Csütörtökön ellenőrzést tartott a kassai kerületi rendőrség az orvosi rendelőkben a súlyosbodó járványhelyzet miatt – tájékoztatott Lenka Ivanová kerületi rendőrségi szóvivő.

orvos-nemet.jpg
Fotó: archívum

Az ellenőrzésre a kerületi járványbizottság ülése után került sor. Az ellenőrzést civil ruhás rendőrök végezték, az egyébként is megszigorított járványügyi ellenőrzések keretében.

Ugyanakkor hangsúlyozzuk, hogy a rendőrség részéről nem került sor az orvosok és az egészségügyi alkalmazottak dehonesztálása, megalázására, a rendőri testületet együttműködésre kérték ebben az ügyben. Minden megszerzett információt azonnal átadtunk a megyei tiszti főorvosnak”

- tette hozzá Ivanová.

Anna Terezková, a Kassai Megyei Önkormányzat szóvivője elmondta, a rendőrség az egészségügyi mentőszolgálattól érkező információkra reagált, melyek a járási válságstáb ülésén hangzottak el.

Rengeteg hívás érkezik a 155-ös vonalra, az emberek arra panaszkodnak, hogy nem tudják felhívni a járóbeteg-ellátást végző orvosokat.

A rendőrség ezután kérte ki a járóbeteg-ellátást végző orvosok rendelőinek listáját és a rendelési időket” - mondta Terezková. Hozzátette, a megye nagyra tartja az orvosok munkáját és tisztában van azzal, hogy mekkora nyomásnak vannak most kitéve.

„Érthető, hogy nem tudják egyszerre kivizsgálni a betegeket és fogadni a rengeteg telefonhívást. Az ellenőrzés fő célja az volt, hogy megpróbáljuk valahogy tehermentesíteni a segélyszolgálatot. Megelőző ellenőrzésről volt szó, büntetést nem szabtak ki, ha az orvost nem találták meg a rendelőben” - tette hozzá Terezková. Mint mondta, a cél az volt, hogy ellenőrizzék, illetve cáfolják azokat a híreszteléseket, hogy nem rendelnek megfelelően az orvosok a megyében.

A Regionális Orvosi Kamara (RLK) felháborodással reagált azokra az értesülésekre, hogy rendőrök járják a rendelőket és ellenőrzik, munkában vannak-e a körzeti orvos.

„Ez az eljárás az orvosok és az egészségügyi dolgozók megalázása, akik nap mint nap harcolnak a pácienseik egészségéért és életéért” - jelentette ki Valéria Vasiľová, a regionális orvosi kamara elnöke. Állítása szerint a körzeti orvosoknak naponta átlagban 70 betegük van, ebből több tucatnyi telefon jelentkezik, és sok orvos a végkimerülés határára került.

Értjük, hogy a betegek nyugtalanok, mert sok esetben nem tudják felhívni az orvosukat, de ez nem azt jelenti, hogy az orvosok nem járnak munkába”

- szögezte le Vasiľová.