2020. január 24., 14:10

Rendkívüli helyzet Őrmezőn

Rendkívüli helyzetet hirdetett a kormány a Nagymihályi járásban lévő Őrmezőn (Strážske) az egykori vegyi üzem, a Chemko területén, ahol többszáz tonna poliklórozott bifenikelekkel (PCB) szennyezett a környezet.

Médialapozó

A PCB-k olyan kémiai vegyületek, amelyekben a klóratomok részben vagy teljesen átveszik a hidrogénatomok helyét a bifenil molekulán. A lakosok szervezetébe a PCB-k elsősorban szennyezett levegővel, szennyezett élelmiszerrel valamint bőrön át régi elektronikai cikkek érintése útján kerülhetnek, és akár halált is okozhatnak.

Peter Pellegrini kormányfő bejelentette: az állam saját költségén fogja a veszélyes hulladékot elszállítani.

Annak megsemmisítéséért a belügyminisztérium vállal felelősséget, míg a környezetvédelmi minisztrérium felelőssége a környezetre ártalmas anyagok eltávolítása, a levegő, a víz és a talaj kármentesítése. A napokban kezdik el annak a cégnek a megkeresését, amely felszámolja a veszélyes hulladékot, nehogy még további károkat okozzon a természetben.

Az életveszélyes hulladékok már régóta szóbeszéd tárgyát képezik a lakosság körében, de létét végérvényesen csak a 2019 áprilisában végzett ellenőrzés erősítette meg. Fontos a gyors intézkedés, mert a korrodált lyukas hordókban tárolt toxikus anyag a talajvízbe  beszivárogva beláthatatlan ökológiai károkat okozhat.

Forrás: Korzár

+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék