2024. február 23., 19:36

Rendhagyó történelemóra a kommunizmus áldozatainak emléknapján

Elhurcolva – Távol a hazától, rabszolgasorsa ítélve címmel szervezett február 23-án rendhagyó történelemóra Pázmaneum polgri társulás a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján a Közös Igazgatású Szakközépiskola – Szabó Gyula 21-ben, az iskolával és az MCC Felvidékkel karöltve. A száz középiskolás diák számára az előadást Tolnai Gyula történész, az MCC-Rubicon Történettudományi Műhelyének kutatója tartotta meg.

rednhagyo tortemnelemora
Fotó: dunaszerdahelyi.sk/Nagy Attila

A rendhagyó történelemóra előtt az iskola részéről Klőr Levente tanár köszöntötte a tanulókat és a vendégeket, felhívva a figyelmet arra, mennyire fontos közösen gondolni és felidézni azoknak az emlékeit, akik átélték a kommunizmus rémtetteit. Fontos az emlékezés a múltra, a gyökerekre, a hagyományokra, hogy tovább lehessen azt adni a követkeőz generációknak. 

Karaffa Attila, a Pázmaneum polgári társulás elnöke, Dunaszerdahely alpolgármestere elmondta a fiataloknak, hogy az emlékezés napja egyben Dunaszerdahely város emléknapja is.

Fontos hogy hiteles emberek, hiteles történészek beszéljenek nektek a múltról, hiszen minden diktatúra veszély, s jó látni, hogyan, miképp is működnek ezek az izmusok. Ezért is indítottuk el azt a folyamatot, hogy a dunaszerdahelyi középiskolákban ezen a napon rendhagyó történelemórán is megismerhessétek a múltnak ezeket az árnyoldalait is”

– fogalmazott az alpolgármester. 

Pomichal Krisztián, a Mathias Corvinus Collégium (MCC) Felvidéki vezetője is szólt a fiatalokhoz, bemutatva röviden az MCC küldetését, kiemelve a középiskolai tehetséggondozás fontosságát. Tolnai Gyula történész, az MCC-Rubicon Történettudományi Műhelyének kutatója a Kommnuizmus áldozatairól, arról a 700 ezer magyarról, akiket elhurcoltak a Szovjetunió terültén létesített négyezer táborba, ahol kényszermunkára ítélték őket.

rendhagyo tortenelemora
Fotó:  dunaszerdahelyi.sk/Nagy Attila

„Azért is fontos megemlékeznünk róluk, mert mindannyiunkat érint történelmileg és családilag – sokunk rokonságában a mai napig is élnek még olyanok, akik emlékeznek nagyapára, nagyanyára, rokonokra, akiket elhurcoltak” – fogalmazott a történész. 

Az eseményt követően a Közös Igazgatású Szakközépiskola – Szabó Gyula 21 tanulóival közösen elhelyezték a kegyelet koszorúit a városháza melletti Diktatúrák áldozatai emlékműnél.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.